Oulun yliopisto

Yhteisöllinen harrastaminen nuoruudessa tukee psyykkistä oireilua kokeneiden nuorten mielenterveyttä vielä aikuisena

Jaa
Sosiaalisiin vapaa-ajan harrastuksiin liittyvä yhteisöllisyys näyttäisi olevan merkittävä ennaltaehkäisevä tekijä psyykkisten oireiden kehittymisessä psykiatrisiksi häiriöiksi. Yhteisöllisen harrastamisen vaikutuksia myöhempään mielenterveyteen selvitettiin laajassa kohorttiaineistossa Oulun yliopiston uudessa tutkimuksessa. Tavoitteena oli saada lisää tietoa harrastamisen vaikutuksista psyykkistä oireilua, kuten masennusta tai ahdistuneisuutta, kokeneiden nuorten myöhempään mielenterveyteen.
Kuva: Oulun yliopisto / Rami Hanafi
Kuva: Oulun yliopisto / Rami Hanafi

Tutkimus perustuu Pohjois-Suomessa vuonna 1986 syntyneiden kohorttiin (n = 6709). Harrastustoimintaa ja koettua psyykkistä oireilua selvitettiin tutkittavien ollessa 15–16-vuotiaita. Tutkittavia seurattiin aina varhaiseen aikuisikään saakka. Seurannan päättyessä he olivat 33-vuotiaita. Psykiatriseen sairastavuuteen liittyvät tiedot ja diagnoosit kerättiin kattavista kansallisista rekistereistä.

Tutkimuksen mukaan nuorten kokema psyykkinen oireilu ja alhainen sosiaalinen vapaa-ajan aktiivisuus olivat yhteydessä runsaampaan psykiatristen häiriöiden esiintymiseen varhaisaikuisuudessa. Vastaavasti vapaa-ajallaan harrastuksissaan sosiaalisesti aktiivisilla nuorilla oli myöhemmin vähemmän psykiatrista sairastavuutta, huolimatta nuoruudessa esiintyneistä ahdistuneisuusoireista.

”Merkittävä osa nuorten päivittäisistä rutiineista liittyy vapaa-aikaan. Jo aiempien tutkimusten perusteella tiedämme, että ohjattuun toimintaan osallistumisella on myönteisiä vaikutuksia nuorten psyykkiseen hyvinvointiin. Olemme myös aiemmin osoittaneet, että sosiaalisesti aktiivinen vapaa-aika nuoruudessa on yhteydessä pienempään psykiatristen häiriöiden ilmaantuvuuteen myöhemmin”, väitöskirjatutkija Johanna Timonen kertoo.

Nyt saadut tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että vapaa-ajan harrastuneisuus voi osaltaan selittää nuoruusiän psyykkisten oireiden ja varhaisaikuisuuden psykiatristen häiriöiden välistä yhteyttä.

”Yhteisön tarjoamalla sosiaalisella tuella näyttää olevan tärkeä ennaltaehkäisevä rooli psyykkisten oireiden kehittymisessä psykiatrisiksi häiriöiksi”, Timonen sanoo. ”Tutkimustulostemme perusteella koulujen ja muiden yhteisöjen kannattaa vahvasti jatkaa yhteisöllisten vapaa-ajan aktiviteettien kehittämistä ja tarjoamista tasapuolisesti kaikille lapsille ja nuorille.”

Tutkimusta on tukenut Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö (Itla) sekä Oululainen Stiftelsen Alma och K. A. Snellman Säätiö. Tutkimus on saanut myös Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimusneuvoston rahoitusta.

Tutkimus on julkaistu European Child & Adolescent Psychiatry -lehdessä: Johanna, T., Mika, N., Helinä, H. et al. Social leisure time activities as a mediating link between self-reported psychological symptoms in adolescence and psychiatric morbidity by young adulthood: the Northern Finland 1986 Birth Cohort study. Eur Child Adolesc Psychiatry (2022). https://doi.org/10.1007/s00787-022-02107-2

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija, YTM Johanna Timonen, Oulun yliopisto
johanna.timonen@pohde.fi
040 53 48 998

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto / Rami Hanafi
Kuva: Oulun yliopisto / Rami Hanafi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uupumuksen hallintaan tarkoitettua terveyssovellusta testataan MS-potilailla17.3.2023 08:02:43 EET | Tiedote

Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat aloittaneet pilottitutkimuksen, jossa testataan uupumuksen hallintaan tarkoitettua digitaalista terveyssovellusta multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavilla potilailla. Tavoitteena on tarjota potilaille omahoidon työkalu, jonka avulla he voivat hallita paremmin omaa jaksamistaan. Tutkimus on osa Sitran rahoittamaa digitaalisten terapiaratkaisujen ohjelmaa. Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat samalla kokemuksistaan.

Uusi kansainvälinen maisterikoulutus etsii innovatiivisia ratkaisuja jälkiteollisiin kaupunkeihin15.3.2023 10:28:51 EET | Tiedote

Oulun yliopistossa on tarjolla uusi kansainvälinen maisteriohjelma ”Redesigning the Post-Industrial City” (RePIC), jonka tavoitteena on vastata jälkiteollisten kaupunkien ja niiden asukkaiden haasteisiin. Kyseessä on ensimmäinen yhteistutkinto-ohjelma, joka on kehitetty yhdessä Eurooppa-yliopisto UNICin kanssa. Valmistuttuaan opiskelijat voivat toimia esimerkiksi kaupunkisuunnittelijoina ja -johtajina. Hakuaika koulutukseen alkaa 15.3.

Pienet yritykset tarvitsevat osaamista riskienhallinnassa ja johtamisessa – entinen huippujääkiekkoilija Lasse Kukkonen kouluttaa yrittäjiä rakentamaan kestävää tiimiä14.3.2023 09:46:25 EET | Tiedote

Riskienhallinta- ja johtamisosaaminen ovat keskeisiä yritysten liiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä. Epävarmuus- ja häiriötilanteissa yritykset tarvitsevat resilienssiä eli muutoskykyä, joka auttaa niitä selviytymään. Huippujääkiekkoilija, valmennusyrittäjä ja Kärppien kehitysjohtaja Lasse Kukkonen luotsaa yrittäjiä menestyvän tiimin johtamiseen Oulu yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin koordinoiman Ketterän muutoskyvykkyyden valmennusohjelman työpajassa Kuusamossa 23.3.

Tutkimuksen mukaan kotien sisäympäristössä on tapahtunut myönteisiä muutoksia – Tupakansavulle, radonille ja hajusteille altistutaan entistä vähemmän14.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Oulun yliopiston toteuttaman valtakunnallisen Asuinympäristön laatu, terveys ja turvallisuus -kyselyn (ALTTI 2022) alustavien tulosten mukaan viimeisen 15 vuoden aikana asuinympäristössämme on tapahtunut myönteisiä muutoksia. Esimerkiksi pienempi osa vastaajista raportoi tupakoinnista sisätiloissa ja tietoisuus asunnon radonpitoisuuksista on lisääntynyt. Alustavia tuloksia esitellään ensi kertaa Sisäilmastoseminaarissa 14.3.2023 alan ammattilaisille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme