A-Insinöörit Oy

Yhteistoiminnallinen urakkamalli vauhdittaa historiallisen Oulun Lyseon lukion peruskorjausta

Jaa

Suomen merkkihenkilöiden opinahjona tunnetun Oulun Lyseon lukion peruskorjaus etenee aikataulussa kulttuuri- ja rakennushistoriaa kunnioittaen. Peruskorjaus tehdään A-Insinööreissä kehitettynä yhteistoiminnallisena suunnittele ja rakenna -urakkana.

Oulun Lyseon lukion peruskorjaus valmistuu syksyksi 2023. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen
Oulun Lyseon lukion peruskorjaus valmistuu syksyksi 2023. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen

Uusklassista empiretyyliä edustavan Oulun Lyseon lukion lokakuussa 2021 alkaneet peruskorjaustyöt ovat edenneet sovitussa aikataulussa. Kesän aikana pressujen suojissa on mm. uusittu vesikattoa ja rapattu julkisivua. Lukion noin 600 oppilasta palaavat peruskorjattuun kouluunsa väistötiloista Raksilasta syyslukukaudeksi 2023.

Kulttuuri- että rakennushistoriallisesti arvokas kohde on toiminut monen merkkihenkilön opinahjona: koulussa ovat opiskelleet mm. J.L. Runeberg, J.V. Snellman ja Zachris Topelius sekä myöhemmin Suomen presidentit Kaarlo Juho Ståhlberg, Kyösti Kallio ja Martti Ahtisaari. Lukiorakennuksen vanhin, Carl Ludvig Engelin suunnittelema osa vuodelta 1831.

Lyseon lukion ominaisia elementtejä, kuten ikkunoita, kaiteita, koristelistoja sekä muita arkkitehtonisia yksityiskohtia vaalitaan pieteetillä peruskorjauksen aikana, mutta talotekniikka päivitetään vastaamaan nykyajan tarpeita. Rakennuksesta tulee liikuntaesteetön, kun kouluun rakennetaan hissi.

– Tämä on yksi Oulun historiallisimmista rakennuksista. Kaikessa suunnittelussa aina tarjouspyyntöasiakirjojen laadinnasta alkaen, olemme ottaneet huomioon laajat arkeologiset selvitykset, joita Oulun Tilapalvelut on teettänyt jo ennen hankkeen varsinaista käynnistymistä, rakennuttamisjohtaja Timo Kylmänen sanoo A-Insinööreistä.

Arkeologisissa selvityksissä ja tutkimuksissa päärakennuksen alta on löytynyt vanhaa torin pohjaa, entisen liikuntasalin alta vanhoja perustuksia ja koulun sisäpihalta keskiaikaisia kellarirakenteita.

– Aina kun todella vanhan rakennuksen rakenteita avataan, löytyy jotain yllättävää. Tutkimukset ovat edenneet jouhevasti rakennustöiden rinnalla, projektipäällikkö Tero Kauppila Oulun Tilapalveluista kertoo.

A-Insinöörit vastaa Oulun Tilapalveluiden kumppanina peruskorjauksen rakennuttamistehtävistä, valvonnasta sekä kosteudenhallinnan koordinoinnista. Pääurakoitsijana toimii NCC ja arkkitehtuurisuunnittelusta vastaa arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen.

Yhteistoiminnallisuudella kustannussäästöjä ja jouhevuutta kaavoitukseen

A-Insinöörien yhteistoiminnallisessa suunnittele ja rakenna -mallissa eri osapuolten osaaminen koottiin yhteen jo hankkeen alkuvaiheessa, jolloin kaikki pääsivät vaikuttamaan toteutukseen.

– Yhteistoiminta on siivittänyt erityisesti suunnitteluvaihetta. Saimme rakennuslupa- ja urakkalaskentasuunnitelmat nopeasti valmiiksi, ja myös kaavamuutos- ja rakennuslupaprosessi eteni todella joutuisasti. Säästöjä on syntynyt, kun olemme päässeet keskustelemaan urakoitsijan kanssa suurimmista hankinnoista ja kilpailuttamaan toimittajia, Tero Kauppila kertoo.

– Historiallisesti arvokkaassa peruskorjauskohteessa yhteinen kehitysvaihe oli todella tarpeellinen. Siinä saimme vietyä suunnittelua eteenpäin, pohdimme työtapoja ja teimme selvityksiä, mitä tämä vanha talo pitää sisällään, NCC:n aluejohtaja Esa Perätalo sanoo.

Peruskorjauksen avaintavoitteina ovat turvallisuus ja terveellisyys.

– Kosteudenhallinta on keskeistä: rakenteisiin ei saa jäädä mitään, josta voisi koitua ongelmia. Rakennuksessa ei ole havaittu sisäilmaongelmia ennen remonttia ja huolehdimme siitä, että rakennus säilyy terveellisenä myös tulevaisuudessa, Timo Kylmänen sanoo.

Hissillä kerroksiin ja ruokalatilat opetuskäyttöön

Päärakennusta on laajennettu kolme kertaa.

– Rakennuksen omintakeisuutta kuvaa, että hissi yltää kolmeen kerrokseen, mutta pysähtymistasoja on kaikkiaan kuusi, Tero Kauppila kertoo.

Peruskorjauksen tilamuutoksista suurin on ruokasalin ja keittiön siirtyminen päärakennuksesta piharakennukseen entisen liikuntasalin tiloihin. Aiemmat ruokalatilat muunnetaan opetuskäyttöön, ja myös kellarikerrokseen rakennetaan henkilökunnan sosiaali- ja työtiloja.

Pihalle ruokasalin yhteyteen rakennetaan lasiveranta, puolilämmin tila, jotta ruokajonossa olisi mukavampi odotella. Lasiveranta ja sen paikalla ollut purettu varastokoppi ovat vesikaton IV-päätelaitteiden lisäksi ainoat rakenteelliset muutokset julkisivuihin.

– IV-päätelaitteet pyritään sijoittamaan mahdollisimman huomaamattomasti katolle. Julkisivun väri on edelleen kellertävä, mutta ei tismalleen sama kuin peruskorjausta edeltävä sävy. Ajan saatossa rakennus on ollut monen värinen – korjaustöitä tehdessä löytyi ikkunanpuitteistakin viittä eri väriä, Tero Kauppila kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tero Kauppila, projektipäällikkö, Oulun Tilapalvelut
puh. 040 703 9151
tero.kauppila@ouka.fi

Timo Kylmänen, rakennuttamisjohtaja, A-Insinöörit
puh. 040 624 8835
timo.kylmanen@ains.fi

Esa Perätalo, aluejohtaja, NCC
puh. 0400 921 267
esa.peratalo@ncc.fi

Kuvat

Oulun Lyseon lukion peruskorjaus valmistuu syksyksi 2023. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen
Oulun Lyseon lukion peruskorjaus valmistuu syksyksi 2023. Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen
Lataa
Lyseon liikuntasalissa tehtiin arkeologia kaivauksia touko–elokuussa 2022. Kuva: NCC/Reetta Körkkö
Lyseon liikuntasalissa tehtiin arkeologia kaivauksia touko–elokuussa 2022. Kuva: NCC/Reetta Körkkö
Lataa

Tietoja julkaisijasta

A-Insinöörit Oy
A-Insinöörit Oy
Puutarhakatu 10
33210 Tampere

A-Insinöörit (AINS Group) on suomalainen, ennakkoluuloton rakentamisen suunnittelu- ja konsulttitalo. Luomme yhdessä parasta rakennettua ympäristöä ja haastamme koko alaa uudistumaan kestävästi. 1 300 hengen asiantuntijayhteisömme tarjoaa kiinteistö- ja rakennushankkeisiin kaikki suunnittelu- ja projektijohtopalvelut viidellä liiketoiminta-alueella: rakennuttaminen, arkkitehtisuunnittelu, rakennesuunnittelu, teollisuus- ja talotekniikka sekä yhdyskunta- ja ympäristösuunnittelu. Toimimme 16 toimipisteessä Suomessa ja Virossa.

 A-Insinöörit – ihmisiä, joiden kanssa rakennat rohkeasti parempaa. www.ains.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta A-Insinöörit Oy

Vuoden 2022 puupalkinto lentoaseman aulan alakatolle – keveys ja paino haastoivat elementti- ja rakennesuunnittelua4.11.2022 08:13:43 EET | Tiedote

Vuoden 2022 Puupalkinnolla palkittu Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalilaajennuksen sisäänkäyntikatos ja lähtöaulan puinen alakatto on suunnittelultaan ja toteutukseltaan ainutlaatuinen. Saapuvien ja lähtevien matkustajien silmiä hivelevässä kattorakenteessa yhdistyy keveydellä leikittelevä arkkitehtuurinen visio, moderni puusepäntaito sekä vaativa rakennesuunnittelu.

Kaupunginosa-analyysi 2022–2040: Uudet asuinalueet haastavat perinteisiä arvoalueita24.10.2022 08:07:00 EEST | Tiedote

Uusin rakentuvien asuinalueiden neliöhinnat nousevat A-Insinöörien ennusteen mukaan tulevaisuudessa jopa ohi kaupunkien perinteisten arvoalueiden. Suurimmat arvonnousut nähdään Espoossa, missä Finnoo-Eestinmalmin rinnalle on noussut yllättäjä – pientaloalue Kalajärvi. A-Insinööreissä selvitettiin 184 kaupunginosan arvonkehitys Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella ja Turussa vuoteen 2040 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme