Yhteistyökokous työperäisen maahanmuuton hyväksikäytön ennaltaehkäisyyn (Pohjanmaa)
Yhteistyökokous koettiin tarpeelliseksi yhteisen tilannekuvan tuottamiseksi. Suomessa riskit työvoiman hyväksikäytölle esiintyy erityisesti matalapalkka-aloilla. Kokouksessa päätettiin jatkotoimenpiteistä erityisesti työnantajien ja viranomaisten välisen yhteistyön tiivistämisestä, jolla työntekijöiden luottamusta paikallisiin viranomaisiin vahvistetaan. Lisäksi kokouksessa keskusteltiin työnantajille suunnatusta riskien tarkistuslistasta, jolla työnantaja voi valvoa työntekijöiden hyvinvointia sekä tunnistaa ja puuttua mahdollisiin epäkohtiin. Kokouksessa käsiteltiin myös sosiaalihuollon tilannetta todeten, että palveluiden riittävyyttä on tarkasteltava Suupohjan alueen tarpeiden kannalta. Alueen työnantajille on tarpeen tarjota säännöllistä koulutusta ja tietoa työperäisen maahanmuuton rekrytoimiseen ja monimuotoisten työyhteisöjen toimintaan.
Kotoutumisen onnistumisen ja eettisen rekrytoimisen näkökulmista on tärkeää tuottaa ja hyödyntää ennakointitietoa, joka perustuu eri viranomaisten ja työnantajien väliselle tiiviille yhteistyölle. Kokouksessa korostettiin kaksisuuntaista kotoutumista, ja siihen on panostettava jatkossakin. Moniammatillisen verkoston katsottiin tarpeelliseksi kokoontua säännöllisesti luomaan ajantasaista tilannekuvaa ja tukemaan ennakointityötä paikallisesti ja alueellisesti.
Yhteistyöryhmä ulkomaalaisten työntekijöiden asumisolosuhteiden valvontaan
Työ- ja elinkeinoministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat viime syksynä asettaneet valtakunnallisen yhteisen työryhmän, jonka tehtävä on ulkomaalaisten työntekijöiden asumisolosuhteiden seurannan ja valvonnan kehittäminen. Työryhmän toimikausi on 1.10.2021–30.4.2022. Ulkomaisten työntekijöiden majoitusoloihin liittyvät väärinkäytökset voivat pahimmillaan olla osa työvoiman hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa. Majoitusolojen valvontaa kehittävän työryhmän tehtävä on tehdä ehdotuksia, miten viranomaisten yhteistyötä ja asiaan liittyvää sääntelyä ja ohjeistusta tulisi kehittää, mm. osoitteentarkistuksen osalta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Median yhteydenotot:
Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Timo Saari
puh. 0295 028 501
Puhelinaika: pe 4.2. klo 16.30-17.30
Tietoja julkaisijasta

Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15
0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa
Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Sysselsättningsöversikt för maj: Arbetslösheten ökar inom området för NTM-centralen i Österbotten, men arbetslöshetsgraden är fortfarande lägst i landet (Österbotten, Mellersta Österbotten)25.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Inom området för NTM-centralen i Österbotten fanns det i slutet av maj sammanlagt 8 249 arbetslösa arbetssökande. Det är 1 099 fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var 79 färre än under april. Inom området för NTM-centralen i Österbotten ökade arbetslösheten med 15,4 % jämfört med året innan. I hela landet fanns det i genomsnitt 15,4 % fler arbetslösa än för ett år sedan. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område är den lägsta i Fastlandsfinland (7,2 %). Motsvarande andel i hela landet är 11,3 %. Antalet heltidspermitterade var 545 dvs. 79 färre än ett år tidigare (- 12,7 %). Uppgifterna framgår av UF-centrets Arbetsförmedlingsstatistik.
Toukokuun työllisyyskatsaus: Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömyys kasvaa, mutta työttömyysaste yhä maan matalin (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjanmaan ELY-keskusalueella oli toukokuun lopussa yhteensä 8 249 työtöntä työnhakijaa. Se on 1 099 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli toukokuussa 79 vähemmän kuin huhtikuussa. Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella työttömyys kasvoi 15,4 % vuodentakaisesta. Koko maassa työttömiä oli keskimäärin 15,4 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on Manner-Suomen alhaisin (7,2 %). Koko maassa vastaava osuus on 11,3 %. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 545 eli 79 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin (- 12,7 %). Tiedot ilmenevät KEHA-keskuksen Työnvälitystilastosta.
Statens regionförvaltningsuppgifter i Österbotten och Mellersta Österbotten sköts från ingången av 2026 av Livskraftscentralen i Österbotten19.6.2025 08:39:23 EEST | Pressmeddelande
Regeringens proposition med förslag till lagstiftning om en reform av statens regionförvaltning har godkänts. Vid ingången av 2026 inrättas tio regionala livskraftscentraler i Finland i stället för de nuvarande NTM-centralerna. För området Österbotten och Mellersta Österbotten inrättas en tvåspråkig livskraftscentral med namnet Livskraftscentralen i Österbotten.
Valtion aluehallinnon tehtäviä hoitaa Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla vuoden 2026 alusta Pohjanmaan elinvoimakeskus19.6.2025 08:39:23 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten tilalle. Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueelle perustetaan kaksikielinen Pohjanmaan elinvoimakeskus.
En ny riktlinje för anlitandet av utländsk arbetskraft vid de österbottniska landskapen har publicerats (Österbotten, Mellersta Österbotten)2.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
NTM-centralerna i Södra Österbotten och i Österbotten har publicerat en regional riktlinje för anlitandet av utländsk arbetskraft för tiden 1.6–30.11.2025. Riktlinjen grundar sig på utlänningslagen och stöder Migrationsverkets beslutsfattande gällande uppehållstillstånd för arbetstagare.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme