Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Yksi Suomen tunnetuimmista ympäristöistä pääsi arvoiseensa valokeilaan – Senaatintorin uusi valaistus on valmis

Jaa
Senaatintori on saanut ansaitsemansa uuden valaistuksen mittavan suunnittelutyön ja toteutuksen lopputuloksena. Uusi valaistus korostaa alueen arvokkuutta ja kaunista empiretunnelmaa, unohtamatta nykyaikaisia energiatehokkaita ratkaisuja. Helsingin kaupunki kutsuu kaupunkilaisia nauttimaan alueen tunnelmasta hämärän aikaan, jolloin valaistus on parhaimmillaan.
Historiaa kunnioittava uusi valaistus Katariinankadulla. Kuva: Juhana Konttinen.
Historiaa kunnioittava uusi valaistus Katariinankadulla. Kuva: Juhana Konttinen.

Senaatintori on yksi Suomen arvokkaimmista kaupunkitiloista, ja suosittu matkailijoiden kuvauskohde. Sillä on merkittävä valtakunnallinen historia ja torin ympäristössä kohtaavat suuret instituutiot: valtio, kirkko ja yliopisto. Senaatintorin ympäristön rakennukset muodostavat lisäksi yhtenäisen empiretyylisen kokonaisuuden. Torin reunalta löytyy myös kantakaupungin vanhin rakennus, vuonna 1757 valmistunut Sederholmin talo.

Senaatintorin valaistuksen uusiminen on ollut mittava ja pitkä hanke, sillä suunnittelu- ja toteutusalueena on koko Senaatintorin ympäristö. Alueen aikaisempi valaistus on 1980-luvulta, eikä se enää palvellut nykyisiä tarpeita ja oli teknisesti huonossa kunnossa.

Eri kohteiden valaistuksen toteuttamisen erillisinä eri toimijoiden hankkeina epäiltiin johtavan sekavaan lopputulokseen, joten valaistushankkeet alueella yhdistettiin. Senaatintorin valaistussuunnitelman laatiminen yhteistyössä Helsingin kaupungin eri osapuolten, torin reunoilla kiinteistöjä hallinnoivien ja käyttävien tahojen sekä Museoviraston kanssa, aloitettiin vuonna 2013. Valaistuksen yleissuunnitelma valmistui vuonna 2014 ja tarkempi alueen valaistussuunnitelma vuonna 2017. Uuden valaistuksen tilaajana toimi Helsingin kaupunki, valaistussuunnittelusta vastasi VALOA Design Oy ja sähkösuunnittelusta Sitowise Group Oyj.

Valaistus parhaimmillaan hämärän aikaan

Uusi valaistus on parhaimmillaan hämärinä illan ja yön hetkinä. Uuden valaistuksen avulla aukioalueen hämärän ajan kaupunkinäkymä on tasapainoinen ja tunnistettava kokonaisuus. Senaatintorin uusi valaistus käsittää katu- ja torivalaistuksen lisäksi ympäröivien rakennusten julkisivuvalaistukset. Lisäksi Katariinankadun ja Sofiankadun sekä Torikortteleiden Aleksanterinkadun puoleisten kiinteistöjen seinälyhtyihin perustuva valaistustapa on sovitettu historialliseen kontekstiinsa nykyteknologiaa soveltaen.

Valaistus on toteutettu käyttäen nykyaikaisia ja energiatehokkaita LED-valaisimia. Senaatintorin uusi tunnelmavalaistu kokonaisuus rakentuu uusien valaisinpylväiden lisäksi myös niihin kiinnitetyistä rakennusten julkisivujen valoista, jotka ovat helposti ohjattavissa eri valotilanteisiin. Valaistusta voi helposti muunnella niin arki- kuin juhlavalaistuksiin eri voimakkuuksin. Normaalissa tilanteessa torin ja julkisivujen valaistus on käytössä noin puolella teholla, joka riittää hyvin alueen valaisemiseen, mutta vaadittaessa tehokkuutta voidaan lisätä.

Uutta ja klassista yhdistävässä suunnitelmassa aikakaudet kohtaavat

Helsingin kaupunki järjesti yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon kanssa Senaatintorin valaisinpylvään suunnittelusta avoimen suunnittelukilpailun vuonna 2018. Voittajaksi valittiin Futudesign Oy:n suunnitelma. Valaisinpylväisiin oli tarve suunnitella sekä katu- ja torivalaisimet että ympäröivien rakennusten julkisivuvalaisimet. Kilpailun tavoitteena oli löytää ratkaisu, joka täytti sekä historiallisen ympäristön että nykyaikaisen kaupunkitekniikan asettamat vaatimukset ja tavoitteet.

”Senaatintorilla ei ole vakiintunutta ulkovalaistuksen perinnettä, vaikka näin merkittävällä paikalla sellaista voisi odottaa. Itse torivalaistukseen ei ole selvää historiallista mallia, joka olisi voitu palauttaa tai joka sopisi nykytilanteeseen. Valaistuksen elinkaari on perinteisesti 30–40 vuotta, ja 80-luvun valaistusta ei pidetty kaupunkikuvamielessä tai valaistuksen kannalta enää ajantasaisena”, valottaa Helsingin kaupunkiympäristön valaistuspäällikkö Marjut Kauppinen.

Aleksanteri II:n patsaan valaistus aukion keskellä on myös ajanmukaistettu yhteistyössä Helsingin kaupungin taidemuseon ja kaupunginmuseon kanssa kokonaisuutena. Tuomiokirkon julkisivuvalaistus on tarkoitus toteuttaa tulevaisuudessa olemassa olevan valaistuksen periaatteilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marjut Kauppinen
Valaistuspäällikkö
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
040 768 2056
marjut.kauppinen@hel.fi

Kuvat

Historiaa kunnioittava uusi valaistus Katariinankadulla. Kuva: Juhana Konttinen.
Historiaa kunnioittava uusi valaistus Katariinankadulla. Kuva: Juhana Konttinen.
Lataa
Valtiovarainministeriö iltavalaistuksessa. Kuva: Juhana Konttinen.
Valtiovarainministeriö iltavalaistuksessa. Kuva: Juhana Konttinen.
Lataa
Torikortteleita iltavalaistuksessa. Kuva: Teina Ryynänen / Helsingin kaupunkiympäristö.
Torikortteleita iltavalaistuksessa. Kuva: Teina Ryynänen / Helsingin kaupunkiympäristö.
Lataa
Senaatintorin valaisinpylväät ennen pimeän tuloa. Kuva: Teina Ryynänen / Helsingin kaupunkiympäristö.
Senaatintorin valaisinpylväät ennen pimeän tuloa. Kuva: Teina Ryynänen / Helsingin kaupunkiympäristö.
Lataa
Bockin talo iltavalaistuksessa. Kuva: Juhana Konttinen.
Bockin talo iltavalaistuksessa. Kuva: Juhana Konttinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Proposal for an architectural programme for Helsinki published – next step is political decision-making19.4.2024 09:48:22 EEST | Tiedote

High-quality architecture and the planning of public urban spaces increase residents’ wellbeing and Helsinki’s appeal. The newly published proposal for the Helsinki architectural programme, titled Helsinki rakentaa hyvää elämää (Helsinki builds good life), is a discussion opener on the significance of architecture in Helsinki and a tool for developing architecture further. The proposal was launched at Central Library Oodi on Thursday 18 April. Next it will enter the political decision-making process.

Utkastet till Helsingfors arkitekturprogram offentliggjordes – framskrider näst till beslutsfattandet19.4.2024 09:45:27 EEST | Tiedote

Högklassig arkitektur och planering av det offentliga stadsrummet ökar stadsbornas välbefinnande och Helsingfors dragningskraft. Helsingfors nya utkast till arkitekturprogram, Helsinki rakentaa hyvää elämää, är en samtalsöppning om arkitekturens betydelse i Helsingfors och ett verktyg för vidareutveckling av arkitekturen. Utkastet offentliggjordes torsdagen den 18 april i Ode. Utkastet framskrider till det politiska beslutsfattandet nästa vecka.

Helsingin arkkitehtuuriohjelman luonnos julkistettiin – etenee seuraavaksi päätöksentekoon19.4.2024 09:43:11 EEST | Tiedote

Laadukas arkkitehtuuri ja julkisen kaupunkitilan suunnittelu lisäävät kaupunkilaisten hyvinvointia ja Helsingin vetovoimaa. Helsingin uusi arkkitehtuuriohjelmaluonnos, Helsinki rakentaa hyvää elämää, on keskustelunavaus arkkitehtuurin merkityksestä Helsingissä ja työkalu sen edelleen kehittämiseksi. Luonnos julkistettiin Oodissa torstaina 18. huhtikuuta. Luonnos etenee poliittiseen päätöksentekoon ensi viikolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye