Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Yksi työpaikka, monta työnantajaa, eikä tieto kulje – työturvallisuus kärsii

Jaa
”Valvontahavaintomme osoittavat, että yhteisten työpaikkojen työsuojeluvastuut eivät ole hoidettu useilla työpaikoilla kovin kaksisesti. Keskeinen akilleenkantapää on yhteisen työpaikan eri toimijoiden keskinäinen yhteistyö ja tiedonkulku työsuojeluvastuista”, arvioi tarkastaja Laura Mäkilä.

Työturvallisuus kärsii, mikäli samalla työpaikalla työskentelee usean eri työnantajan työntekijöitä, eikä työturvallisuusvastuista ole sovittu. Tämä käy ilmi työsuojeluviranomaisten vuoden 2022 valvontatuloksista. Työsuojeluviranomaiset tekivät yhteisille työpaikoille viime vuonna 200 työsuojelutarkastusta. Työnantajille annettiin yli 300 toimintaohjetta ja kehotusta yhteisen työpaikan turvallisuuden parantamiseksi.

Tarkastuksia tehtiin muun muassa teollisuuteen, kaivostoimintaan ja louhintaan, kuljetukseen ja varastointiin, rakentamiseen, terveys- ja sosiaalipalveluihin, tukku- ja vähittäiskauppaan, majoitus- ja ravitsemistoimintaan sekä siivouspalveluihin.

”Työnantajille annettiin kehotuksia laittaa työturvallisuusasiat kuntoon muun muassa putoamisvaarasta, kemiallisten tekijöiden riskien arvioinnista, terän suojaamisesta, työn vaarojen selvittämisestä ja arvioinnista”, kertoo tarkastaja Laura Mäkilä.

Lisäksi huomauttamista oli uusien työntekijöiden perehdyttämisessä ja opastamisessa, henkilönsuojainten käytössä ja työvälineiden toimintakunnon varmistamisessa.

Työturvallisuuslain mukaan yhteisen työpaikan työturvallisuudesta on huolehdittava keskinäisellä yhteistoiminnalla ja tiedottamisella. Yhteisten työpaikkojen työturvallisuus lähtee ensisijaisesti turvallisuusjohtamisesta. ”Miten viestitään, miten vaarat tunnistetaan, miten työt suunnitellaan, miten varmistetaan perehdytys ja osaaminen. Nuo ovat olennaisia kysymyksiä, joihin on syytä vastata ja varmistaa, että yhteisten työpaikkojen turvallisuuskäytännöt toimivat”, tarkastaja Laura Mäkilä muistuttaa.

Pääasiallista määräysvaltaa käyttävän työnantajan tulisi tehdä yleinen riskien arviointi omista työoloistaan. Alihankkijat ovat puolestaan velvollisia arvioimaan oman toimintansa riskit. Huolehtimisvelvoitteen mukaan eri toimijoiden on toimittava yhdessä ja tiedotettava toisilleen työturvallisuuteen vaikuttavista asioita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Laura Mäkilä, p. 0295 018 205, etunimi.sukunimi@avi.fi
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueiden yhteisten työpaikkojen valvontahanke

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ändringarna i diskrimineringslagen träder i kraft 1.6.2023 – vad förändras gällande arbetslivet?7.6.2023 07:59:52 EEST | Tiedote

Syftet med diskrimineringslagen som trädde i kraft 2015 är att främja likabehandling och förebygga diskriminering. Den delreform av lagen som träder i kraft den 1 juni 2023 förtydligar arbetsgivarens skyldigheter i fråga om främjandet av likabehandling och likabehandlingsplaneringen. Bestämmelserna preciseras också i fråga om trakasserier som kränker människovärdet och rimliga anpassningar av arbetstagare med funktionsnedsättning. Rättsskyddet för personer som upplevt diskriminering förbättras när främjandet av likabehandling och förbudet mot diskriminering i fortsättningen övervakas av både regionförvaltningsverkens ansvarsområden för arbetarskyddet, dvs. arbetarskyddsmyndigheterna, och diskrimineringsombudsmannen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme