Jyväskylän yliopisto

Yksittäistapaus-lyhytelokuvasarja osaksi yliopiston opetusohjelmaa. Kutsu medialle: Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennus 29.1.2020 klo 14.00–16.00

Jaa

Jyväskylän yliopiston tavoitteena on lisätä opintoihin ammatillisia valmiuksia väkivallan kohtaamiseen ja siihen puuttumiseen. Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta liittää Tuffi Films -tuotantoyhtiön toteuttaman Yksittäistapaus-lyhytelokuvasarjan osaksi opetusta. Sen tuotannossa mukana ollut näyttelijä Krista Kosonen osallistuu Ruusupuiston tilaisuuteen. Lyhytelokuvasarja käsittelee monipuolisesti sukupuolistunutta vallankäyttöä.

– Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta haluaa näkyä edelläkävijänä, jossa osana opetussuunnitelmia käsitellään ja opitaan kohtaamaan väkivaltailmiötä, opettajakoulutuslaitoksen johtaja Sirpa Eskelä-Haapanen kertoo.

– Teeman käsittely liittyy pitkäaikaiseen monitieteiseen väkivaltatutkimukseen, psykologian laitoksen johtaja Juha Holma lisää. Yliopiston opintotarjontaan kuuluu myös vapaasti valittava monitieteinen väkivaltatutkimuksen opintokokonaisuus, joka on saanut hyvän vastaanoton.

Yliopistosta valmistuu vuosittain satoja opettajia ja psykologeja kouluille eri asteille. Ainejärjestötoimijat ovat yhteistyössä ylioppilaskunnan kanssa olleet aktiivisia tämän kokonaisuuden syntymisessä. Opiskelijat ovat olleet mukana Yksittäistapaus -lyhytelokuvasarjan tuottamien kampanjamateriaalien testauksessa ja vaikuttaneet siihen, että sisältö saadaan osaksi opintoja.

– On todella innostavaa, että opiskelijoiden toiveet otetaan Jyväskylän yliopiston kasvatustieteissä ja psykologiassa hyvin vastaan ja koulutusta kehitetään yhdessä. Kasvatustyö on avainasemassa, kun vaikutetaan yhteiskuntaan, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen asiantuntija Juulia Saukkonen toteaa.

Iltapäivässä monipuolisesti elokuvaa ja tutkimusta

Ruusupuiston tilaisuuden avaa vararehtori Marja-Leena Laakso. Näyttelijä Krista Kosonen kertoo kampanjasta ja kokemuksistaan kouluvierailuista. Sukupuoleen liittyvä vallankäyttö on esillä taiteen, tutkimuksen ja opetuksen näkökulmista.

Yleisölle tarjotaan traileri 11 lyhytelokuvan Yksittäistapaus-elokuvasarjasta. Yksittäistapaus on viidentoista elokuvantekijän viidentoista elokuvantekijän, taiteilijan, tutkijan ja yhteiskuntavaikuttajan toteuttama kokonaisuus, joka tuo esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä niin yksityiselämässä kuin yhteiskunnassa. Lisäksi nähdään lyhytelokuva Pikku juttu, joka on yksi elokuvasarjan teoksista.

Apulaisprofessori Marita Husso käyttää puheenvuoron ERASE GBV -hankkeesta, jossa tutkitaan sukupuolistunutta väkivaltaa, vastuullisuutta ja eettisesti kestävää toimijuutta kouluissa ja kasvatusalalla.

ERASE GBV -hankkeen tavoitteena on opetus- ja kasvatusalan työntekijöiden sekä koulujen muun henkilökunnan tietoisuuden lisääminen sukupuolistuneen väkivallan kohtaamista koskevissa käytännöissä sekä siihen puuttumisen käytäntöjen kehittäminen. Yksittäistapaus on myös mukana hankkeessa.

Tilaisuudessa yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Lisätietoa kampanjasta

Yksittäistapaus-lyhytelokuvat julkaistaan Yle Areenassa 26.1.2020 ja samalla aukeaa verkkosivusto yksittaistapaus.fi, jolla keskustelu -ja tukimateriaalit ovat saatavilla ilmaiseksi.

Yksittäistapauksen aikaisemmin julkaistut vaikuttavuuskampanjan kumppanit ovat Opetushallitus, Tasa-arvovaltuutettu, Loisto setlementti ry: Helsingin Tyttöjen Talo ja Poikien Talo, jotka ovat olleet mukana kehittämässä keskustelumateriaalia. Rakentavan keskustelun menetelmän kampanjaan tuo Erätauko-säätiö. Yle on Yksittäistapauksen mediakumppani.

Elokuvien käsikirjoittajina ja/tai ohjaajia ovat Reetta Aalto, Maryan Abdulkarim, Tine Alavi, Alli Haapasalo, Ulla Heikkilä, Sonya Lindfors, Inari Niemi, Raisa Omaheimo, Anna Paavilainen, Kirsikka Saari, Aino Suni, Saara Särmä, Miia Tervo, Elli Toivoniemi​ ja ​Jenni Toivoniemi.

Yksittäistapauksen yhdestätoista tarinasta kuusi on ollut pohjana pitkälle elokuvalle Tottumiskysymys.

Yksittäistapaus-traileri http://link.yle.fi/yksittaistapaus_01

Tilaisuuden ohjelma ja suoran lähetyksen linkki tarkentuvat tapahtumakalenteriin:  https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2020/01/201dminka-nakee-voi-muuttaa201d-yksittaistapaus-lyhytfilmikampanja-osaksi-yliopiston-opetusohjelmaa

Lisätietoa:

Kampanjasta ja Krista Kososen haastattelupyynnöt:

Kampanjapäällikkö Sini Hormio, puh. 040 749 5886, sini@tuffifilms.com

Pressimateriaalia https://drive.google.com/drive/folders/1-wwD7PQwf8h8u4_KxgYKY09ntjEFj-qH?usp=sharing

Sirpa Eskelä-Haapanen, puh. +358 40 805 4956, sirpa.eskela-haapanen@jyu.fi

Marita Husso, puh. 0400-849345, marita.husso@tuni.fi
ERASE GBV -hanke https://www.tuni.fi/fi/tutkimus/sukupuolistunut-vakivalta-vastuullisuus-ja-eettisesti-kestava-toimijuus-kouluissa-ja 

Juulia Saukkonen +358 50 307 0540, sopo-asiantuntija@jyy.fi

Juha Holma, puh. +358408053488, juha.m.holma@jyu.fi

Tiedottaja Anitta Kananen, puh. 040 846 1395, anitta.kananen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Suunnittele, jousta ja luota itseesi – eli kuinka vanhemmat välttävät uupumisen poikkeusaikana6.4.2020 10:03:18 EESTTiedote

Koronaviruksen aiheuttama tilanne luo perheille yhdessäolon mahdollisuuksia, mutta voi johtaa myös monenlaisiin vaikeuksiin ja ongelmiin. Tutkijat pelkäävät, että monien työn ja perheen samanaikaisten vaatimusten yhteensovittaminen saattaa altistaa vanhemmuuden uupumukselle. Lasten etäkoulunkäynnin puitteista huolehtiminen tuo myös oman lisänsä kiireiseen arkeen.

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen yhteishaussa rikottiin ennätyksiä2.4.2020 15:29:35 EESTUutinen

Keskiviikkona päättyneessä korkeakoulujen yhteishaussa Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen maisteriohjelmat säilyttivät suosionsa. Tänä vuonna hakijaryntäys nähtiin erityisesti Vaasan yliopiston alaisessa liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelmassa, johon haki ennätykselliset 394 hakijaa, heistä 247 ensisijaisesti. Kokkolan maisteriohjelma oli Vaasan yliopiston suosituin hakukohde.

Yksin asuvat iäkkäät selviävät luunmurtuman jälkeen yhtä hyvin kuin yhdessä asuvat31.3.2020 07:00:00 EESTTiedote

Luunmurtumat lisäävät ikääntyneillä henkilöillä terveyden heikkenemisen ja kuoleman riskiä etenkin ensimmäisenä murtuman jälkeisenä vuotena. Yksilölliset erot ovat kuitenkin suuria murtuman jälkeisessä selviytymisessä ja kotona saatu tuki voi olla siinä tärkeässä roolissa. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tuoreen tutkimuksen mukaan yksin tai jonkun kanssa yhdessä asuvien ikääntyneiden henkilöiden välillä ei kuitenkaan ollut eroa murtuman jälkeisessä selviytymisessä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme