Yksittäistapaus-lyhytelokuvasarja osaksi yliopiston opetusohjelmaa. Kutsu medialle: Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennus 29.1.2020 klo 14.00–16.00

– Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta haluaa näkyä edelläkävijänä, jossa osana opetussuunnitelmia käsitellään ja opitaan kohtaamaan väkivaltailmiötä, opettajakoulutuslaitoksen johtaja Sirpa Eskelä-Haapanen kertoo.
– Teeman käsittely liittyy pitkäaikaiseen monitieteiseen väkivaltatutkimukseen, psykologian laitoksen johtaja Juha Holma lisää. Yliopiston opintotarjontaan kuuluu myös vapaasti valittava monitieteinen väkivaltatutkimuksen opintokokonaisuus, joka on saanut hyvän vastaanoton.
Yliopistosta valmistuu vuosittain satoja opettajia ja psykologeja kouluille eri asteille. Ainejärjestötoimijat ovat yhteistyössä ylioppilaskunnan kanssa olleet aktiivisia tämän kokonaisuuden syntymisessä. Opiskelijat ovat olleet mukana Yksittäistapaus -lyhytelokuvasarjan tuottamien kampanjamateriaalien testauksessa ja vaikuttaneet siihen, että sisältö saadaan osaksi opintoja.
– On todella innostavaa, että opiskelijoiden toiveet otetaan Jyväskylän yliopiston kasvatustieteissä ja psykologiassa hyvin vastaan ja koulutusta kehitetään yhdessä. Kasvatustyö on avainasemassa, kun vaikutetaan yhteiskuntaan, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen asiantuntija Juulia Saukkonen toteaa.
Iltapäivässä monipuolisesti elokuvaa ja tutkimusta
Ruusupuiston tilaisuuden avaa vararehtori Marja-Leena Laakso. Näyttelijä Krista Kosonen kertoo kampanjasta ja kokemuksistaan kouluvierailuista. Sukupuoleen liittyvä vallankäyttö on esillä taiteen, tutkimuksen ja opetuksen näkökulmista.
Yleisölle tarjotaan traileri 11 lyhytelokuvan Yksittäistapaus-elokuvasarjasta. Yksittäistapaus on viidentoista elokuvantekijän viidentoista elokuvantekijän, taiteilijan, tutkijan ja yhteiskuntavaikuttajan toteuttama kokonaisuus, joka tuo esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä niin yksityiselämässä kuin yhteiskunnassa. Lisäksi nähdään lyhytelokuva Pikku juttu, joka on yksi elokuvasarjan teoksista.
Apulaisprofessori Marita Husso käyttää puheenvuoron ERASE GBV -hankkeesta, jossa tutkitaan sukupuolistunutta väkivaltaa, vastuullisuutta ja eettisesti kestävää toimijuutta kouluissa ja kasvatusalalla.
ERASE GBV -hankkeen tavoitteena on opetus- ja kasvatusalan työntekijöiden sekä koulujen muun henkilökunnan tietoisuuden lisääminen sukupuolistuneen väkivallan kohtaamista koskevissa käytännöissä sekä siihen puuttumisen käytäntöjen kehittäminen. Yksittäistapaus on myös mukana hankkeessa.
Tilaisuudessa yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.
Lisätietoa kampanjasta
Yksittäistapaus-lyhytelokuvat julkaistaan Yle Areenassa 26.1.2020 ja samalla aukeaa verkkosivusto yksittaistapaus.fi, jolla keskustelu -ja tukimateriaalit ovat saatavilla ilmaiseksi.
Yksittäistapauksen aikaisemmin julkaistut vaikuttavuuskampanjan kumppanit ovat Opetushallitus, Tasa-arvovaltuutettu, Loisto setlementti ry: Helsingin Tyttöjen Talo ja Poikien Talo, jotka ovat olleet mukana kehittämässä keskustelumateriaalia. Rakentavan keskustelun menetelmän kampanjaan tuo Erätauko-säätiö. Yle on Yksittäistapauksen mediakumppani.
Elokuvien käsikirjoittajina ja/tai ohjaajia ovat Reetta Aalto, Maryan Abdulkarim, Tine Alavi, Alli Haapasalo, Ulla Heikkilä, Sonya Lindfors, Inari Niemi, Raisa Omaheimo, Anna Paavilainen, Kirsikka Saari, Aino Suni, Saara Särmä, Miia Tervo, Elli Toivoniemi ja Jenni Toivoniemi.
Yksittäistapauksen yhdestätoista tarinasta kuusi on ollut pohjana pitkälle elokuvalle Tottumiskysymys.
Yksittäistapaus-traileri http://link.yle.fi/yksittaistapaus_01
Tilaisuuden ohjelma ja suoran lähetyksen linkki tarkentuvat tapahtumakalenteriin: https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2020/01/201dminka-nakee-voi-muuttaa201d-yksittaistapaus-lyhytfilmikampanja-osaksi-yliopiston-opetusohjelmaa
Lisätietoa:
Kampanjasta ja Krista Kososen haastattelupyynnöt:
Kampanjapäällikkö Sini Hormio, puh. 040 749 5886, sini@tuffifilms.com
Pressimateriaalia https://drive.google.com/drive/folders/1-wwD7PQwf8h8u4_KxgYKY09ntjEFj-qH?usp=sharing
Sirpa Eskelä-Haapanen, puh. +358 40 805 4956, sirpa.eskela-haapanen@jyu.fi
Marita Husso, puh. 0400-849345, marita.husso@tuni.fi
ERASE GBV -hanke https://www.tuni.fi/fi/tutkimus/sukupuolistunut-vakivalta-vastuullisuus-ja-eettisesti-kestava-toimijuus-kouluissa-ja
Juulia Saukkonen +358 50 307 0540, sopo-asiantuntija@jyy.fi
Juha Holma, puh. +358408053488, juha.m.holma@jyu.fi
Tiedottaja Anitta Kananen, puh. 040 846 1395, anitta.kananen@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenTiedottaja
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Ulla Richardson nimettiin Unesco-professuuriin30.3.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö on solminut Jyväskylän yliopiston kanssa UNESCO oppituolisopimuksen vuosiksi 2023–2027. Tehtävään on nimetty Jyväskylän yliopiston soveltavan kielentutkimuksen keskuksen professori Ulla Richardson.
Tunteeko suomalainen toimittaja työnsä merkitykselliseksi?30.3.2023 01:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston journalistiikan oppiaineessa toteutettavassa tutkimushankkeessa tarkastellaan suomalaisten toimittajien kokemaa työn merkityksellisyyttä ja sen yhteyttä journalismin eetoksen ja yhteiskunnallisen aseman muutokseen.
Työttömien haastatteluilla positiivisia vaikutuksia29.3.2023 07:45:00 EEST | Tiedote
TE-toimistot lisäsivät työttömille tehtävien haastattelujen määrää voimakkaasti vuonna 2017. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin, miten näiden haastattelujen määrän kasvu vaikutti työttömyyden kestoon Suomessa. Tulosten perusteella parhaat vaikutukset voidaan saavuttaa, kun haastattelut kohdennetaan tiettyihin hakijaryhmiin.
Millaista on työssäkäyvän pienituloisen maahanmuuttajan arki Suomessa? – Pienituloisia maahanmuuttajia kutsutaan haastateltaviksi tutkimukseen28.3.2023 12:44:12 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella toteutettavassa, Suomen Kulttuurirahaston rahoittamassa hankkeessa tutkitaan, millaista on pienituloisten ihmisten arki ja toimeentulo tämän päivän Suomessa. Haastateltaviksi toivotaan työssäkäyviä pienituloisia maahanmuuttajia.
Väitös 31.3.2023: Tietokonesimulaatioilla tietoa pH:n vaikutuksesta biologisiin prosesseihin28.3.2023 06:30:00 EEST | Tiedote
Väitöskirjassaan Noora Aho käsittelee fysiikkaan perustuvien tietokonesimulaatioiden hyödyntämistä pH:sta riippuvaisten biologisten prosessien tutkimuksessa. Väitöskirjan keskiössä on tehokkaan simulaatiomenetelmän jatkokehittäminen, mikä mahdollistaa biomolekulaarisiin ympäristöihin sijoittuvien happojen ja emästen laskennallisen tutkimisen vakio-pH olosuhteissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme