MIELI Suomen Mielenterveys ry

Yläkoululaisille opetetaan mielenterveystaitoja, jotta nuoret voisivat paremmin

Jaa
Nuorten pahaan oloon pureudutaan kouluissa opettelemalla mielenterveys- ja tunnetaitoja. Pidä huolta -hankkeen avulla MIELI ry on tavoittanut tähän mennessä lähes 9 000 yläkoululaista eri puolilta Suomea.
Koulussa harjoitellaan tunteiden tunnistamista ja käsittelyä, yhdessäolon taitoja, selviytymistaitoja sekä arvostavaa kohtaamista.
Koulussa harjoitellaan tunteiden tunnistamista ja käsittelyä, yhdessäolon taitoja, selviytymistaitoja sekä arvostavaa kohtaamista.

Nuorten lisääntyneeseen pahoinvointiin pyritään löytämään keinoja myös kouluissa. Viimeisen puolen vuoden aikana MIELI ry on vienyt mielenterveys- ja tunnetaitokoulutuksia eri kouluihin, 24 eri kuntaan ja kymmeneen maakuntaan ympäri Suomen. Tavoitteena on edistää nuorten mielenterveyttä vahvistamalla koulujen ammattilaisten, kuten opettajien mielenterveysosaamista. Kouluille maksuttomien koulutusten käynnistymisen on mahdollistanut vuoden 2021 syksyllä toteutunut Pidä huolta -kampanja, joka keräsi kaikkiaan yli miljoona euroa koulutyölle ja Sekasin-chatille. Hanke jatkuu vielä vuoden 2023 loppuun.

”Jo yksi aikuinen voi auttaa satoja nuoria. Siksi on tärkeää, että yläkoulussa toimivat aikuiset ymmärtävät, miten nuorten mielenterveyttä voi tukea”, MIELI ry:n varhaiskasvatus ja koulut -yksikön päällikkö Susanne Peltoniemi sanoo.

Apuja kiusaamiseen ja yksinäisyyteen

MIELI ry on kouluttanut kevään aikana lähes 700 yläkoulun ammattilaista, kuten opettajia, kouluohjaajia, rehtoreita ja opiskeluhuollon henkilöstöä. Heidän kauttaan lähes 9 000 yläkoululaista on saanut eväitä parempiin mielenterveystaitoihin. Koulussa harjoitellaan elämässä tarvittavia taitoja, kuten tunteiden tunnistamista ja käsittelyä, yhdessäolon taitoja, selviytymistaitoja sekä arvostavaa kohtaamista. Opettajille koulutus antaa keinoja vahvistaa kaikkien oppilaiden mielenterveyttä ja rakentaa mielenterveyttä tukevaa kouluyhteisöä.

”On tärkeää opettaa kaikille nuorille mielenterveystaitoja, se suojaa myös heikoimmassa asemassa olevia. Samalla vähennetään kiusaamista, syrjäytymistä ja yksinäisyyttä”, Peltoniemi sanoo.

Lähes kaikki eli 97 % koulutuksen käyneistä ammattilaisista oli sitä mieltä, että sen sisällöt olivat tärkeitä oman työn kannalta.

"Mielestäni on erittäin tärkeää, että mielenterveydestä puhutaan ja saadaan yhteistä näkemystä yhteisen keskustelun kautta”, eräs opettajista kirjoittaa.

Lisää vapaaehtoisia Sekasin-chattiin

Peltoniemen mukaan tarvitaan aikuisia, jotka osaavat puhua nuorten kanssa mielenterveydestä mutta tarvittaessa ohjata heitä eteenpäin myös matalankynnyksen palveluihin, kuten Sekasin-chattiin.

12-29-vuotiaille suunnatussa Sekasin-chatissa vuodesta toiseen suurin yhteydenoton syy on paha olo, jonka taustalla on ahdistusta, masentuneisuutta ja pelkoja. Itsetuhoisuus tulee esiin joka kymmenennessä keskustelussa. Pidä huolta -kampanjan keräyksen myötä Sekasin-chatin toimintaan on saatu puolen vuoden sisällä yli 250 uutta vapaaehtoista ja toimintaa on tehostettu uusilla aluekoordinaattoreilla sekä mentoreilla, jotka toimivat vapaaehtoisten tukena.

”Koronan jälkeen chatissa toimineiden ammattilaisten määrä on vähentynyt, koska he ovat palanneet kasvokkaiseen työhön takaisin. Vapaaehtoisten avulla käytyjen keskustelujen määrä on pystytty pitämään entisellä tasolla, kesäkuukausina jopa lisäämään. Parhaimmillaan keskusteluista 70 % keskusteluista on koulutettujen vapaaehtoisten käymiä”, sanoo Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana.

Pidä huolta -kampanja oli Toivon Kärki ry:n ja MIELI ry:n yhteinen hyväntekeväisyyshaaste syksyllä 2021. Haasteen avulla kerättiin rahaa nuorten tukemiseen koronapandemian jälkeen yli 70 suomalaisartistin voimin. Artistit esittivät kampanjassa uudelleen toteutetun version Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta. Kampanjan mahdollistajina toimineet S-ryhmä ja LähiTapiola lahjoittivat kampanjan alkupääomaksi 500 000 euroa ja kannustivat suomalaisia laajasti mukaan hyväntekeväisyyshaasteeseen. Pidä huolta -hanke jatkuu vuoden 2023 loppuun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Susanne Peltoniemi
Vt. päällikkö, varhaiskasvatus ja koulut -yksikkö, MIELI ry
040 676 4490
susanne.peltoniemi@mieli.fi


Satu Raappana
Toiminnanjohtaja, Sekasin Kollektiivi
040 840 6681
satu.raappana@sekasin.fi


Viivi Virtanen
Viestinnän asiantuntija, MIELI ry
040 662 9022
viivi.virtanen@mieli.fi

Kuvat

Koulussa harjoitellaan tunteiden tunnistamista ja käsittelyä, yhdessäolon taitoja, selviytymistaitoja sekä arvostavaa kohtaamista.
Koulussa harjoitellaan tunteiden tunnistamista ja käsittelyä, yhdessäolon taitoja, selviytymistaitoja sekä arvostavaa kohtaamista.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kehysriihen päätökset romuttavat järjestöjen auttamistyön17.4.2024 18:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin yksi tukijalka, järjestöjen ennaltaehkäisevä työ ja matalan kynnyksen auttaminen, on vakavasti uhattuna. Kehysriihen päätös leikata jopa kolmannes sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista tarkoittaa useiden toimintojen lakkauttamista eli useiden avun tarpeessa olevien ryhmien tuen loppumista. Myös MIELI ry:n kyky vahvistaa mielenterveyttä ja tarjota kriisiapua tulee päätöksen myötä heikkenemään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye