Yleinen työttömyyskassa YTK

Yleinen työttömyyskassa YTK ennakoi merkittäviä vaikutuksia työttömyyteen

Jaa

Yleinen työttömyyskassa YTK ennakoi koronaviruksen vaikuttavan työttömyyteen. Vaikutukset näkyivät myös YTK:n jäsenhakemusten kasvussa viime jaj tällä viikolla.

”Saamme normaalisti noin 100-150 jäsenhakemusta päivässä, mutta viime viikon perjantaina tuli yli 1 000 ja eilen maanantaina yli 2000. Suomalaisilla tuntuu nyt olevan kova huoli työllisyydestä ja se on täysin ymmärrettävää”, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki.

YTK:n noin 450 000 jäsentä vastaa noin 20 % suomalaisista palkansaajista.

”Saamme nyt paljon viestejä ja kyselyjä lomautuksiin liittyen. Jäsenillemme olemme viestineet aktiivisesti sivustollamme, sähköpostitse ja opetamme jatkuvasti uutta tietoa myös chattibotillemme Iirikselle. Vastaamme toki myös puhelimitse, mutta puhelinpalvelu saattaa ajoittain ruuhkaantua”, toteaa Alamäki.

 

Oikeus työttömyysturvaan ei ala heti kassan jäseneksi liittyessä

YTK kantaa huolta niistä jäsenistä, jotka liittyvät ensimmäistä kertaa kassaan eivätkä tunne ansioturvalainsäädäntöä. ”On hirveän hyvä aina liittyä kassaan. Uusien jäsenten olisi kuitenkin hyvä muistaa, että kassan jäsenenä on oltava vähintään 26 viikkoa ja tuona aikana on täytynyt tehdä saman verran palkkatyötä ennen kuin on oikeutettu ansiopäivärahaan”, Alamäki muistuttaa. Jos ei täytä lain edellytyksiä ansiopäivärahan saamiseksi, on korvausta haettava Kelasta.


Monipuolisesti ajantasaista infoa tarjolla

YTK:n sivuilta löytyy kattava tietopaketti lomautuksesta, työttömyysturvasta ja mahdollisesta sairastamisesta työttömyysaikana. https://ytk.fi/pulssi/ajankohtaista/kaikki-koronaviruksen-vaikutuksista-lomautuksiin-ja-tyottomyyteen

Faktat:
- YTK sai viime viikolla kolme kertaa enemmän jäsenhakemuksia kuin edellisenä vuonna vastavana aikana
- Viime perjantaina jäsenhakemuksia tuli kymmenen kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin (yli 1000), maanantaina yli 20 kertaa enemmän (yli 2000)
- Maanantaina käytiin tuhat keskustelua YTK:n chatissä (noin viisinkertainen määrä normaaliin verrattuna), aiheina koronavirus, lomautus ja liittyminen

UKK

Miten koronaviruksen vaikutukset näkyvät YTK:ssa? 

A: Jäsenhakemuksia tulee normaalia enemmän, viime päivinä jopa noin kaksikymmenkertainen määrä (maanantaina 17.3.). Ihmiset ovat yhteydessä asiakaspalveluumme ja verkkosivuvierailut ovat kasvussa. Lomautus, sairastuminen ja vaikutukset työsuhteeseen kysyttävät.

Minkälaista ruuhkaa käsittelyaikoihin on odotettavissa, ja milloin?
Meillä ruuhka alkaa oletettavasti pääsiäisen aikoihin, jolloin on mahdollista laittaa ensimmäinen työttömyyspäivärahahakemus, mikäli tulee lomautetuksi nyt. Hakijan ensimmäinen hakemus työllistää YTK:ssa eniten. Siksi tuleva ruuhka on riippuvainen siitä, missä aikataulussa työnantajat lomauttavat.

Venyvätkö käsittelyajat?
Olemme järjestelleet jo toimintojamme, jotta voimme keskittää resursseja käsittelyyn. Työttömyysturvakäsittely on asiantuntemusta vaativaa, henkilöresursseja edellyttävää työtä. Siksi resurssien lisääminen vaatii aina perehdytystä. Käsittelyajat tulevat venymään.

Mikä on hakemusten tilanne tällä hetkellä?
Alkuvuonna hakemukset ovat jo olleet hieman kasvussa. Maksuennusteesta näkee ajantasaiset tiedot. https://ytk.fi/jos-jaat-tyottomaksi/milloin-paivarahani-maksetaan-

Noudatetaanko poikkeustilanteessa normaalia menettelyä korvausten hakemisessa ja maksamisessa? Minkälaisia muutoksia?
Tällä hetkellä toimimme normaalisti eikä tiedossamme ole muutoksia. Mikäli lomautettavia ja työttömiä tulee paljon, olisi toivottavaa, että lainsäädännöllä tuettaisiin mahdollisimman jouhevaa päivärahojen käsittelyä.

Riittääkö YTK:n maksukyky? Voiko se olla uhattuna tilanteen jatkuessa pidempään?
Vakavaraisuusasteemme on ollut hyvä. Tilanteen pitkittymisen vaikutuksia on vaikea arvioida, mutta varaudumme todella voimakkaaseen hakemusmäärien kasvuun nopealla aikataululla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Yleinen työttömyyskassa YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa joka viidennen suomalaisen palkansaajan työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa ja sen toimintaa valvoo Finanssivalvonta. YTK palvelee valtakunnallisesti verkossa osoitteessa www.ytk.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleinen työttömyyskassa YTK

Lomautettu, varo tätä sudenkuoppaa, jos sinut irtisanotaan15.9.2020 10:11:21 EESTTiedote

Syksyn mittaan saadut ilmoitukset lukuisista uusista yt-neuvotteluista kertovat työllisyystilanteen jatkumisesta epävakaana. Saattaa siis olla, että osa lomautuksista vaihtuu irtisanomisiksi. Työsuhteen päättyminen on jo sinällään kurja tilanne, mutta jos unohtaa kertoa tilanteen muuttumisesta työttömyyskassaan, saattaa lisäksi joutua tilittämään väärin perustein maksettuja päivärahoja takaisin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme