Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Yleisötilaisuus Valtatien 4 pitkän aikavälin tavoitetilan ratkaisuista Iin Olhavan ja Kuivaniemen taajamien sekä Myllykankaan kohdilla

Jaa
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella on käynnissä valtatien 4 pitkän aikavälin tavoitetilan ratkaisujen määrittäminen Iin, Olhavan, Myllykankaan ja Kuivaniemen taajamien sekä Myllykankaan kohdilla.

Valtatien 4 tavoitetilan saavuttaminen edellyttää merkittäviä muutoksia esimerkiksi valtatien liittymäratkaisuihin. Nyt tarkasteltavat periaateratkaisut tulevat pitkällä aikavälillä vaikuttamaan mm. asukkaiden päivittäisiin kulkureitteihin. Käynnissä olevalla suunnittelulla varaudutaan tulevaisuuteen.

Valtatie 4 on valtakunnallinen tason I pääväylä ja osa Eurooppa-tasoista TEN-T-ydinverkkokäytävää. Valtatiellä 4 on merkittävä rooli Suomen kansainväliseen saavutettavuuteen ja maaliikenneyhteyksiin länteen. Tien merkitys tavaraliikenteen kannalta on suuri.

Tutkittavien toimenpiteiden lähtökohtana on vuonna 2020 valmistunut selvitys ”Valtatiekäytävän 4 ja 29 kehittämisen periaatteet välillä Helsinki - Tornio/Haaparanta”, jossa määritettiin koko välille pitkän aikavälin tavoitetila, joka vastaa pääväyläasetuksen ja TEN-T-ydinverkkokäytävän edellyttämää tasoa.

Tavoitteena on parantaa valtatien 4 sujuvuutta ja turvallisuutta. Pohjois-Iin ja Kuivaniemen välisen tieosuuden kehittämistavoitteita ovat muun muassa eritasoliittymät sekä jatkuva keskikaiteellinen ohituskaistatie myös taajamien kohdalla. Tieosuudella tavoitteellisena nopeusrajoituksena on 100 km/h ja nopeusrajoituksen tulisi olla vähintään 80 km/h.

Kuivaniemen alueelle esitetään kahta eritasoliittymää, yksi joen molemmille puolille. Myös Olhavan alueelle ehdotetaan kahta eritasoliittymää, toinen joen etelä- ja toinen pohjoispuolelle. Näiden lisäksi myös Myllykankaan kohdalle esitetään eritasoliittymä.

Liikennetarkastelut suunnitellaan ajatellen Iin kunnan strategisen yleiskaavan laatimista ja tavoitteena on löytää ratkaisut, jotka palvelevat sekä valtatien 4 tavoitetilan saavuttamista että kunnan maankäytön kehittämistä pitkälle tulevaisuuteen.

Luonnoksia periaateratkaisuista esitellään Kuivaniemen Kievarissa tiistaina 16 toukokuuta 2023 kello 17:30-19:00. Suunnitelmaluonnokset ovat nähtävillä hankkeen nettisivuilla viimeistään viikkoa ennen yleisötilaisuutta.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus:
liikennejärjestelmävastaava Päivi Hautaniemi, p. 0295 038 239
yksikön päällikkö Heino Heikkinen, p. 0295 038 241
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Iin kunta:
elinvoimajohtaja Helena Illikainen, p. 040 620 5881
yhdyskuntajohtaja Eelis Rankka, p. 040 704 7667
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Destia Oy:
yksikön päällikkö Mika Tuominen, p. 044 322 2207
etunimi.sukunimi@destia.fi

Kuvat

Yleisötilaisuudessa käsiteltävät kohteet kartalla.
Yleisötilaisuudessa käsiteltävät kohteet kartalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Alikulkukäytävän rakentaminen valtatiellä 8 Kalajoella käynnistyy2.6.2023 10:37:15 EEST | Tiedote

Alikulkukäytävän rakentaminen valtatiellä 8 Matkailutien pohjoisen liittymän eteläpuolella käynnistyy. Hankkeessa toteutetaan uusi kevyelle liikenteelle ja moottorikelkkailijoille tarkoitettu alikulkukäytävä valtatielle 8. Samassa urakassa uusitaan vesijohtolinjoja, tehdään pohjaveden suojauksia sekä rakennetaan alueelle uusia jalankulku- ja pyöräilyväyliä. Työt alkavat kesäkuussa 2023. Urakka valmistuu syksyllä 2024. Alikulkukäytävän rakentamisen aikana valtatiellä 8 on käytössä kiertotie ja alennetut nopeusrajoitukset. Työn tilaajina ovat ELY-keskus, Kalajoen kaupunki ja Vesikolmio Oy Urakoitsijana toimii Nyab Finland Oy.

Leväseuranta käynnistyi - Pohjois-Pohjanmaalla ei havaintoja sinilevistä1.6.2023 15:49:43 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt toukokuun lopussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Pohjois-Pohjanmaalla sinileväseurannassa on 28 havaintopaikkaa eri puolilla maakuntaa. Merialueella on kuusi havaintopaikkaa. Kuusamo-Taivalkoski-Pudasjärvi alueella seurantaa on yhdeksässä järvessä, Oulun seudulla yhdessä ja Vaalassa kahdella järvellä. Rotarien viime kesänä Pohjois-Pohjanmaalla aloittama sinileväseuranta jatkuu kolmella havaintopaikalla.

Pinnoitettuja maanteitä kunnostetaan sorateiksi31.5.2023 10:40:23 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla kunnostetaan vähäliikenteisiä, ohuesti pinnoitettuja (ns. SOP-tie) maanteitä sorateiksi kuluvan kesän aikana. Kunnostettavien teiden yhteispituus on 9 km. Vähäliikenteisten maanteiden päällysteiden ylläpito on tienpidon rahoituksen niukkuudesta johtuen haasteellista. Harvaan liikennöityjä päällystettyjä maanteitä ei pystytä uudelleen päällystämään ja niitä pidetäänkin liikennettä palvelevassa kunnossa paikkauksin. Päällysteen tai pintauksen huonontuessa tilanne voi muuttuu ajan saatossa niin, ettei päällystettä kannata enää ylläpitää. Tällöin päällystetty vähäliikenteinen tie voidaan kunnostaa soratieksi. Huonokuntoisen SOP-tien paikkaaminen ja pitäminen liikennettä tyydyttävässä kunnossa on kallista ja hankalaa. Hyvä soratie on usein käyttäjälle parempi vaihtoehto kuin huonokuntoinen päällystetty tie. Toimenpiteellä voidaan siis parantaa tien turvallisuutta ja ajomukavuutta. Viime vuosina Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on pinnoitettuja maanteitä parannettu sora

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme