Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Yli 10 000 lasta leipoo MLL:n Auta leipomalla -tempauksessa lapsille apua

Jaa

Yli 450 koululuokkaa, päiväkotia ja ryhmää leipoo 7.10. uudella tempauksella varoja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimelle ja chatille. Iloinen tempaus rantautui Suomeen Tanskasta, jossa Bag för en sag on maan suurin hyväntekeväisyystapahtuma. Auta leipomalla -kummiksi tuli Koko Suomi leipoo -kilpailun voittaja Mari Pihlajamäki.

- Yksinjääminen on fyysiseen kipuun verrattava tunne ja se muodostaa lapsille ja nuorille myös kehityksellisen riskin, kertoo MLL:n auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki puhelujen sisällöistä. - Manipulatiivinen ja systemaattinen ulkopuolelle sulkeminen on valitettavan yleinen ilmiö lasten ja nuorten maailmassa.

Koulukiusaaminen ja kaverisuhteisiin liittyvät huolet ovat kuuluneet MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissä syksyllä 2021 vuodentakaiseen verrattuna kaksinkertaisena määränä. Kiusaamisen ja yksinäisyyden välillä on myös usein veteen piirretty viiva. Joskus yksinäisyys on huonosti loppuunsaatetun kiusaamistapauksen selvittämättömyyttä; lasta ei ole osattu auttaa takaisin omaan vertaisryhmäänsä.

- Lasten ja nuorten puhelimeen soittaa myös lapsia, jotka haluavat laulaa, soittaa tai tehdä läksyjä yhdessä. Koronan jäljiltä puheluissamme on korostunut arjen yksinäisyys. Tunne, että ei ole ketään, joka olisi kiinnostunut.

Vain viidesosaan Lasten ja nuorten puhelimen puheluista ja chatista kyettiin vastaamaan

Tempauspäivän varat tulevat valtavaan tarpeeseen. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen ja chattiin yritettiin viime vuoden aikana saada yhteys 80 000 kertaa. Näistä reiluun 15 000:een ehdittiin vastaamaan. MLL pystyi laajentamaan puhelimen chattia jokailtaiseksi juuri lahjoitusten turvin tänä syksynä.

Auta leipomalla -tempauksessa koulut, päiväkodit ja harrasteryhmät leipovat herkkuja ja myyvät niitä MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin hyväksi. Määräaikaan ilmoittautuneet koulut ja päiväkodit saivat käyttöönsä pienen leivontapakkauksen.

Kampanjan kummi Mari Pihlajamäki pitää tempausta helppona tapana tukea monipuolisesti kivan tekemisen myötä. Hän kiittää leipomisen yhdistämistä auttavaan puhelimeen. - Leipominen on helppoa myös aivan pienimmille, koska se ei ole niin justiinsa, Pihlajamäki sanoo.

Uudenlainen auttamismuoto innostaa nuoria ja opettajia

Nuoret ovat ottaneet Auta leipomalla -tempauksen innolla vastaan. Auttamismuoto on kommenttien pohjalta ollut tervetullut ja iloinen keino auttaa muita lapsia ja nuoria.

Myös opettajat innostuivat uudesta yhteisöllisestä tavasta. Muffinsseja, fetapiirakkaa ja keksejä leiponeen ja myyneen Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun opettaja Maarika Toivonen pohti leivonnan lomassa syyskuussa:

- Ihan varmasti meidänkin koulussa on nuoria, jotka tarvitsevat nimettömänä puhumista ja apua. Olemme muutenkin käyneet läpi sitä, että pitäisi tiedottaa nuoria kanavista, joista saa apua. Nuoret lähtivät tosi innokkaasti mukaan leipomaan ja myymään.

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat

  • Palvelussa lapsia ja nuoria kohtaavat koulutetut vapaaehtoiset, joilla on aina tukenaan MLL:n ammattilainen. Palvelun numero on yleiseurooppalainen lasten auttavien puhelinten numero, joka on yhteinen kaikissa Euroopan maissa.
  • Puhelin numerossa 116 111 maanantaista perjantaihin kello 14–20, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17–20
  • Chat osoitteessa nuortennetti.fi/lasten-ja-nuorten-chat/ joka päivä kello 17–20
  • Nettikirjeen voi kirjoittaa itselle sopivana aikana milloin tahansa: lasten-ja-nuorten.kirjepalvelu.mll.fi

Auta leipomalla

  • Tanskassa Bag för en sag’iin osallistui 2019 1600 koulua ja 12 000 opettajaa.
  • Suomessa leivonnaisia pyöritellään tempauspäivänä 7.10. kautta maan, mutta myös koko syksyn mittaan. autaleipomalla.fi. Kampanjan kumppanina toimii Sunnuntai.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tatjana Pajamäki, päällikkö, MLL, Auttavat puhelimet puh: 050 562 4299
Tiina Vienanlinna, varainhankintapäällikkö, MLL, tiina.vienanlinna(a)mll.fi, puh: 050 472 2445 (tempauksen toteutus)
Helena Hulkko, viestintäpäällikkö, MLL, puh: 050 582 22 11
Maarika Toivonen, opettaja, Helsingin ranskalais-suomalainen koulu, maarika.toivonen(a)hrsk.fi
Mari Pihlajamäki, kampanjan kummi, Koko Suomi leipoo -voittaja, mari.pihlajamaki@hotmail.com

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Koulurauha julistetaan Sodankylässä teemalla turvallinen koulu24.8.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Turvallinen koulu on oppilaiden valinta uuden lukuvuoden koulurauha-teemaksi. Tällä he haluavat muistuttaa, että koulun on turvattava lapsille mukava ja viihtyisä oppimisympäristö, jossa ei tarvitse olla huolissaan kiusaamisesta tai yksin jäämisestä. Valtakunnallinen koulurauha julistetaan 25. elokuuta Sodankylässä. Kyseessä on pohjoisin paikkakunta, jossa koulurauhan julistustapahtuma on koskaan järjestetty.

Lapset tarvitsevat iloa ja turvallisuutta epävarmassa syksyssä - MLL muistuttaa rutiineista ja palvelutarpeesta10.8.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Lasten ja nuorten on tärkeää saada iloita koulun aloituksesta, vaikka syksyn ympäristö on epävarma, Mannerheimin Lastensuojeluliitto muistuttaa. Liitto muistuttaa myös, että päättäjien on pantava lasten edut kaiken edelle. Vanhempia ja yläkoululaisia se tukee vuosittaisilla Hyvä alku koulutielle ja Hyvä alku yläkouluun -kampanjoilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme