Digi- ja väestötietovirasto

Yli 50 000 suomalaista saa tänäkin vuonna onnittelukortin

Jaa

Suomen kenties odotetuin postikortti toimitetaan tammikuussa 2022 kymmenien tuhansien kansalaisten koteihin, kun vuonna 2004 syntyneet nuoret saavat 18-vuotissyntymäpäiväonnittelut. Viranomaisten ja julkishallinnon toimijoiden yhteistoivotuksessa onnitellaan täysi-ikäistyviä ja muistutetaan kansalaisoikeuksien ja velvollisuuksien laajenemisesta.

Vaikka suomalaiset nuoret itsenäistyvät tutkimusten mukaan eurooppalaisittain varhain, liittyy täysi-ikäistymiseen kuitenkin monta uutta ja yllättävää asiaa: muutto omaan kotiin, omista raha-asioista huolehtiminen sekä viranomaispalveluiden käyttäminen. Uusien asioiden kanssa voi monesti kaivata apua, eikä nuori välttämättä tiedä mistä sitä voi pyytää tai löytää.

Siksi eri viranomaiset ja julkishallinnon toimijat muistuttelevat nyt jo kolmatta kertaa koko ikäluokkaa postikortin ja sosiaalisen median kampanjan avulla näistä tärkeistä kanavista. Tammikuussa 2022 noin 53 000 nuorelle postitetaan onnittelukortti, jonka takaa löytyvät Digi- ja väestötietovirasto, Verohallinto, Kansaneläkelaitos, poliisi, Ohjaamot sekä Traficom.

Kampanja ohjaa nuoria ja heidän vanhempiaan Suomi.fi-verkkopalveluun, jonne on koottu oma osio 18-vuotiaille.

 – Meillä on kunniatehtävä auttaa tuoreita aikuisia uudessa elämäntilanteessaan. Kampanja on tavoittanut nuoret hyvin aiemmin, ja erityisesti onnittelukortti on osoittautunut tärkeäksi ja odotetuksi merkiksi aikuisuudesta. Jos kortti jostain syystä on jäänyt saapumatta, olemme saaneet yhteydenottoja sekä huolestuneilta nuorilta että heidän vanhemmiltaan, kertoo viestintä- ja markkinointijohtaja Liinu Lehto Digi- ja väestötietovirastosta.

Viestinnällä halutaan sekä tukea nuoria erilaisten ajankohtaisten asioiden hoitamisessa aina auton hankinnasta kesätöiden verotukseen että vinkata tarjolla olevista tukipalveluista, olipa kyse sitten henkisestä hyvinvoinnista tai vaikkapa asiointitunnuksista. Myös asiointi erilaisissa digitaalisissa palveluissa voi tuntua aluksi hankalalta.

– Täysi-ikäistyessä ei välttämättä tule ajatelleeksi, että monet asiat siirtyvät omalle vastuulle. Haluamme tavoittaa kaikki Suomen 18-vuotiaat ja saada heidät pohtimaan omaa elämäntilannettaan sekä mahdollista tuen tarvetta tässä, kertoo johtava asiantuntija Titta Korpilauri KEHA-keskuksesta.

Kohderyhmä on viranomaisille tärkeä, eikä viestintää tehdä pelkästään omin voimin. Vuoden aikana kuullaan myös nuoria itseään, kun yhteistyötä tehdään sosiaalisessa mediassa nuorten vaikuttajien kanssa. Tänä vuonna mukana ovat mm. 18-vuotiaat vaikuttajakaksoset Viivi ja Venla sekä formulakuljettaja Luka Nurmi.

  

Suomi.fi/18v-kampanja

  • Suomi.fi/18v-sivustolle on koottu yhteen eri viranomaisten ja julkishallinnon organisaatioiden tuottamaa tietosisältöä täysi-ikäistyville.
  • Sivusto tarjoaa tietoa mm. oikeuksista ja velvollisuuksista, äänioikeudesta, ajokortin hankinnasta, työelämään siirtymisestä sekä oman talouden hallinnasta.
  • Tammikuun 2022 aikana postitetaan onnittelukortti väestötietojärjestelmän mukaan 18 vuotta täyttäville Suomessa asuville henkilöille.
  • Lisäksi kampanja näkyy sekä viranomaisten että nuorten vaikuttajien sosiaalisen median kanavissa.
  • Suosittua 18 v. -kampanjaa toteutetaan nyt kolmatta kertaa.
  • Suomi.fi-verkkopalvelun tuottaja ja kampanjan vetäjä on Digi- ja väestötietovirasto
  • Vuoden 2022 kampanjoinnissa ovat mukana myös Verohallinto, Kansaneläkelaitos, poliisi, Ohjaamot sekä Traficom.
  • Onnittelukortti lähetetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Digi- ja väestötietovirasto, viestintä- ja markkinointijohtaja Liinu Lehto, 0295 535 385, liinu.lehto@dvv.fi

ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus, johtava asiantuntija, Titta Korpilauri, 0295 024 974, titta.korpilauri@ely-keskus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Save the date: Veckan för digital kompetens frågar experter om man ska vara orolig för finländarnas digitala kompetens11.5.2022 11:00:00 EEST | Kutsu

I en allt mer digitaliserad värld är det av avgörande betydelse att vi alla har förmåga att använda och utveckla befintliga digitala tjänster. Men har vi den förmågan? Bygger man för närvarande ett Finland där de som har sämre digital kompetens inte hänger med? Saktas vår utveckling som ett konkurrenskraftigt samhälle ner av brister i vår digitala kompetens?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme