Suomen 4H-liittoSuomen 4H-liitto

Yli 600 nuorta sai ansiotuloja 4H:n Satosankarit-toiminnasta vuonna 2021 – marjanostotavoite täyttyi kaksi viikkoa etuajassa

Jaa

Satosankarit-marja-asemat ostavat ja välittävät metsämarjoja ja työllistävät nuoria. 4H-järjestö pyöritti tänä kesänä Satosankarit-toimintaa toista vuotta. Kahden toimintavuoden aikana marja-asemien kautta on kulkenut reilusti yli puoli miljoonaa kiloa metsämarjoja. Lisäksi kahdessa vuodessa yli 1 100 nuorta on saanut ansiotuloja.

Lauri Impola oli ensimmäisenä paikalla kahden puolukkaämpärillisen kanssa Pyhäjoen 4H-yhdistyksen Satosankarit-marja-asemalla.
Lauri Impola oli ensimmäisenä paikalla kahden puolukkaämpärillisen kanssa Pyhäjoen 4H-yhdistyksen Satosankarit-marja-asemalla.

4H-yhdistykset palkkasivat 16–28-vuotiaita nuoria hoitamaan marja-asemien tehtäviä. Työsuhteeseen nuoria palkattiin vuonna 2021 yhteensä 103 nuorta. Lisäksi nuoria työllistyi marjanpoimintaan. Yhteensä 527 nuorta myi puolukkaa Satosankarit marja-asemille. Satosankarit-toiminnan avulla ansiotuloja tänä vuonna sai yhteensä 630 nuorta.

Yksi työllistyneistä nuorista oli 15-vuotias Turo Saukko.

”Parasta työssä oli nähdä iloisia ihmisiä, koska siitä tulee itsekin hyvälle mielelle. Marjanosto sujui hyvin ja asiakkaita oli todella paljon. Opin muun muassa palvelemaan asiakkaita paremmin”, Kalajoen 4H-yhdistyksen Satosankarit-marja-asemalle tänä kesänä työllistynytSaukko sanoo.

Saukon lisäksi Kalajoen Satosankarit-asemalle työllistyi kaksi muuta nuorta. Työssä oli positiivinen ongelma: Saukon mukaan haastavinta työssä oli saada marjat mahtumaan laatikoihin, koska marjoja tuotiin asemalle joinakin päivinä niin paljon.

Tänä vuonna Satosankarit-marja-asemilla ostettiin puolukkaa ja pihlajanmarjaa. Mustikkaa ei ostettu kuivuuden aiheuttaman huonon satokauden vuoksi. 4H välitti ostamansa marjat suomussalmelaiselle perheyritykselle Kiantama Oy:lle. Metsämarjoja oli tarkoitus ostaa syyskuun loppuun asti, mutta marja-asemat suljettiin kaksi viikkoa ennakoitua aiemmin, koska puolukkasato oli niin runsas.

Satosankareilla haluttiin saada nuoret metsään

4H:n Satosankarit-toiminta sai alkunsa keväällä 2020 maa- ja metsätalousministeriön erityisavustuksesta, jolla pyrittiin turvaamaan Suomen huoltovarmuus sekä raaka-aineiden saanti marjateollisuuden käyttöön. Toiminnalla haluttiin rohkaista erityisesti suomalaisia nuoria metsämarjojen poimintaan, koska koronan takia tuhansia ulkomaalaisia poimijoita jää saapumatta Suomeen.

Elo–syyskuun 2021 aikana Satosankarit-toimintaan osallistui yhteensä 39 4H-yhdistystä ja marja-asemia oli yhteensä 42. Marja-asemia oli Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Nuorten työllistämisen ohella 4H-yhdistykset järjestivät puolukkakauden aikana yhteensä 78 marjaretkeä, joihin osallistui 1 266 henkilöä. Erityisesti nuoria kannustettiin metsämarjojen poimintaan poimintabonuksilla, paikallisilla keruuringeillä, marjaretkillä sekä viestintäkampanjalla.​

Satosankarit jää pysyväksi toimintamalliksi

Kuluneet kaksi koronavuotta innostivat suomalaisia – niin nuoria kuin aikuisia – metsään, ja näin ollen kattavalle metsämarjojen ostoverkostolle on ollut kysyntää. Moni on halunnut myydä keräämänsä marjat nimenomaan 4H:n Satosankarit-asemille, koska näin raha jää omaan kuntaan ja samalla tuetaan paikallisten nuorten työllistymistä. Myös ennakoitua paremmat toimintaluvut kannustavat 4H:ta jatkamaan Satosankareita tulevaisuudessakin.

Vuosien 2020 ja 2021 aikana yli 1 100 nuorta on saanut ansiotuloja Satosankarit-marja-asemien kautta. Samalla suomalaisia on innostettu metsään poimimaan marjat talteen niin omaan kuin marjateollisuuden käyttöön. Marja-asemat ovat ostaneet ja välittäneet reilusti yli puoli miljoonaa kiloa puolukkaa, mustikkaa ja pihlajanmarjaa jatkojalostettavaksi. Satosankarit-marjaretkiä on järjestetty yhteensä 206 kuluneena kahtena vuotena ja ne innostivat lähes 3 000 ihmistä metsään.

"MMM:n erityisavustuksella edistettiin nimenomaan uusien paikkakuntien mukaan lähtemistä metsämarjojen välittämiseen. Hyvä puolukkasato molempina vuosina houkuttikin Satosankareihin toistakymmentä uutta 4H-yhdistystä", toteaa palvelujohtaja Päivi Kiviranta Suomen 4H-liitosta.

Tähän vuoteen päättyvän MMM:n hankkeen jälkeen toimintaan jäävät marjan ostamisen lisäksi sekä Satosankarit-marjaretket että lapsille järjestettävät Satosankarit-kerhot, joissa on itse kerätyistä marjoista jatkojalostettu leivonnaisia.

Suomen 4H-liitto sai vuosille 2020–2021 eduskunnan lisämäärärahan, joka kohdennettiin seuraaviin toimenpidekokonaisuuksiin: marjojen keruutoimintaan suunnattu viestintäkampanja nuorille, luonnonmarjojen keruu- ja välitystoiminnan organisointi sekä nuorten työllistäminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja valtakunnallisesta Satosankarit-toiminnasta:

Päivi Kiviranta
palvelujohtaja, Suomen 4H-liitto
paivi.kiviranta@4h.fi
p. 044 783 0320

Tuija Saarimäki
Aluejohtaja, Suomen 4H-liitto
tuija.saarimaki@4h.fi
p. 040 071 8963

Kuvat

Lauri Impola oli ensimmäisenä paikalla kahden puolukkaämpärillisen kanssa Pyhäjoen 4H-yhdistyksen Satosankarit-marja-asemalla.
Lauri Impola oli ensimmäisenä paikalla kahden puolukkaämpärillisen kanssa Pyhäjoen 4H-yhdistyksen Satosankarit-marja-asemalla.
Lataa
Veera Impola (vasemmalla, marja-aseman vastuuhoitaja), Ella Ikola, Netta Simonen ja Niina Nauha vastasivat Pyhäjoen Satosankarit-aseman pyörittämisestä.
Veera Impola (vasemmalla, marja-aseman vastuuhoitaja), Ella Ikola, Netta Simonen ja Niina Nauha vastasivat Pyhäjoen Satosankarit-aseman pyörittämisestä.
Lataa
Kalajoen 4H-yhdistyksen Satosankarit marja-asemalla oli positiivinen ongelma: puolukkaa tuli niin paljon, että marjalaatikot meinasivat loppua kesken.
Kalajoen 4H-yhdistyksen Satosankarit marja-asemalla oli positiivinen ongelma: puolukkaa tuli niin paljon, että marjalaatikot meinasivat loppua kesken.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen 4H-liitto
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

https://www.4h.fi

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö. 

Annamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. Luomme harrastuksen kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen. Toimimme sen puolesta, ettei yksikään lapsi tai nuori jäisi syrjään yhteiskunnasta.

4H-järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 200 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Toiminnassamme on mukana 45 000 jäsentä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme