Yli 770 hehtaaria arvokkaita suo- ja metsäalueita suojeluun Pohjois-Karjalassa
Tornator ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus ovat sopineet viiden merkittävän yksityisen suojelualueen perustamisesta osana Helmi-elinympäristöohjelmaa ja Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma METSOa. Kohteet sijaitsevat Juuassa ja Ilomantsissa. Uusien suojelualueiden yhteispinta-ala on yli 770 hehtaaria ja niiden luontoarvot ovat merkittäviä.
”Yritykset voivat olla etujoukoissa luontokadon torjunnassa. Siksi toivon, että Tornatorin esimerkki kannustaa myös muita maanomistajia mukaan suojelemaan arvokkaita luontokohteitaan. Perustettavat Juuan ja Ilomantsin uudet suojelualueet osoittavat, että Helmi- ja METSO-ohjelmien vapaaehtoinen suojelu tuottaa tulosta”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.
Juuan harjujen 145 hehtaarin suojelukokonaisuus on linnustollisesti arvokas harjusoiden alue, joka on säilynyt luonnontilaisena ja erämaisena. Kohteen puusto on iäkästä ja sen joukossa on runsaasti pystyyn kuivuneita keloja. Alueella on merkittäviä harjunlievesoita sekä lammenranta- ja puronvarsikankaita.
Ilomantsin Haravapuron 203 hehtaarin suojelualue on erilaisten rahkaisten rämeiden ja nevalaikkujen sekä pienten metsäsaarekkeiden suo-metsämosaiikkia. Suojelualueella on geologisesti erikoinen pitkänomaisista moreeniselänteistä muodostunut kumparerakenne eli drumliini sekä hieno rinnesuo. Alueen puusto on vanhaa ja siellä esiintyy paljon keloja.
Ilomantsin Kaidanlamminsärkän soiden 107 hehtaarin kokoinen suojelualue koostuu alueen harjumuodostumaa ja Hepojokea ympäröivistä aapasoista sekä pienistä vietto- ja rahkarämeistä. Lisäksi suojelualueella on pohjavesivaikutteisia lettokorpia ja -rämeitä.
Ilomantsin suojeltu Kuorajoen-Maitopuron soiden 102 hehtaarin alue on arvokkaita pienvesiin liittyviä rahkakeitaiden, rinnesoiden ja paikallisten suoyhdistymien kokonaisuutta. Pussisenpuron varressa on laajalti metsäkortekorpea sekä koillispuolella lähteinen rinnesuo.
Ilomantsin Kätkäjärven 215 hehtaarin kokonaisuus koostuu luonnontilaisista karuista aapasoista ja rantasoista sekä suuresta Tetrilammesta ja muutamista pienemmistä lammista ja puroista. Lisäksi suojelualueella on arvokkaita korpia ja lettoja.
Luonnonsuojelualuesopimukset eivät rajoita alueiden metsästys- tai jokamiehenoikeuksia.
“Tehdyt suojelupäätökset osoittavat haluamme entisestään tehostaa metsätalouden kestävyyttä tukevia monimuotoisuustoimia kuten luonnonsuojelua ja suoalueiden ennallistamista. Ne ovat hieno lähtölaukaus Tornatorin monimuotoisuusohjelmalle, jossa tavoittelemme yhteensä 5000 hehtaarin lisäsuojelua vuosikymmenen loppuun mennessä”, toteaa Tornatorin ympäristöpäällikkö Heikki Myöhänen.
Metso-ohjelma
METSO on Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma, jonka tavoitteena on metsäluonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Vapaaehtoisella suojelulla turvataan puuston rakennepiirteiltä edustavia ja lajistoltaan monimuotoisia metsäluonnon elinympäristöjä.
Helmi-ohjelma
Helmi-elinympäristöohjelma vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvaa luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja. Ohjelmassa suojellaan ja ennallistetaan soita, kunnostetaan lintuvesiä ja kosteikkoja, hoidetaan perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostetaan ranta- ja vesiluontoa. Toiminta perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen.
Tornatorin monimuotoisuusohjelma 2021–2030
Tornator on suojellut METSO-ohjelman kautta 1900 hehtaaria metsää. Helmi-ohjelmassa Tornator on suojelut soita jo 3100 hehtaaria. Ohjelman ensimmäinen suojelualue oli Tornatorin yksityinen suojelualue Haukisuon Helmi Juuassa.
Monimuotoisuusohjelman 2021–2030 tavoitteena on turvata ja lisätä Tornatorin metsien monimuotoisuutta ottamalla käyttöön uusia toimintatapoja monimuotoisuuden parantamiseksi, lisäämällä aktiivisen luonnonhoidon määrää, suojelemalla arvokkaita alueita, jatkamalla tuloksekkaan sidosryhmäyhteistyön tekemistä sekä seuraamalla toimenpiteiden monimuotoisuusvaikutuksia. Monimuotoisuusohjelman mukaiset toimenpiteet edistävät uhanalaisten metsälajien ja luontotyyppien tilaa, ekosysteemipalveluja ja vesiensuojelua, riistanhoitoa sekä ilmastonmuutoksen hillintää. Lue lisää monimuotoisuusohjelmasta: tornator.fi/monimuotoisuus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tornator Oyj:
Heikki Myöhänen, ympäristöpäällikkö, puh. 050 441 2253, heikki.myohanen(at)tornator.fi
Pohjois-Karjalan ELY-keskus:
Säde Neitola, luonnonsuojeluasiantuntija, puh. 0295 026 166, sade.neitola(at)ely-keskus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu
0295 026 000https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalassa työttömänä toukokuussa 10 034 henkilöä25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalassa oli toukokuun lopussa 10 034 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen verrattuna työttömiä oli 1 084 henkilöä enemmän. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 13,9 %.
Ehdota Pohjois-Karjalan ympäristöpalkinnon saajia 30.9. mennessä!23.6.2025 11:30:04 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalan ELY-keskus palkitsee vuosittain Pohjois-Karjalan luonnon ja ympäristön hyväksi toimineen henkilön, yhteisön, yrityksen ja/tai biosfäärialuetoimijan tunnustuksena ansiokkaasta työstä ympäristöasioiden edistämiseksi. Ehdotuksia ympäristöpalkinnon vastaanottajista otetaan vastaan 30.9.2025 asti.
Itä-Suomeen vahva elinvoimakeskus vuonna 2026 – viraston toimipaikat Kuopioon, Joensuuhun ja Mikkeliin19.6.2025 08:54:56 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Samalla perustetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueelle perustetaan Itä-Suomen elinvoimakeskus, jolla on toimipaikat Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä.
Pohjois-Karjalan vedenpinnat ovat matalalla13.6.2025 14:32:28 EEST | Tiedote
Toukokuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalassa pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna noin 0,3 astetta viileämpi. Vedenkorkeudet olivat matalalla ja virtaamat pieniä. Vesistöjen keväthuiput on saavutettu ja vedenpintojen ennustetaan laskevan kesäkuun aikana.
ELY-keskus myönsi Pohjois-Karjalan rakennusperinnön hoitoon 52 000 euroa27.5.2025 13:06:39 EEST | Tiedote
Pohjois-Karjalassa rakennusperinnön hoitoon myönnettiin avustusta yhteensä 17 kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle kohteelle korjaustoimenpiteitä varten.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme