Jyväskylän yliopisto

Yli tuhat lukiolaista opiskelee Keski-Suomen korkeakouluviikolla – Ohjelmointi, psykologia ja viittomakieli suosikkeja

Jaa

Kolmen korkeakoulun yhteistoteutus, Keski-Suomen korkeakouluviikko järjestetään 25.–29.4. toista kertaa. Viikon ideana on, että lukiolaiset pääsevät kokeilemaan opiskelua korkeakoulussa ja saavat näin tutustua itseä kiinnostavaan alaan. Noin viikon aikana suoritettavat opinnot luetaan hyväksi sekä lukio-opintoihin että kyseisen korkeakoulun opintoihin. Korkeakouluviikko järjestetään tänäkin vuonna verkko-opintoina, mutta useilla opintojaksoilla on verkkotapaamisia, jotka tukevat opiskelua.

Keski-Suomen korkeakouluviikolla opiskelijoita 12 lukiosta tutustuu eri alojen korkeakouluopintoihin. Kuva: Tero Takalo-Eskola
Keski-Suomen korkeakouluviikolla opiskelijoita 12 lukiosta tutustuu eri alojen korkeakouluopintoihin. Kuva: Tero Takalo-Eskola

Korkeakouluopintojen tarjoaminen lukiolaisille näin laajasti on ainutlaatuista Suomessa. Aiempien vuosien palautteen perusteella korkeakouluviikolle on tilausta. Se nähdään mukavana vaihteluna ja tilaisuutena saada vahvistusta omiin jatko-opiskeluvalintoihin.

– Opiskelijoiden antaman palautteen mukaan viikossa ehti oppia paljon, opinnot oli sovitettu lukiolaisille hyvin ja kurkistus korkeakouluelämään oli tervetullut, kertoo suunnittelija Katja Räsänen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Tänä vuonna mukaan lähti suuri määrä keskisuomalaisia lukioita, mikä näkyykin merkittävänä kasvuna osallistujamäärässä – opintoihin ilmoittautui yli 1000 opiskelijaa 12 eri lukiosta. Mukana olivat lukiot Joutsasta, Jämsästä, Keuruulta, Kinnulasta, Kuhmoisista, Petäjävedeltä, Pihtiputaalta, Saarijärveltä, Viitasaarelta ja Äänekoskelta sekä Jyväskylästä Schildtin ja Lyseon lukiot.

Suosikit pitävät pintansa vuodesta toiseen


Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Humanistisen ammattikorkeakoulu tarjosivat lukiolaisille laajan valikoiman erilaisia tutustumiskursseja. Joihinkin opintoihin olisi ollut enemmän tulijoita kuin paikkoja. Esimerkiksi Jamkin Johdanto sosiaali- ja terveysalalle -kurssille sekä Markkinoinnin ytimessä -kurssille olisi ollut runsaasti tulijoita.

Jyväskylän yliopiston tarjonnasta suosituimpia opintojaksoja olivat Johdatus liikunta- ja terveystieteisiin sekä psykologian opintojakso Ihmismielen salat. Humanistisen ammattikorkeakoulun opinnoista erityisesti viittomakieli ja kulttuurituotanto kiinnostivat lukiolaisia.

– Korkeakouluviikko on toisen asteen opiskelijalle tärkeä kosketuspinta mahdolliseen tulevaan alaan ja sen opintoihin. Lukiolaisille oli tarjolla oli laajasti eri alojen opintoja ja saimmekin mukavasti ilmoittautumisia kaikille opintojaksoille, koulutuspäällikkö Susanna Nummi Jyväskylän yliopiston avoimesta yliopistosta sanoo.

Keski-Suomen korkeakouluviikon opintotarjonta 2022


Jyväskylän ammattikorkeakoulu

o   Ihminen ja vesi

o   Havaintoja biotaloudesta

o   Energia ja ympäristö

o   Muuta maailmaa logistiikan avulla

o   Opi ohjelmoimaan

o   Robotiikan perusteet

o   3D-tulostus ja sen tulevaisuuden mahdollisuudet

o   Johdanto sosiaali- ja terveysalalle

o   Seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistämään

o   Peliaudio

o   Markkinoinnin ytimessä

o   Introduction to tourism - Johdatus matkailun toimialaan

o   Palvelu - menestyvän liiketoiminnan ydin


Jyväskylän yliopisto

o   Johdatus liikunta- ja terveystieteisiin

o   Haluatko kauppatieteilijäksi

o   Oman talouden hallinta

o   Ihmismielen salat

o   Minustako kasvatusalan asiantuntija ja osaaja?

o   Kvanttimekaniikkaa ja suhteellisuusteoriaa yleissivistävästi

o   Johdatus planetaariseen hyvinvointiin


Humanistinen ammattikorkeakoulu

o   Sinustako yhteisöpedagogi

o   Sinustako kulttuurituottaja

o   Otetta suomalaiseen viittomakieleen

o   Johdatus kommunikointia tukevaan tulkkaukseen


Lisätiedot:


Jyväskylän yliopisto
koulutuspäällikkö Susanna Nummi
susanna.nummi@jyu.fi
Puh: 0408054905
www.jyu.fi/korkeakouluviikko

Jyväskylän ammattikorkeakoulu:
suunnittelija Katja Räsänen
katja.rasanen@jamk.fi
Puh: 040 145 4863
www.jamk.fi/korkeakouluviikko

Humanistinen ammattikorkeakoulu:
lehtori Minna Rajalin
minna.rajalin@humak.fi
Puh: 0400 349 356
www.humak.fi/keski-suomen-korkeakouluviikko

Avainsanat

Kuvat

Keski-Suomen korkeakouluviikolla opiskelijoita 12 lukiosta tutustuu eri alojen korkeakouluopintoihin. Kuva: Tero Takalo-Eskola
Keski-Suomen korkeakouluviikolla opiskelijoita 12 lukiosta tutustuu eri alojen korkeakouluopintoihin. Kuva: Tero Takalo-Eskola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Lonkkamurtumasta toipuvien iäkkäiden potilaiden toimintakyky paranee pitkäkestoisella liikuntaharjoittelulla20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Vuoden ajan kaksi kertaa viikossa tehdyllä kotiharjoittelulla voidaan parantaa lonkkamurtuman saaneiden ikääntyneiden fyysistä toimintakykyä tavanomaista hoitoa paremmin. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tekemän tutkimuksen mukaan kotiharjoitteluun osallistuneilla selviytyminen päivittäisistä askareista oli parempaa kuin harjoitteluun osallistumattomalla ryhmällä.

Riittääkö ruokatuotannossa sitkeys ja tahto? – tutkimus selvitti itäsuomalaisten tilojen muutoskykyä20.5.2022 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomalainen maatalous elää kriisien sävyttämää murrosvaihetta, jossa ruuantuottajien muutoshalukkuus punnitaan. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan maatilojen resilienssi, eli halukkuus ja kyky sopeutua osana uudistuvaa järjestelmää, vaihtelee suuresti. Tutkimuksen mukaan jopa neljännes tiloista ei halua tai voi pysyä mukana vaaditussa kehityksessä, vaan saattaa lopettaa toimintansa tulevina vuosina.

SA:n luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta valitsi akatemiatutkijat ja tutkijatohtorit – Jyväskylän yliopistoon rahoitusta neljälle16.5.2022 12:03:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen Kalle Auraselle ja Riccardo Marinille Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. He saavat lähes 450 000 euron rahoituksen vuosille 2022–2027. Lisäksi toimikunta myönsi tiedekuntaan kaksi akatemian tutkijatohtorin rahoitusta Damian Dabrowskille ja Anton Nechaeville. Kolmivuotisen rahoituksen suuruus on noin 240 000–250 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme