Jyväskylän yliopisto

Yli tuhat lukiolaista opiskelee Keski-Suomen korkeakouluviikolla – Ohjelmointi, psykologia ja viittomakieli suosikkeja

Jaa
Kolmen korkeakoulun yhteistoteutus, Keski-Suomen korkeakouluviikko järjestetään 25.–29.4. toista kertaa. Viikon ideana on, että lukiolaiset pääsevät kokeilemaan opiskelua korkeakoulussa ja saavat näin tutustua itseä kiinnostavaan alaan. Noin viikon aikana suoritettavat opinnot luetaan hyväksi sekä lukio-opintoihin että kyseisen korkeakoulun opintoihin. Korkeakouluviikko järjestetään tänäkin vuonna verkko-opintoina, mutta useilla opintojaksoilla on verkkotapaamisia, jotka tukevat opiskelua.
Keski-Suomen korkeakouluviikolla opiskelijoita 12 lukiosta tutustuu eri alojen korkeakouluopintoihin. Kuva: Tero Takalo-Eskola
Keski-Suomen korkeakouluviikolla opiskelijoita 12 lukiosta tutustuu eri alojen korkeakouluopintoihin. Kuva: Tero Takalo-Eskola

Korkeakouluopintojen tarjoaminen lukiolaisille näin laajasti on ainutlaatuista Suomessa. Aiempien vuosien palautteen perusteella korkeakouluviikolle on tilausta. Se nähdään mukavana vaihteluna ja tilaisuutena saada vahvistusta omiin jatko-opiskeluvalintoihin.

– Opiskelijoiden antaman palautteen mukaan viikossa ehti oppia paljon, opinnot oli sovitettu lukiolaisille hyvin ja kurkistus korkeakouluelämään oli tervetullut, kertoo suunnittelija Katja Räsänen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Tänä vuonna mukaan lähti suuri määrä keskisuomalaisia lukioita, mikä näkyykin merkittävänä kasvuna osallistujamäärässä – opintoihin ilmoittautui yli 1000 opiskelijaa 12 eri lukiosta. Mukana olivat lukiot Joutsasta, Jämsästä, Keuruulta, Kinnulasta, Kuhmoisista, Petäjävedeltä, Pihtiputaalta, Saarijärveltä, Viitasaarelta ja Äänekoskelta sekä Jyväskylästä Schildtin ja Lyseon lukiot.

Suosikit pitävät pintansa vuodesta toiseen


Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Humanistisen ammattikorkeakoulu tarjosivat lukiolaisille laajan valikoiman erilaisia tutustumiskursseja. Joihinkin opintoihin olisi ollut enemmän tulijoita kuin paikkoja. Esimerkiksi Jamkin Johdanto sosiaali- ja terveysalalle -kurssille sekä Markkinoinnin ytimessä -kurssille olisi ollut runsaasti tulijoita.

Jyväskylän yliopiston tarjonnasta suosituimpia opintojaksoja olivat Johdatus liikunta- ja terveystieteisiin sekä psykologian opintojakso Ihmismielen salat. Humanistisen ammattikorkeakoulun opinnoista erityisesti viittomakieli ja kulttuurituotanto kiinnostivat lukiolaisia.

– Korkeakouluviikko on toisen asteen opiskelijalle tärkeä kosketuspinta mahdolliseen tulevaan alaan ja sen opintoihin. Lukiolaisille oli tarjolla oli laajasti eri alojen opintoja ja saimmekin mukavasti ilmoittautumisia kaikille opintojaksoille, koulutuspäällikkö Susanna Nummi Jyväskylän yliopiston avoimesta yliopistosta sanoo.

Keski-Suomen korkeakouluviikon opintotarjonta 2022


Jyväskylän ammattikorkeakoulu

o   Ihminen ja vesi

o   Havaintoja biotaloudesta

o   Energia ja ympäristö

o   Muuta maailmaa logistiikan avulla

o   Opi ohjelmoimaan

o   Robotiikan perusteet

o   3D-tulostus ja sen tulevaisuuden mahdollisuudet

o   Johdanto sosiaali- ja terveysalalle

o   Seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistämään

o   Peliaudio

o   Markkinoinnin ytimessä

o   Introduction to tourism - Johdatus matkailun toimialaan

o   Palvelu - menestyvän liiketoiminnan ydin


Jyväskylän yliopisto

o   Johdatus liikunta- ja terveystieteisiin

o   Haluatko kauppatieteilijäksi

o   Oman talouden hallinta

o   Ihmismielen salat

o   Minustako kasvatusalan asiantuntija ja osaaja?

o   Kvanttimekaniikkaa ja suhteellisuusteoriaa yleissivistävästi

o   Johdatus planetaariseen hyvinvointiin


Humanistinen ammattikorkeakoulu

o   Sinustako yhteisöpedagogi

o   Sinustako kulttuurituottaja

o   Otetta suomalaiseen viittomakieleen

o   Johdatus kommunikointia tukevaan tulkkaukseen


Lisätiedot:


Jyväskylän yliopisto
koulutuspäällikkö Susanna Nummi
susanna.nummi@jyu.fi
Puh: 0408054905
www.jyu.fi/korkeakouluviikko

Jyväskylän ammattikorkeakoulu:
suunnittelija Katja Räsänen
katja.rasanen@jamk.fi
Puh: 040 145 4863
www.jamk.fi/korkeakouluviikko

Humanistinen ammattikorkeakoulu:
lehtori Minna Rajalin
minna.rajalin@humak.fi
Puh: 0400 349 356
www.humak.fi/keski-suomen-korkeakouluviikko

Avainsanat

Kuvat

Keski-Suomen korkeakouluviikolla opiskelijoita 12 lukiosta tutustuu eri alojen korkeakouluopintoihin. Kuva: Tero Takalo-Eskola
Keski-Suomen korkeakouluviikolla opiskelijoita 12 lukiosta tutustuu eri alojen korkeakouluopintoihin. Kuva: Tero Takalo-Eskola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 31.3.2023: Tietokonesimulaatioilla tietoa pH:n vaikutuksesta biologisiin prosesseihin28.3.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Väitöskirjassaan Noora Aho käsittelee fysiikkaan perustuvien tietokonesimulaatioiden hyödyntämistä pH:sta riippuvaisten biologisten prosessien tutkimuksessa. Väitöskirjan keskiössä on tehokkaan simulaatiomenetelmän jatkokehittäminen, mikä mahdollistaa biomolekulaarisiin ympäristöihin sijoittuvien happojen ja emästen laskennallisen tutkimisen vakio-pH olosuhteissa.

Mediakutsu: Tervetuloa seuraamaan Suomen kyberosaamiskeskuksen julkistamistilaisuutta 30.3.27.3.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu järjestävät Digiturvallisuus 2023 -messuilla Jyväskylän Paviljongissa Suomen kyberosaamiskeskuksen julkistustilaisuuden. Julkistustilaisuudessa ovat mukana molempien oppilaitosten rehtorit, Jyväskylän kaupunginjohtaja sekä maakuntajohtaja. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta ja esittämään kysymyksiä paikan päällä Jyväskylän Paviljongissa torstaina 30.3. klo 14.00 alkaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme