Jyväskylän yliopisto

Yliopiston tutkimusprofiili vahvistuu – JYU menestyi profilointirahoitushaussa

Jaa

Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle 5,68 miljoonaa euroa vuosille 2021-2026 keskeisten tutkimusalojen kehittämiseen.

Rahoitettavat alat ovat monitieteinen nanotiede, liikunta- ja terveystieteissä käyttäytyminen, terveys ja hyvinvointi kautta elämän, lasten ja perheiden sosiaalinen kestävyys sekä uusi työ digiaikakaudella.

Kaikkia rahoitettuja profilointitoimia yhdistää monitieteisyys sekä yliopiston strategian mukainen hyvinvoinnin ja osaamisen kasvattaminen. Yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen päättää rahoituksen jaosta näiden neljän alueen kesken.

Profilointialueet jatkavat Jyväskylän yliopiston tutkimuksen ja koulutuksen pitkäjänteistä kehittämistä. Nyt uutena esitetty profilointialue liittyy digityöhön, ja siinä keskiössä on hyvinvointi ja osaaminen tulevaisuuden työelämässä. Muut profiloitumistoimet liittyvät aikaisemmilla profi-kierroksilla rahoitettujen tutkimusalojen edelleen vahvistamiseen.

Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tutkitaan käyttäytymisen muutosta erityisesti terveyden, fyysisen aktiivisuuden ja hyvinvoinnin näkökulmista. Tutkimuksessa pyritään ymmärtämään yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia muutokseen vaikuttavia tekijöitä.

Lasten ja perheiden sosiaalinen kestävyys yhdistää eri alojen tutkijat selvittämään sitä, kuinka lapset, nuoret ja perheet menestyvät ja kuinka erilaiset ympäristöt ja mahdollisuudet vaikuttavat kasvuun ja kehitykseen. Sosiaalinen kestävyys nähdään yhtäläisinä mahdollisuuksina kaikille, moniarvoisuuden edistämisenä sekä hyvinvoinnin lisäämisenä.

Monitieteinen nanotieteen tutkimus yhdistää kemiaa, fysiikkaa ja biologiaa nanomittakaavassa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi lääketieteessä ja teknologian kehittämisessä.

Profilointi nopeuttaa ja tukee Jyväskylän yliopiston strategian mukaista tutkimuksen laadun kehittämistä. Arviointipaneeli piti yliopiston vahvuuksina keskittymisen strategian painoaloihin ja tutkimuksen suuntaamista hyvin ajankohtaisiin ja yhteiskunnallisesti vaikuttaviin kysymyksiin. Myös tehtävää kansainvälistä yhteistyötä pidettiin tärkeänä.

Suomen Akatemia tukee yliopistojen strategioidensa pohjalta valitsemien tutkimusalojen kehittämistä ja korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten vahvistamista. Rahoitusta haettiin yhteensä 178 miljoonaa euroa ja myönnettiin 100 miljoonaa euroa. Kuusivuotiset myönnöt vaihtelevat 750 000 eurosta 28 miljoonaan euroon. Haku oli järjestyksessään kuudes. Jyväskylän yliopisto on saanut rahoitusta kaikilla kierroksilla 3,7-5,6 miljoonaa euroa, yhteensä 27,7 M euroa.

Lisätietoja:

Tutkimuksesta vastaava vararehtori Henrik Kunttu, puh. 050 599 6134, henrik.m.kunttu@jyu.fi

Tutkimuksen kehittämispäällikkö Timo Taskinen, puh. 0400 648 504, timo.taskinen@jyu.fi

Akatemian tiedote:

https://www.aka.fi/suomen-akatemian-toiminta/ajankohtaista/tiedotteet-ja-uutiset/2021/suomen-akatemia-vahvistaa-yliopistojen-tutkimusedellytyksia-uudistetulla-profiloitumisrahoituksella/

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme