Yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärit: Hedelmöityshoitojen rajaus on sama kaikille
Valtioneuvoston alainen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on 9.12.2016 tehnyt ratkaisun, jonka mukaan viisi yliopistosairaanhoitopiiriä - Pirkanmaa, Helsinki ja Uusimaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo ja Varsinais-Suomi – ovat yhteisesti tehdyllä linjauksella syrjineet itsellisiä naisia ja naispareja eväämällä heiltä mahdollisuuden hedelmöityshoitoon luovutetuilla sukusoluilla. Myöskään heteroparit eivät ole saaneet hedelmöityshoitoa lahjasoluilla. Yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärien mukaan kyse ei ole syrjinnästä, vaan julkisen terveydenhuollon rajojen asettamisesta.
Suomalaiseen julkiseen terveydenhuoltoon kuuluvasta hoidosta säädetään terveydenhuoltolain 7§:ssä, että ”Terveydenhuollon palveluvalikoimaan kuuluvat lääketieteellisesti perusteltu sairauksien ennaltaehkäisy, sairauden toteamiseksi tehtävät tutkimukset sekä taudinmääritys, hoito ja kuntoutus”. On yleisesti hyväksyttyä, ettei seksuaalinen suuntautuminen tai yksin asuminen ole lääketieteellinen asia, joten sosiaalisin syin annettavat lapsettomuuden hoidot eivät ole lääketieteellisesti perusteltua hoitoa.
Eniten johtajaylilääkäreitä hämmästytti se, että juuri hedelmöityshoitojen osalta lautakunta totesi yhdenvertaisuuslain ohittavan lääketieteellisiin syihin perustuvat hoitoperusteet. Yksi lautakunnan jäsen olikin päätöksestä erimielinen ja totesi, että lautakunnalla ei ole oikeutta tulkita potilaan asemasta ja oikeudesta annettua lakia.
Ongelma lääketieteellisten ja biologisten syiden ohittamisessa on, että se johtaa täysin rajattomaan tilanteeseen. Lautakunnan päätös tarkoittaa esimerkiksi lahjamunasoluhoitojen toteuttamista julkisilla varoilla naisille ilman yläikärajaa – hoidon tulokset ovat varsin hyviä jopa 60-vuotiaille.
Johtajaylilääkärien velvollisuus on terveydenhuoltolain 57§ mukaan päättää hoitoon ottamisesta sairaaloissaan. Johtajaylilääkärit ovat noudattaneet tätä velvoitetta ja tehneet sen mukaisesti yhteisen päätöksen siitä, että lahjasoluilla tapahtuvaa hedelmöityshoitoa ei tarjota julkisessa terveydenhuollossa. Nyt lautakunta asettaa kaikille viidelle johtajaylilääkärille henkilökohtaisen 30 000 euron uhkasakon. Tämä on suomalaiseen oikeusjärjestelmään kuulumaton ylilyönti, joka jo sellaisenaan tekee päätöksestä valittamisen välttämättömäksi.
Kaikilla on oikeus hankkia hoitoa lapsettomuuteen sen syistä riippumatta. Sosiaalisin syin toteutettavat lapsettomuuden hoidot eivät kuitenkaan kuulu verovaroin korvattavaan palveluvalikoimaan, eikä Kela maksa niistä korvauksia yksityissektorilla.
Päätös aiheuttaisi miljoonien eurojen lisäkustannukset kunnille tilanteessa, jossa rahat jouduttaisiin ottamaan muista sosiaali- ja terveyspalveluista.
Johtajaylilääkärit eivät hyväksy, että näin merkittävä yhteiskunnallinen päätös tehdään lautakunnassa ilman minkäänlaista yhteiskunnallista keskustelua. Asian käsittelyä terveydenhuollon julkisia palveluita ohjaavassa, Sosiaali- ja terveysministeriön alaisessa, Palveluvalikoimaneuvostossa on odotettu jo lähes kaksi vuotta, mutta asia ei ole edennyt.
Johtajaylilääkärit edellyttävät, että Palveluvalikoimaneuvosto ottaa asian nyt pikaisesti käsittelyyn ja ratkaisee, millä kriteereillä hedelmöityshoidot kuuluvat Suomessa julkisen palvelun piiriin.
22.12.2016
Suomen yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärit,
Kari-Matti Hiltunen, Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri
Markku Mäkijärvi, Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiiri
Aino-Liisa Oukka, Pohjois-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri
Jorma Penttinen, Pohjois-Savon Sairaanhoitopiiri
Samuli Saarni, Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Tankar om familjeplanering hos personer som upplever könsdysfori utreds genom en enkätstudie8.5.2025 08:43:02 EEST | Pressmeddelande
Genom studien fås värdefull information om till exempel intresset hos personer med könsdysfori att bevara fertiliteten och intresset för assisterad befruktning.
Sukupuolidysforiaa kokevien ajatuksia perhesuunnittelusta selvitetään kyselytutkimuksella8.5.2025 08:43:02 EEST | Tiedote
Tutkimuksella saadaan arvokasta tietoa esimerkiksi sukupuolidysforiaa kokevien kiinnostuksesta hedelmällisyyden säilyttämiseen ja hedelmöityshoitoihin.
Eksjukhuset tar emot de första patienterna den 12 maj7.5.2025 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Patientverksamheten inleds måndagen den 12 maj vid Eksjukhuset som fokuserar på behandling av ögonsjukdomar. Jouren för ögonsjukdomar tar emot patienter på sjukhuset från och med klockan 7.30.
Tammisairaala ottaa ensimmäiset potilaat vastaan 12.5.7.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Potilastoiminta käynnistyy silmäsairauksien hoitoon keskittyvässä Tammisairaalassa maanantaina 12.5. Silmätautien päivystys vastaanottaa potilaita sairaalassa klo 7.30 alkaen.
The first patients arrive to Oak Hospital on May 127.5.2025 08:30:00 EEST | Press release
HUS Oak Hospital welcomes its first patients on Monday, May 12. The hospital focuses on the treatment of eye diseases. The hospital’s Emergency Outpatient Clinic for Eye Diseases admits patients from 7:30 a.m.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme