Yliopistoyhteistyössä tehty mobiilipeli auttaa yläkoululaisia ruotsin opinnoissa

Jyväskylän yliopiston Kielikampus on kehittänyt yhteistyössä vuoden terveysalan startupiksi valitun ja useista peleistään palkitun jyväskyläläisen hyötypeliyritys Psyon Gamesin kanssa yläkoulun ruotsin kielen opiskeluun soveltuvan mobiilipelin Modigt på svenska - Saaristoseikkailu. Kielikampukselta peliä kehittämässä on ollut ryhmä opettajan pedagogisissa aineopinnoissa opiskelevia kielten opiskelijoita lehtori Kati Kajanderin johdolla.
Viime vuosina kielten opiskelussa on panostettu opiskelun aiempaan aloittamiseen sekä lukion kieliopintoihin, jolloin yläkoulu on jäänyt väliinputoajan asemaan. Esimerkiksi ruotsin opiskelun varhentaminen on useassa kunnassa merkinnyt sitä, että yläkouluun siirryttäessä ruotsin opintoihin tulee jopa vuoden mittainen tauko. Kun oppitunteja on vain minimimäärä ja opetuksessa pitkiäkin taukoja, unohtuvat jo opitut asiat ja motivaatio kielitaidon kehittämiseen laskee.
”Kielitaitoa pitää käyttää, jotta se karttuu tai edes pysyy yllä. Nyt julkaistun pelin tarkoituksena onkin tehdä ruotsin kielestä elävä osa yläkoululaisten arkea ja lisätä samalla tietoisuutta suomenruotsalaisesta kulttuurista", kertoo opettajankoulutuslaitoksen lehtori Kati Kajander.
Mysteeri johdattaa kielitaidon äärelle
Peleillä on pitkät perinteet kielten opetuksessa ja oppimisessa. Opettajat ovat käyttäneet kielten opetusta tukemassa niin lautapelejä, sanaselityspelejä kuin roolipelejäkin. Myös erilaiset tietokone- ja mobiilipelit ovat osa kielten opetusta.
Elokuun alussa lanseeratun Modigt på svenska -pelin haasteet ja aivopähkinät on laadittu peruskoulun 7. – 9. luokan ruotsin kielen opetussuunnitelman mukaisesti, minkä ansiosta se soveltuu opetuskäyttöön. Peli sopii loistavasti myös itseopiskeluun, jos ruotsin taidot ovat ruosteessa.
Pelaaja pääsee ratkomaan kadonneen Jaana-tädin katoamismysteeriä iloisessa ja interaktiivisessa salapoliisitarinassa. Peli on hauska tapa oppia ja kerrata ruotsin kielitaitoja, sillä siinä pelillisyys kohtaa kielenoppimisen pedagogiikan ikätasolle sopivalla tavalla.
Peli on ladattavissa AppStoresta ja GooglePlaysta. Peli on täysin ilmainen, eikä sisällä mainoksia tai mikromaksuja.
Pelin kehittämistä ovat rahoittaneet Svenska Kulturfondenin Hallå! -hanke ja Svenska Litteratursällskapet i Finland.
Lisätietoja:
Kati Kajander, kati.kajander@jyu.fi, + 358 40 801 1912, opettajankoulutuslaitos
Katja Mäntylä, katja.mantyla@jyu.fi, +358 40 805 3214, kieli- ja viestintätieteiden laitos
Paulina Nyman-Koskinen, paulina.nyman-koskinen@jyu.fi, kieli- ja viestintätieteiden laitos
Niko Pyrhönen, niko.pyrhonen@psyongames.com, PsyonGames Oy (pelin tekniset tiedot)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme