Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

YLPEYS SUOMALAISUUDESTA POIKKEUKSELLISEN SUURTA KORONAKRIISISSÄ

Jaa

Kansalaisista 86 prosenttia ajattelee, että on onni ja etuoikeus olla suomalainen, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Toista mieltä on neljä prosenttia. Suomalaisuudestaan onnellisten osuus on poikkeuksellisen suuri ja vastaavia lukemia on viimeksi havaittu 1980-luvulla.

On onni ja etuoikeus saada olla suomalainen (%). Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
On onni ja etuoikeus saada olla suomalainen (%). Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Ylpeys suomalaisuudesta kasvoi jopa kuusi prosenttiyksikköä edellisestä, vuoden 2016 mittauksesta. Kyseessä on jo kolmas peräkkäinen mittauskerta, jolloin suomalaisuudestaan onnellisten osuus on kasvanut. Sitä ennen se laski noin kymmenen vuoden ajan.

”Tulos on poikkeuksellinen EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen historiassa. Yleensä suomalaisuuden arvostus on pudonnut talouden laskusuhdanteessa. Nyt havaittua asenteiden kohentumista selittänee suomalaisten vilpitön arvostus omaa yhteiskuntaansa kohtaan koronakriisissä. Päätöksentekijät ja viranomaiset toimivat kriisissä verraten nopeasti, jämäkästi ja johdonmukaisesti saaden taakseen kansalaisten vahvan tuen. Kriisin varsinaiset sankarit olivat kuitenkin suomalaiset itse. Koronarajoituksia noudatettiin säntillisesti. Siirtyminen etäopetukseen ja etätöihin tapahtui eleettömästi ja nopeasti”, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Tulokset perustuvat 2 060 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 26.3.–3.4.2020. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy, joka on laatinut myös tulosgrafiikan. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984. Tuloksiin voi tutustua osoitteessa www.eva.fi/arvopankki.

Ilkka Haavisto: Ylpeys suomalaisuudesta on koronakevään kultareunus -EVA Artikkeli keskiviikkona 17.6. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, ilkka.haavisto@eva.fi tai +358 50 331 3823

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

On onni ja etuoikeus saada olla suomalainen (%). Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
On onni ja etuoikeus saada olla suomalainen (%). Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

POHJOISMAIDEN TALOUSKEHITYS VERTAILUSSA: RAJOITUSTOIMIEN SIJAAN TALOUTTA JARRUTTAA PELKO2.7.2020 09:00:00 EESTTiedote

Yhteiskunnan avaaminen rajoitustoimista ei riitä talouden toipumiseen, vaan ratkaisevaa on koronaviruksen leviämistä koskevan pelon nujertaminen. Tätä tulkintaa tukee eri Pohjoismaiden talouskehityksen tarkasteleminen, arvioi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn ekonomisti Sanna Kurronen EVA Artikkelissa Näin talous kehittyy eri Pohjoismaissa – ratkaisevaa on pelon nujertaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme