Jyväskylän yliopisto

Ympäristöministeriöltä rahoitusta luonnon monimuotoisuutta tutkiviin hankkeisiin

Jaa

Kaksi Jyväskylän yliopiston hanketta sai ympäristöministeriöltä rahoituksen tutkimuksiin, joissa tutkitaan luonnon monimuotoisuuden tilaa ja kehitystä. Lisäksi Jyväskylän yliopisto on mukana kolmannessa, Luonnonvarakeskuksen koordinoimassa hankkeessa. Tutkimushankkeissa kehitetään Suomen lajiston ja luontotyyppien systemaattisia pitkäaikaisseurantoja ja niissä käytettäviä menetelmiä.

Valtakunnan metsien inventoinnin kehittäminen kattavaksi luonnon monimuotoisuuden seurannaksi DNA-, ääni- ja kuvapohjaisilla menetelmillä (NFI-BIODIV) -hankkeelle myönnettiin 293 000 euron rahoitus. Hankkeen tavoitteena on arvioida, onko Suomessa käytössä olevia seurantaohjelmia mahdollista laajentaa niin, että niistä saadaan uudentyyppistä dataa. Pohjana käytetään valtakunnallista metsien inventointia (VMI), jota kehitetään kattavaksi ja standardoiduksi luonnon monimuotoisuuden seurannaksi.

”Ehdotamme, että nykyisiin seurantamenetelmiin lisätään DNA-, ääni- ja kuvapohjaisia menetelmiä. Pyrimme osoittamaan, että on paitsi mahdollista myös erittäin kustannustehokasta lisätä seurantaan sellaisiakin eliöryhmiä, joista on aiemmin kerätty vain niukasti näytteitä”, akatemiatutkija Nerea Abrego kertoo.

Lahopuulajiston pitkäaikaisseurannan toimintamalli (DEADMON) -konsortiohanke sai yli 321 000 euron rahoituksen. Hankkeen tavoitteena on laatia yhtenäinen toimintamalli Suomen lahopuulajiston (sienet, jäkälät, sammalet, selkärangattomat) ja -elinympäristöjen pitkäaikaisseurannalle. Hankkeessa määritellään seurannalle tieteelliset perusteet sekä kehitetään ja yhtenäistetään olemassa olevia seurantatyökaluja ja kehitetään uusia työkaluja.

”Tutkimme, miten lahopuulajiston seuranta voidaan toteuttaa mahdollisimman kustannustehokkaasti. Tutkimme, mitkä lajit soveltuvat DNA-perustaiseen seurantaan ja mitkä eivät, keskittyen erityisesti uhanalaisiin ja indikaattorilajeihin”, apurahatutkija Jenna Purhonen kertoo. Hankkeessa tuotetun ja olemassa olevan tutkimustiedon pohjalta laaditaan käsikirja seurannan parhaista menetelmistä ja käytänteistä.

Tutkijatohtori Merja Elo on mukana LUKEn koordinoimassa Ekologiset, hydrologiset ja kaukokartoitushavainnot suoluonnon ja soiden ennallistamisen seurannassa (EKOSUO) -hankkeessa, jota rahoitettiin 400 000 eurolla.

Luonnonvarakeskuksen EkoSuo-hanke tuottaa poikkitieteellistä tietoa soiden ennallistamisesta päätöksenteon tueksi. Suomen suoluonnon tila on heikentynyt ja soiden tilan parantamiseksi on toteutettu ennallistamishankkeita. Seuranta ennallistamisen vaikutuksista on kuitenkin puutteellista. Hankkeessa käytetään kasvillisuus- ja hydrologisia seuranta-aineistoja soiden ennallistamiskohteilta sekä satelliittikuviin perustuvia kaukokartoitusaineistoja.

Ympäristöministeriön tiedote rahoituksista. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme