Gummerus

Ympäristömyrkkyjä, loisia ja lobbaamista – Vieras laji on tyrmäävä paljastuskirja norjalaisesta lohibisneksestä

Jaa
Norjalaistoimittajien Vieras laji – Kuinka lohesta tuli miljardibisnes kertoo lohenkasvatuksen hätkähdyttävän tarinan. Kirja paljastaa muun muassa, kuinka kasvatusloheen päätyi ympäristömyrkkyjä, ja miten lohensyönnin terveellisyyttä kyseenalaistavia tutkijoita on vaiennettu. Äänikirjana teos ilmestyy 27.2. Jasper Pääkkösen lukemana.

Norjalaiset päättivät 1970-luvulla kesyttää lohen. Syntyi kukoistava teollisuudenala, lohesta tuli arkiruokaa ja lohenkasvattajista miljardöörejä. Sitten uusi kala karkasi kasvatusaltaista luontoon tuhoisin seurauksin.

Toimittaja-tietokirjailijat Kjetil Østli ja Simen Sætre tutkivat viiden vuoden ajan kasvatuslohen maailmanvalloituksen käänteitä. Syntyi hengästyttävä tietokirja, joka kuvailee, kuinka sairaudet, loiset ja ympäristömyrkyt levisivät lohenkasvattamoista mereen ja villit kalakannat hupenivat. Vieras laji kertoo myös, mistä kasvatuslohi sai punaisen värinsä ja kuinka bisnestään suojellakseen lohiyritykset vaiensivat tutkijoita, jotka osoittivat lohenkasvatuksen uhkaavan ympäristöä ja lohta syövien ihmisten terveyttä.

”Mitä enemmän lohenkasvatus vaikuttaa luonnonloheen, sitä pahemmin luonnonlohta koskeva tutkimus uhkaa lohenkasvatusta elinkeinona. Mitä suurempi merkitys alalla on, sitä hanakammin se torjuu tiedon, joka voisi hidastaa sitä,” Østli ja Sætre kirjoittavat.

Norjalaiset Kjetil Østli (s. 1975) ja Simen Sætre (s. 1974) ovat arvostettuja journalisteja ja tietokirjailijoita. Østli on voittanut muun muassa Norjan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon, Brageprisenin.

Vaikuttavaan tutkimustyöhön perustuva ja mestarillisesti kirjoitettu Vieras laji on vuoden tärkein tietokirja.” – Morten A. Strøksnes, Merikirja-teoksen kirjoittaja

Tämä kirja uhkaa varjostaa iloasi, kun seuraavan kerran löydät hullunhalpaa lohta kaupan pakastealtaasta.” – Patrik Svensson, Ankeriaan testamentti -teoksen kirjoittaja

Simen Sætre ja Kjetil Østli: Vieras laji – Kuinka lohesta tuli miljardibisnes
alkuteos Den nye fisken

Suomentanut Heli Mäntyranta
489 sivua

Ilmestyy myös e- ja äänikirjana 27.2., lukija Jasper Pääkkönen

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:

Pauliina Pietilä, tuottaja, p. 040 779 2942, pauliina.pietila@gummerus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pauliina Pietilä
Tuottaja
040 7792942
pauliina.pietila@gummerus.fi
040 7792942

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Yli puoli miljoonaa yliannostuskuolemaa – Kivun valtakunta on pysäyttävä tietokirja opioidikriisin salailluista syistä20.3.2023 09:49:33 EET | Tiedote

Vahvojen kipulääkkeiden yliannostukseen on Yhdysvalloissa kuollut 2000-luvulla yli puoli miljoonaa ihmistä. Kriisi alkoi, kun lääkemarkkinoille rynnisti OxyContin-niminen kipulääke. Kertovan tietokirjallisuuden mestari ja huipputoimittaja Patrick Radden Keefe kertoo uutuuskirjassaan Kivun valtakunta – Suku joka rikastui lääkeriippuvuudella (Gummerus), kuinka OxyContinin kehittänyt yritys Purdue Pharma ja sen omistava Sacklerien perhe on vältellyt vastuutaan kriisissä, terveysviranomaisten avustuksella.

Miesten syvimmät salaisuudet -suomennos ehdolla Mikael Agricola -palkinnon saajaksi15.3.2023 17:00:00 EET | Tiedote

Suomentajat Marja Luoma ja Sampsa Peltonen ovat ehdolla Mikael Agricola -palkinnon saajiksi Mohamed Mbougar Sarrin romaanin Miesten syvimmät salaisuudet (Gummerus) suomennoksesta. Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto (SKTL) ja Suomen Kirjasäätiö myöntävät palkinnon tunnustuksena edellisenä vuonna julkaistusta merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta.

Sensei viitoitti Minna Eväsojan tien tiedon vuorelle – Tarinallinen tietokirja piirtää kuvan arvoituksellisesta mutta inhimillisestä japanilaisesta opettajasta14.3.2023 11:51:30 EET | Tiedote

Minna Eväsoja asui vuosia Japanissa opiskellen taiteentutkimusta yliopistossa ja teetaidetta Urasenken vanhassa teekoulussa. Kirjassaan Sensei – Oppilaana Kiotossa (Gummerus) hän kertoo opettajastaan ja kuvaa, miten poikkeuksellisen vahva side kunnianarvoisan taiteentutkijan ja hänen ensimmäisen ja ainoan länsimaisen oppilaansa välille vuosikymmenten aikana muodostui. Samalla lukija saa kiehtovan perehdytyksen vanhaan japanilaiseen maalaustaiteeseen, nō-teatteriin, teetaiteeseen ja puutarhojen salattuihin merkityksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme