Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Ympäristöraportti 2020: Ilmasto- ja ympäristöasioita on edistetty reippaalla otteella

Jaa

Vuoden 2020 aikana koronaviruspandemia vaikutti merkittävästi Helsingin seudun liikenteeseen. Moottoriajoneuvoliikenteen määrät laskivat etenkin koronarajoitusten tultua voimaan ja etätyön lisäännyttyä. Koronatilanne aiheutti myös muutoksia joukkoliikenteen matkustajamääriin. Vähän yli puolet matkoista Helsingin sisällä tehtiin kävellen.

Metsätie Vallisaaressa. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland.
Metsätie Vallisaaressa. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland.

Vuoden 2020 aikana koronaviruspandemia vaikutti merkittävästi Helsingin seudun liikenteeseen. Moottoriajoneuvoliikenteen määrät laskivat etenkin koronarajoitusten tultua voimaan ja etätyön lisäännyttyä. Koronatilanne aiheutti myös muutoksia joukkoliikenteen matkustajamääriin. Vähän yli puolet matkoista Helsingin sisällä tehtiin kävellen.

Poikkeusvuosi hiljensi kaupunkia, puhdisti ilmaa ja vähensi päästöjä

Vuonna 2020 Helsingin ilmanlaatu oli suurimman osan ajasta hyvä tai tyydyttävä. Pakokaasuperäisen typpidioksidin (NO2) ja katupölyn (PM10) pitoisuudet olivat poikkeuksellisen pieniä, mikä johtui sääolosuhteista ja liikennemäärien vähenemisestä. 

”Päästöt vähenivät tuntuvasti edellisestä vuodesta, jopa yhdeksän prosenttia. Osa vähenemästä johtuu koronapandemiasta ja liikkumista vähentäneistä rajoituksista, osa taas hiilen polton vähenemisestä. Tulevaisuudessa meidän tulee varmistaa, että päästöt jatkavat vähenemistään riittävän nopeasti, kun paluu normaaliin alkaa. Hanasaaren voimalan sulkeminen, Energy Challenge -haastekilpailun tulokset ja työmme rakennusten ja työmaiden päästöjen suhteen lupaavat hyvää tässä onnistumiseksi”, kertoo apulaispormestari Anni Sinnemäki. 

Vuonna 2020 Helsingin kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt olivat noin 33 prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990, kaupunki saavutti siten vuodelle 2020 asetetun tavoitteen kasvihuonekaasujen 30 prosentin vähennyksestä. Asukaskohtaisesti laskettuna päästöt laskivat ennätyksellisen alhaiseen 3,6 tonniin ja olivat 50 prosenttia vuotta 1990 alempana.

Luontoalueet vetivät ihmisiä puoleensa

Ulkoilualueet olivat koronan takia ahkerassa käytössä, kun kaupunkilaiset hakeutuivat rauhallisiin ympäristöihin. Hiljaiset tai rauhalliset paikat ovatkin helsinkiläisille hyvin tärkeitä, kuten syksyllä 2020 julkaistun asukaskyselyn tulokset osoittavat. Kyselyssä hiljaisiksi ja rauhallisiksi koettuja paikkoja merkittiin ympäri kaupunkia erityisesti suurille viheralueille ja vesistöjen läheisyyteen. Esimerkiksi Vanhankaupungin lintuveden ympäröimässä Lammassaaressa kävi vuonna 2020 noin 200 000 ulkoilijaa, mikä on noin 45 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

”Lisääntynyt kiinnostus ulkoilua ja luonnonsuojelualueita kohtaan lisäsivät alueiden kulumista ja roskaantumista. Suosituimmilla alueilla rakennettiin aitoja ja lisättiin opasteita, jotta ihmisten kulku ohjautuisi pois herkiltä luontoalueilta”, kertoo ympäristöjohtaja Esa Nikunen.

Puistokummitoimintaan ilmoittautui vuonna 2020 ennätysmäärä uusia puistokummeja, sillä asukkaat haluavat ottaa entistä enemmän osaa ympäristön puhtaanapitoon.

Vuonna 2020 hyväksyttiin perustamispäätökset ja hoito- ja käyttösuunnitelmat neljälle luonnonsuojelualueelle Helsingissä. Suurin alueista on Haltialanmetsä, 137 hehtaaria. Muut uudet luonnonsuojelualueet olivat lintuluotoja. Luonnonsuojelualueiden osuus Helsingin maapinta-alasta on tällä hetkellä 3,2 prosenttia.

Kaupungin pienvesiä, eliöstöä ja haitta-aineita kartoitettiin

Vuoden 2020 aikana kaupunki käynnisti pitkän aikajänteen työn pienvesien luokittelemiseksi ja eliöstön kartoittamiseksi. Tarkoituksena on tunnistaa erityistä suojelua vaativat purokohteet. Lisäksi kartoitettiin haitta-aineiden esiintymistä pääkaupunkiseudun merialueella. Haitta-aineita esiintyy erityisesti meren pohjassa ja eliöissä. Alkuvuodesta 2020 rankkasateet aiheuttivat useita jätevesiverkoston ylivuotoja, jotka heikensivät paikallisesti rannikkovesien laatua.

Helsingin kiertotaloustoimien etenemistä voi seurata verkossa

Helsingin kierto- ja jakamistalouden tiekartta hyväksyttiin keväällä 2020. Tiekartassa on 31 konkreettista toimenpidettä, joiden toteutumista voi seurata Kiertotalousvahti-palvelusta. Vuonna 2020 edistettiin erityisesti rakennusten purkutoimenpiteisiin ja hankintoihin liittyviä toimenpiteitä. Lisäksi pormestari allekirjoitti Euroopan kaupunkien kiertotalousjulistuksen (European Circular Cities Declaration), jonka tavoitteena on siirtyminen lineaarisesta taloudesta kiertotalouteen.

Vuonna 2020 perustettiin Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteistyössä Stadin safkan hävikkiruokaterminaali, joka mahdollistaa kaupan alan, tukkujen ja elintarviketeollisuuden ylijäämäruoan aiempaa tehokkaamman, laajemman ja ammattimaisemman hyödyntämisen ruoka-avun kautta.

Ympäristöinvestoinnit kasvoivat 20 prosenttia edellisvuodesta

Ympäristöinvestointeihin käytettiin 162 miljoonaa euroa, mikä on 18,8 prosenttia kaupungin kaikista käyttöomaisuusinvestoinneista. Kaupungin ympäristöinvestoinnit kasvoivat 20 prosenttia edellisvuodesta, ja suurimmat investoinnit liittyivät ilmasto- ja ympäristöystävällisen liikkumisen edistämiseen – muun muassa HKL:n joukkoliikenneinvestoinnit (81 %) – sekä pilaantuneen maaperän puhdistamiseen (15 %). Helsingin kaupungin ympäristökulut olivat viime vuonna 74 miljoonaa euroa. Suurimmat kuluerät aiheutuivat alueiden puhtaanapidosta ja jätehuollosta (29 %) sekä ilmasto- ja ympäristöystävällisen liikkumisen edistämisestä (22 %).

Tarkemmat ympäristön tilaa ja kuormitusta kuvaavat indikaattoritiedot löytyvät Helsingin ympäristötilastosta osoitteesta www.helsinginymparistotilasto.fi.

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli ympäristöraporttia kokouksessaan 16.6.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

ympäristösuunnittelija
Pirita Kuikka
puh. 040 33 45 924
pirita.kuikka@hel.fi

ympäristöjohtaja
Esa Nikunen
puh. 040 50 45 175
esa.nikunen@hel.fi

ympäristötaloussuunnittelija
Heidi Lampén
puh. 040 62 48 630
heidi.lampen@hel.fi (ympäristötilasto)

Kuvat

Metsätie Vallisaaressa. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland.
Metsätie Vallisaaressa. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland.
Lataa
Kasvihuonekaasupäästöt 2000-luvulla.
Kasvihuonekaasupäästöt 2000-luvulla.
Lataa
Helsingin päästötilanne.
Helsingin päästötilanne.
Lataa
Helsingin sisäisten matkojen kulkutapajakauma.
Helsingin sisäisten matkojen kulkutapajakauma.
Lataa
Luonnonsuojelualueet Helsingissä.
Luonnonsuojelualueet Helsingissä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 1.7.20211.7.2021 19:32:35 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 1.7.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 19.8.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Kasin katutyöt muuttavat ratikoiden reittejä 12. heinäkuuta alkaen1.7.2021 12:38:19 EEST | Tiedote

Kasin katutöissä alkaa uusi vaihe Helsinginkadun alueen työmaalla maanantaina 12. heinäkuuta. Toukokuun puolivälissä alkaneiden kiskotöiden painopiste siirtyy Brahenkentän edustalle, Helsinginkadun ja Läntisen Brahenkadun risteykseen ja siitä edelleen Helsinginkatua länteen. Tähän saakka kiskotöitä on tehty Kaarlenkadun ja Helsinginkadun risteyksessä. Kiskotöiden vuoksi ratikoiden 1, 3 ja 8 poikkeusreitit muuttuvat. Korvaava bussi 8X aloittaa Oopperan ja Arabian välillä, ja linjat 2 ja 9 palaavat omille reiteilleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme