KOVA ry

Ympäristövastuullisuusteot näkyvät vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöiden jokapäiväisessä toiminnassa

Jaa
Ympäristövastuullisuustekojen merkitys on noussut tärkeään rooliin myös vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöiden toiminnassa. KOVAn jäsenilleen toteuttaman vastuullisuus- ja ympäristöasioiden kyselyn mukaan KOVAn jäsenistä 63 % tekee suunnitelmallista ja erikseen raportoitavaa vastuullisuustyötä, kuten ympäristöön sekä sosiaaliseen tai taloudelliseen vastuuseen liittyviä toimenpiteitä. Vastaajista 21 % kertoi myös noudattavansa jotain vastuullisuuden raportointistandardia. KOVA teetti jäsenistölleen vastaavan kyselyn vuonna 2020, jolloin tämä luku oli 15 %.

Jäsenistä reilusti yli puolet viestii asukkailleen yhtiönsä tekemästä ympäristö- ja vastuullisuustyöstä, mikä koetaankin vastuullisen vuokranantajan tehtäväksi. Vuokralaisia kiinnostaa nykyisin myös entistä enemmän oman vuokranantajansa ympäristö- ja vastuullisuusasioista huolehtiminen, ja vuokranantajan läpinäkyvä toiminta koetaan hyvin positiivisena asiana.

Yhtiöiden omistajat asettavat myös yli puolella KOVAn jäsenistä erilaisia vastuullisuus- ja ympäristötavoitteita yhtiölle, ja niin ikään yli puolella jäsenistä vastuullisuus- ja ympäristöasiat näkyvät myös henkilöstön ohjeistuksessa; työntekijöitä kannustetaankin esimerkiksi vähentämään auton käyttämistä.

Useilla jäsenillä on lisäksi käytössään laaja etätyömahdollisuus, ja useissa yhtiöissä työntekijän polkupyörän käyttöä tuetaan. Vastaajista 31 % (26 % vuonna 2020) kertoi yhteisönsä myös hyödyntävän yhteiskäyttöpalveluja, joista yleisimpänä mainittiin yhteiskäyttöautot sekä muun muassa asukastoimikunnalle hankitut lainattavat työkalut ja muut laitteet.

Energiatehokkuustoimet ovat korostuneet entisestään

Peruskorjauksen yhteydessä tehtävään energiatehokkuuden parantamiseen suhtaudutaan KOVAn jäsenistössä myönteisesti: lähes puolet kertoo parantavansa energiatehokkuutta osassa peruskorjauksista merkittävästi määräysten vaatimustasoa paremmaksi, ja 21 % (18 % vuonna 2020) vastaajista parantaa energiatehokkuutta aina merkittävästi määräysten vaatimustasoa paremmaksi.

Noin puolet KOVA jäsenistä kertoi tekevänsä yhtiönsä vastuullisuustyön kokonaan itse, tai tekevänsä osan työstä itse ja ostavansa osan ulkopuolelta. Osalla jäsenistä on myös vastuullisuusasioista päätoimisesti vastaava työntekijä. Vastaajista 40 % (26 % vuonna 2020) kertoi lisäksi käyttävänsä ympäristö- tai muita vastuullisuuskriteerejä hankinnoissaan. Vastuullisuusnäkökulman käyttäminen hankintojen kriteerinä on koettu jäsenistössä hyväksi ja toimivaksi tavaksi lisätä vastuullistyötä.

Lähes kaikissa yhtiöissä asukkaita myös aktivoidaan tai kannustetaan erilaisilla tavoilla vastuullisuustyöhön, kuten veden säästämiseen, jätteiden lajitteluun tai energian kulutuksen seurantaan. Jäsenistä 71 % (59 % vuonna 2020) kannustaa asukkaitaan myös yhteistoimintaan vastuullisuuteen liittyvissä asioissa, kuten yhteisillä talkoilla.

Vastuullisuusteot ovat yhä tärkeämpiä tulevaisuudessa

Vaikka vastuullisuuteen on kiinnitetty huomiota kiitettävästi KOVAn jäsenten toiminnassa jo tähän mennessä, on ympäristövastuullisuusteot tärkeää pitää mielessä myös tulevaisuudessa. KOVAn jäsenet katsovatkin toiminnassaan tulevaisuuteen; 90 % jäsenyhtiöistä aikoo lisätä tulevaisuudessa vastuullisuus- ja ympäristötyötään.

Monet jäsenet myös totesivat, että vaikka tiettyjä toimenpiteitä, esimerkiksi asuinkiinteistön hiilijalanjäljen laskentaan ei olla vielä tehty, ovat tällaiset toimenpiteet kuitenkin suunnitteilla. Vastuullisuustyö onkin jatkuva prosessi, joka ei tule koskaan päätökseen.

- Kyselyn tulokset ovat selkeä merkki siitä, että vastuullinen liiketoiminta sekä ympäristön huomioonottaminen ovat yhä useamman KOVAn jäsenen keskeisimpiä toiminnan perusperiaatteita. Pidämme tätä erittäin myönteisenä kehityssuuntana. Lisäksi vastuullisuusraportointi on keskeinen väline oman toiminnan mittaamiseen ja kehitystavoitteiden asettamiseen kohti vähähiilisempää taloutta. Vastuullisuusteot näkyvät jäsentemme jokapäiväisessä toiminnassa, mikä on pelkästään positiivinen asia kaikille, KOVAn tekninen johtaja Sami Ylenius toteaa tyytyväisenä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

KOVA ry
KOVA ry
Yliopistonkatu 5
00100 Helsinki

https://www.kovary.fi

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on yleishyödyllisten ja omakustannusperusteella toimivien vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimialajärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. KOVAn jäsenet omistavat pääasiassa joko normaaleja vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja. Osa KOVAn jäsenistä omistaa myös erityisryhmien vuokra-asuntoja, kuten palvelu-, opiskelija- ja nuorisoasuntoja.

KOVAlla on 118 jäsenyhteisöä. Niiden pysyvässä omistuksessa on yhteensä yli 310 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa, joissa asuu noin 500 000 henkilöä. KOVAn jäsenet toimivat yli 100 kunnassa. KOVAn jäsenet omistavat yli 80 prosenttia rajoituksenalaisista normaaleista ARA-vuokra-asunnoista, noin 70 prosenttia kaikista rajoituksenalaista ARA-vuokra-asunnoista Suomessa ja noin 85 prosenttia asumisoikeusasunnoista Suomessa. KOVAn jäsenet aloittivat vuonna 2022 yhteensä yli 6 000 kohtuuhintaisen vuokra- ja asumisoikeusasunnon rakennuttamisen.

KOVA edustaa pitkäjänteisiä, pysyviä ja turvallisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistajia ja vuokranantajia. KOVA kehittää vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimintaedellytyksiä tekemällä vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöille Suomen parasta edunvalvontaa. KOVAn jäsenyhteisöt ylläpitävät asuntomarkkinoilla kilpailua, erityisesti hintakilpailua. KOVAn jäsenistö toimii siten, että pienituloisillakin ihmisillä on varaa laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KOVA ry

Vuokra-asukkaille on lähetetty huijausviestejä maksamattomista vuokrista2.3.2023 15:29:08 EET | Tiedote

Useiden KOVAn jäseninä olevien vuokrataloyhtiöiden asukkaat ovat saaneet viime päivinä tekstiviestejä, joissa kerrotaan asukkaan vuokran olevan maksamatta. Tekstiviestin mukaan vuokranmaksun tilinumero on muuttunut tietojärjestelmäpäivityksen myötä, ja asukasta kehotetaan maksamaan vuokransa tekstiviestissä mainittuun tilinumeroon. Joillekin asukkaille on lähetetty tekstiviestien ohella myös sähköposteja maksamatta jääneistä vuokrista.

KOVAn jäsenistö lähtenyt innolla mukaan energiansäästötalkoisiin2.3.2023 06:45:00 EET | Tiedote

Euroopassa vallitseva energiakriisi on saanut suomalaiset kiinnittämään huomiota energian säästämiseen tavallista enemmän. Lokakuussa alkanut, valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja kannustaa säästämään energiaa arkisin teoin. Kampanjan tavoitteena on tasata sähkönkulutuksen huippuja ja saada suomalaisista kotitalouksista vähintään 95 prosenttia säästämään energiaa. Astetta alemmas -kampanja on lähtenyt hienosti käyntiin, ja nyt keväällä kampanjassa keskitytään erityisesti energiatehokkuuden pitkäkestoiseen parantamiseen.

KOVA julkaisi tavoitteensa eduskuntavaaleihin ja tulevaan hallitusohjelmaan2.2.2023 06:55:00 EET | Tiedote

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on julkaissut tavoitteensa eduskuntavaaleihin ja tulevaan hallitusohjelmaan. KOVAn keskeisimpänä eduskuntavaalitavoitteena tulevalle hallituskaudelle on kohtuuhintaisen asuntotuotannon tavoitetason nostaminen 30 prosentilla nykyisestä 10 000 asunnosta 13 000 asuntoon vuodessa. Jotta tämä tavoite saavutetaan, on kohtuuhintaisen asuntotuotannon osuus nostettava MAL-sopimusalueilla 40 prosenttiin. Lisäksi ARA-asuntotuotantoa tulee toteuttaa myös maakuntakeskuksiin ja kasvukeskusten ulkopuolelle.

Ilmastonmuutos huomioitava valtion tukemassa asuntotuotannossa25.1.2023 06:55:00 EET | Tiedote

Valtion tukemalla asuntotuotantojärjestelmällä on ollut Suomessa merkittävä rooli. Se on mahdollistanut yli 70 vuoden ajan paitsi kohtuuhintaisten asuntojen tarjoamisen, myös ehkäissyt segregaatiota ja asunnottomuutta. Valtion tukemaa ARA-järjestelmää tulee kuitenkin kehittää, sillä se ei tällä hetkellä huomioi riittävästi esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvittavia toimenpiteitä. Tilanne on absurdi, sillä samaan aikaan rakennuttamisesta ja rakennusten käytöstä aiheutuvia päästöjä tulisi vähentää huomattavasti, koska nämä muodostavat noin 40 prosenttia hiilipäästöistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme