Sitra

Yritysohjelma laajenee: dataan perustuva uusi kasvu tuodaan kaikkien pk-yritysten ulottuville

Jaa
Pilottiohjelmassa saavutetut tulokset viitoittavat suomalaisten pk-yritysten matkaa kohti datapohjaista liiketoimintaa. Tuotteistettu yritysohjelma on pian kaikkien pk-yritysten ulottuvilla. Työ- ja elinkeinoministeriö hakee ohjelmasta pontta Suomen talouskasvulle.
Kuva: Topias Dean / Sitra
Kuva: Topias Dean / Sitra

Syksyllä 2020 käynnistyneen IHAN-yritysohjelman pilotin tavoitteena oli auttaa suomalaisia pk-yrityksiä uudistumaan datan avulla. Ohjelman ytimessä ovat uudenlaiset dataa raaka-aineena käyttävät liiketoimintamallit ja arvon luonti jaetusta datasta kumppanien kanssa, yhteisin pelisäännöin.

Mitä tuloksia saatiin aikaan?

IHAN-yritysohjelman läpikäyneet pk-yritykset edustavat useita eri toimialoja. Ohjelman aikana kunkin osallistujayrityksen konseptoimat ja rakenteilla olevat uudet liiketoimintamallit ja ratkaisut ovat lupaavia. Esimerkkejä tuloksista on koottu IHAN-yritysohjelman verkkosivulle.

Esimerkiksi puhtaanapitoalan yritys Sivexin tavoitteena on auttaa koko toimialaa uudistumaan, parturialan yritys M Room pyrkii laajentumaan uusille toimialoille, ja MPS-Yhtiöt lähti toteuttamaan nykyistä ennakoivampaa rekrytointia datan avulla. Motiva Services Oy, Platform of Trust ja CLIC Innovation puolestaan lähtivät yhteistyössä rakentamaan kiertotalouden ekosysteemiä, jossa datan avulla voidaan tehostaa materiaalivirtojen hyötykäyttöä yli toimialarajojen.

”Data koskettaa kaikkia toimialoja ja tarjoaa väylän uudistumiseen ja kasvuun”, toteaa Sitran yliasiamies Jyrki Katainen. ”IHAN-yritysohjelman läpikäyneet edelläkävijäyritykset tarjoavat useille toimialoille samaistuttavia esimerkkejä datapohjaisesta liiketoiminnasta. Tästä on hyvä jatkaa.”

Mitä seuraavaksi?

Eri toimijat tuotteistavat IHAN-yritysohjelman konseptia ja tuovat ohjelman laaja-alaisesti myös muiden pk-yritysten ulottuville.

Suomen nuorkauppakamarien jäsenverkostolleen järjestämä IHAN-yritysboosti on ensimmäinen Sitran ulkopuolinen, kevennetty toteutus IHAN-yritysohjelmasta. Siinä hyödynnetään IHAN-yritysohjelmassa luotuja koulutusmateriaaleja vertaissparrauksen ja ohjausryhmän tuella.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tavoitteena on varmistaa yritysohjelman jatkohyödyntäminen. Ministeriön alustavana tavoitteena on, että vuoteen 2026 mennessä noin 4000, eli viidesosa suomalaisista 10-250 henkilöä työllistävistä pk-yrityksistä olisi kasvattanut datatalousvalmiuksiaan tai kehittänyt liiketoimintaansa datalla yritysohjelman avulla.

”Suomen kilpailukyky muodostuu tulevaisuudessa monialaisesta, kansainvälisesti verkottuneesta pk-yritysten ekosysteemistä, jossa arvoa syntyy uusista dataa hyödyntävistä liiketoimintamalleista”, sanoo Petri Räsänen, Innovaatiot ja yritysrahoitus -yksikön kehittämispäällikkö Työ- ja elinkeinoministeriöstä. ”Haluamme tarjota suomalaisille pk-yrityksille eväät menestykseen datan avulla ja samalla tukea Suomen talouskasvua.”

Työ- ja elinkeinoministeriön tavoitteissa on skaalata yritysohjelma myöhemmin myös eurooppalaisille datamarkkinoille erilaisten yhteistyöhankkeiden ja innovaatioekosysteemien kautta.

IHAN-yritysohjelman verkkosivut tarjoavat lisätietoa ohjelmasta ja sen tuloksista. Koulutusmateriaali tulee myös avoimesti kaikkien saataville kevään 2021 aikana.

IHAN-yritysohjelma on toteutettu osana Sitran IHAN-projektia, jossa rakennetaan perustuksia reilulle datataloudelle. Siinä tulevaisuuden menestyvät digitaaliset palvelut pohjautuvat luottamukseen ja tuottavat arvoa kaikille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyrki Suokas, johtava asiantuntija, Sitra, jyrki.suokas@sitra.fi, 050 598 7348
Mira Nupponen, asiantuntija, viestintä, Sitra, mira.nupponen@sitra.fi, 045 136 5904
Petri Räsänen, kehittämispäällikkö, Innovaatiot ja yritysrahoitus, Työ- ja elinkeinoministeriö, petri.rasanen@tem.fi, 040 772 3008

Kuvat

Kuva: Topias Dean / Sitra
Kuva: Topias Dean / Sitra
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme