FIBS

YRITYSVASTUUPULSSI: Yrityksiltä puuttuu osaamista monimuotoiseen rekrytointiin

Jaa

FIBSin Yritysvastuupulssi-kyselyn vastaajista lähes kaksi kolmasosaa kokee osaamisen puutteen suurimmaksi esteeksi yritysten monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Kun kokemusta ei ole, on kehittyminen vaikeaa, vaikka yrityksissä onkin paljon erilaisia ohjeita ja toimia tilanteen parantamiseksi. Kokemusten vaihtaminen muiden yritysten kanssa koettiin parhaaksi keinoksi edistää monimuotoisuutta.

Monimuotoisuudesta yrityksissä puhutaan paljon ja tutkimusten mukaan organisaatiot hyötyisivät työyhteisön monimuotoisuudesta esimerkiksi työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kannalta. Käytäntö on kuitenkin osoittautunut vaikeammaksi. Yritysvastuupulssi-kyselyssä selvitettiin FIBSin suurten jäsenyritysten käytäntöjä, esteitä ja keinoja monimuotoisuuden parantamiseksi.

Suurin este (62 % vastaajista) monimuotoiselle rekrytoinnille on osaamisen puute monimuotoisuus- ja yhdenvertaisuuskäytännöistä. Toiseksi suurin tekijä oli kokemuksen puute (57 %) esimerkiksi silloin, kun yritykseen ei ole koskaan aiemmin palkattu vieraskielistä työntekijää. 57 % vastaajista myönsi yhdeksi osatekijäksi myös piilevät ennakkoluulot, eli yrityksessä ei esimerkiksi tiedosteta henkilövalintoihin vaikuttavia tekijöitä.

Parhaana keinona edistää yritysten monimuotoisuutta yritykset näkivät (71 %) kokemusten vaihtamisen muiden yritysten kanssa ja käytännön esimerkit. Toisaalta avoimessa kommentissa todettiin, että monimuotoista rekrytointia hankaloittaa myös monimuotoisten kandidaattien puute, ja vinouman koetaan syntyvän jo kouluttautumisvalinnoissa. 67 % peräänkuulutti esihenkilöiden ja johtajien koulutusta monimuotoisuuden johtamisen osalta.

Monimuotoisuus nähdään kuitenkin arvokkaana ja yrityksissä on käytössä monenlaisia ohjeita ja toimia monimuotoisuuden edistämiseksi. Näitä ovat muun muassa erilaiset tapahtumat, työpajat ja kampanjat, saavutettavat ja monikanavaiset palvelut, anonyymin rekrytoinnin pilotoinnit, sukupuolineutraalien työpaikkailmoitusten laadinta, englanti työkielenä kansainvälisissä työyhteisöissä ja sukupuolen poistaminen eri järjestelmistä.

”Erilaisuus tuo mukanaan sekä valtavan potentiaalin että aivan uudenlaisia haasteita. Yhä useammassa suomalaisyrityksessä ymmärretään monimuotoisuuden arvo ja merkitys, mutta osaamista pitää vielä kehittää. Mahdollisista ennakkoluuloista huolimatta kannustaisin kaikkia organisaatioita rohkeuteen, sillä monimuotoisuuden hyödyt ovat ilmeiset”, sanoo FIBSin toimitusjohtaja Kimmo Lipponen

”Henkilöstön monimuotoisuuden huomioiminen vaikuttaa positiivisesti yrityksen toimintakulttuuriin sekä asiakasymmärryksen ja liiketoiminnan kehittymiseen. Asialla on merkitystä myös laajemmin koko yhteiskunnan talouden ja hyvinvoinnin kannalta. Väestömme vanhenee ja tarvitsemme jatkossa Suomeen selvästi enemmän kansainvälisiä osaajia. Myös esimerkiksi osatyökykyisissä on merkittävä hyödyntämätön potentiaali. Yhteinen viesti tulisi olla se, että kaikkien työpanosta tarvitaan”, kuvailee Ilmarisen viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Liina Aulin.

Yritysvastuupulssi-kysely tehtiin 4.5.2021 ja siihen vastasi 21 FIBSin suurten jäsenyritysten vastuullisuusjohtajaa ja -asiantuntijaa. Tulosten kommentointiin ja keskusteluun voi osallistua Twitterissä (@FIBSry), tunnisteella #yritysvastuupulssi.

FIBSin Yritysvastuupulssi -kyselyiden tarkoituksena on tarjota medialle ja muille sidosryhmille suurten yritysten näkemys ajankohtaisiin yritysvastuukysymyksiin. Kyselyitä tehdään uutisissa ja julkisessa keskustelussa esille nousevista yritysten vastuullisuuteen liittyvistä teemoista. Lisäksi mukana on muita yleisesti kiinnostavia vastuullisuuskysymyksiä, esimerkiksi uusimpien tutkimusten tai innovaatioiden valossa. 

Kyselyn vastaajaraadissa on mukana kaikkiaan 45 suuren yrityksen vastuullisuusjohtajaa ja -asiantuntijaa Suomesta (yritykset löytyvät tiedotteen lopusta). Vastaajaraadista noin puolet edustaa pörssiyrityksiä. Vastauksia ei yksilöidä yrityskohtaisesti. Seuraava Yritysvastuupulssi julkaistaan syksyllä 2021.

Liite: FIBS Yritysvastuupulssi 2/2021 kyselyn yhteenvetotiedot (pdf)

Lisätietoja:

Kimmo Lipponen
Toimitusjohtaja, FIBS
040 758 7247
kimmo.lipponen@fibsry.fi

Liina Aulin
Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, Ilmarinen
040 770 9400
liina.aulin@ilmarinen.fi

FIBSin Yritysvastuupulssin vastaajaraadissa mukana olevat yritykset:

Ahlstrom-Munksjö Oyj

Algol Oy

Alko Oy

Atria Oyj

Berner Oy

Caruna Networks Oy

Citycon Oyj

Fazer Group Oy Ab

Finnair Oyj

Gasum Oy

Huhtamäki Oyj

Ilmarinen

Kesko Oyj

Kotipizza Group

Kuntarahoitus Oyj

Lassila & Tikanoja Oyj

Lidl Suomi

Mehiläinen

Metso Outotec Oyj

Metsä Group

Meira

Neste Oyj

Nokian Renkaat Oyj

Nordea Pankki Oyj

OP Ryhmä

Orion Oyj

Paulig Group Oy

Posti Group Oyj

PwC Suomi

Raisio Oyj

Reima Oy

Saint-Gobain Finland Oy

Sanoma Oyj

Sitowise Oy

SOK

Stora Enso Oyj

Suominen Oyj

Tamro Oyj

Telia Company

Tokmanni Group Oyj

Transmeri Oy Ab

Työeläkeyhtiö Elo

Valio Oy

Veikkaus Oy

YIT  OyjAvainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

FIBS
Eteläranta 10
00130 Helsinki

020 749 7630http://fibsry.fi

FIBS on Pohjoismaiden suurin yritysvastuuverkosto, johtava kestävän liiketoiminnan vauhdittaja ja asiantuntijuuden kehittäjä. FIBSin tavoitteena on saada yhä useammat suomalaisyritykset innovoimaan tuottavia ratkaisuja paikallisiin ja maailmanlaajuisiin ongelmiin yhteistyössä muiden yritysten ja organisaatioiden kanssa, ja nousemaan näin kestävän liiketoiminnan huipulle globaalisti. FIBSin jäseneksi voivat liittyä kaikki vastuullista ja kestävää liiketoimintaa edistävät yritykset ja organisaatiot. www.fibsry.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta FIBS

YRITYSVASTUUPULSSI: Suomalaiset suuryritykset pitävät omia ilmastotavoitteitaan valtion tavoitteita kunnianhimoisempina21.10.2021 10:38:54 EEST | Tiedote

Lähes kaikki FIBSin Yritysvastuupulssiin vastanneet ovat vähintään melko luottavaisia siihen, että suomalaiset suuryritykset sitoutuvat ilmastonmuutoksen hillitsemiseen Suomen hallituksen asettamien ilmastotavoitteiden mukaisesti. Kolme neljästä vastaajasta on sitä mieltä, että suomalaiset suuryritykset ajavat itse kunnianhimoisempia ilmastotavoitteita kuin Suomen valtio.

YRITYSVASTUUPULSSI: Suomalaiset suuryritykset kannattavat kansainvälistä sääntelyä ihmisoikeuksien huomioimiseksi21.1.2021 09:30:02 EET | Tiedote

Yli 90 % FIBSin Yritysvastuupulssi -kyselyyn vastanneista yrityksistä kokee, että yritysten työtä ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi tulisi säädellä kansainvälisesti. Kansainvälinen sääntely, jossa olisi kaikille samat vaatimukset, voisi helpottaa yritysten työtä. Vastanneista yrityksistä yli puolella on vastuullisuussertifikaatteja tuotteilleen ja palveluilleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme