Suomen 4H-liittoSuomen 4H-liitto

Ysit töihin -toiminnassa mukana olevista nuorista 67 prosenttia työllistyi kesällä 2022

Jaa

4H ja K-ryhmä tarjoavat nuorille kesätyöllistymismahdollisuuksia jo 124 kunnan alueella. Toiminnan tavoitteena on, että jokainen yhdeksännen luokan päättävä nuori saisi kesätöitä.

K-Supermarket Oriveden kauppias Sofia Siili-Malinen neuvoo kesätyöntekijä Fanny Mäkitaloa hyllyjen täyttämisessä.
K-Supermarket Oriveden kauppias Sofia Siili-Malinen neuvoo kesätyöntekijä Fanny Mäkitaloa hyllyjen täyttämisessä.

Ysit töihin -toiminnassa parannetaan nuorten talous-, yrittäjyys- ja työelämätaitoja tarjoamalla nuorille valmennusta ja koulutusta. Tämän lisäksi tavoitteena on auttaa nuoria työllistymään vähintään kahden viikon ajaksi yhdeksännen luokan jälkeisenä kesänä.  

102 paikallista 4H-yhdistystä vastaa nuorten työllistämisestä sekä töihin välittämisestä Ysit töihin -toiminnassa. Näillä 4H-yhdistyksillä on toimintaa jo 124 kunnan alueella, missä ysiluokkalaisia on yli 26 000.

Lukuvuonna 2021–2022 kesätöitä sai 10 720 yhdeksäsluokkalaista, eli 67 prosenttia toimintaan osallistuneista. Nämä nuoret saivat töitä kesällä 2022 joko työsuhteessa tai 4H-yrittäjänä. Työllistyneiden määrä kasvaa: kesällä 2021 toiminnassa mukana olleista nuorista työllistyi 59 prosenttia ja kesällä 2020 työllistyi 45 prosenttia.

“Ysit töihin -toiminnan kautta on helppo työllistää nuoria, jos yritys ei itse halua palkata nuorta suoraan töihin. Paikallinen 4H-yhdistys voi toimia nuorten työnantajana ja välittää 9.-luokkalaisia yrityksiin töihin. Yritys maksaa 4H:lle nuoren palkan ja 100 euroa työnantajakorvausta. Tämä malli on mahdollistanut monelle nuorelle ensimmäisen työkokemuksen paikkakunnalla”, kommentoi 4H:n nuorten työllistämisen asiantuntija Anu Parviainen.  

Itse tekemällä ja kokemalla oppii parhaiten työelämästä

K-ryhmä on ollut mukana Ysit töihin -toiminnassa jo vuodesta 2019 asti. Vuosina 2021 sekä 2022 K-ryhmä on toiminnan pääyhteistyökumppani. Kaupan ala onkin alle 18-vuotiaiden suurin työllistäjä. 

Yksi nuoria Ysit töihin -toiminnan kautta työllistänyt K-kauppias on K-Supermarket Oriveden Sofia Siili-Malinen. Siili-Malinen työllisti kesän 2022 aikana yhteensä 14 alle 18-vuotiastanuorta.   

”Nuorille on todella tärkeää tarjota työtä ihan jo senkin takia, että he pääsevät näkemään, millaista työn tekeminen on, millaista se on meillä täällä K-ryhmässä ja millaista on ylipäätänsä toimia työyhteisössä”, Siili-Malinen sanoo.

”Kaupan alan työpaikat ovat erinomaisia paikkoja nuorelle ensimmäiseksi työkokemukseksi. Työtehtävät ovat moninaisia ja samalla nuoret pääsevät osaksi isompaa työyhteisöä”, Parviainen kommentoi. 

K-kauppiaat kohtaavat alueensa nuoria Ajokortti työelämään -koulutuksissa   

Ennen kesätyöhaun aloittamista yhdeksäsluokkalainen osallistuu 4H:n Ajokortti työelämään -koulutukseen, jossa nuoret kuulevat työnhaun ja työelämän pelisäännöistä: miten tehdään hyvä työhakemus, miten toimitaan työhaastattelutilanteissa, mitä työsopimukseen kirjataan ja mitkä ovat työntekijän oikeudet ja velvollisuudet. K-ryhmä ja 4H ovat toteuttaneet koulutuksia yhteistyössä. 

Yhteisiä Ajokortti työelämään -koulutuksia pidettiin 2022 tammi-kesäkuun aikana 148 oppilasryhmälle, joiden kautta tavoitettiin yhteensä lähes 3000 yhdeksäsluokkalaista nuorta. Koulutusten kautta K-kauppiaat saavat mahdollisuuden tutustua oman alueensa yhdeksäsluokkalaisiin sekä voivat tavoittaa motivoituneita ja työelämään valmennettuja nuoria.

Myös Oriveden K-kauppias on osallistunut Ajokortti työelämään -koulutuksiin.

”Kouluvierailut on ihan huippuhommaa näin kauppiaan näkökulmasta. Koulutuksissa pääsee lähelle oppilasta kertomaan siitä, kuinka me täällä K-kaupassa toimitaan ja millaisia kesätyöntekijöitä me haluamme ja mitä nuoret tästä kokemuksesta voivat saada,” Siili-Malinen sanoo ja jatkaa:

”Ottamalla nuoret mukaan taksvärkki-, TET- ja koulujen työharjoittelujaksoilla, voi tuntea kuuluvansa joukkoon ja pysyy itsekin ajan tasalla nuorten elämäntyylistä ja rytmistä. Se helpottaa myös Tutustu ja tienaa -ohjauksen suunnittelussa. Rakentamalla hyvät välit nuoriin jo varhaisessa vaiheessa mahdollistaa sekä yritystoiminnalle että nuorille suuria mahdollisuuksia. Ota mukaan ja osallista!”

4H on valtakunnallisesti toimiva, puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö. 4H:lla on noin 43 000 jäsentä ja järjestö työllistää vuosittain tuhansia nuoria. 4H tukee toiminnallaan lasten ja nuorten kasvua työelämään, yrittäjyyteen ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 190 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Lue lisää: www.4h.fi  

K-ryhmän noin 39 000 hengen poikkeuksellisen mukava porukka työskentelee päivittäin, jotta asiakkaiden olisi kiva käydä kaupoissamme Pohjoismaissa, Baltiassa ja Puolassa. Autamme noin 1 800 kauppaamme palvelemaan asiakkaitaan päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Teemme työtämme suurella sydämellä huomioiden samalla yhteiskuntaa ja ympäristöä. Uudistuaksemme kokeilemme innolla uutta. Teemme tämän, koska haluamme tarjota hyviä valintoja niin lähimarketin hyllyillä kuin verkossakin. www.kesko.fi   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: 

Suomen 4H-liitto 
Anu Parviainen
Kehityspäällikkö 
anu.parviainen@4h.fi 
044 783 0322 

K-ryhmä 
Ilona Castrén
Talent Acquisition Manager
ilona.castren@kesko.fi
050 585 7006

K-Supermarket Orivesi
Sofia Siili-Malinen
Kauppias
sofia.siili-malinen@k-supermarket.fi
040 060 1613

Kuvat

K-Supermarket Oriveden kauppias Sofia Siili-Malinen neuvoo kesätyöntekijä Fanny Mäkitaloa hyllyjen täyttämisessä.
K-Supermarket Oriveden kauppias Sofia Siili-Malinen neuvoo kesätyöntekijä Fanny Mäkitaloa hyllyjen täyttämisessä.
Lataa
”Nuorille on todella tärkeää tarjota työtä ihan jo senkin takia, että he pääsevät näkemään, millaista työn tekeminen on, millaista se on meillä täällä K-ryhmässä ja millaista on ylipäätänsä toimia työyhteisössä”, K-kauppias Sofia Siili-Malinen sanoo.
”Nuorille on todella tärkeää tarjota työtä ihan jo senkin takia, että he pääsevät näkemään, millaista työn tekeminen on, millaista se on meillä täällä K-ryhmässä ja millaista on ylipäätänsä toimia työyhteisössä”, K-kauppias Sofia Siili-Malinen sanoo.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen 4H-liitto
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

https://www.4h.fi

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö. 

Annamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. Luomme harrastuksen kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen. Toimimme sen puolesta, ettei yksikään lapsi tai nuori jäisi syrjään yhteiskunnasta.

4H-järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 200 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Toiminnassamme on mukana 45 000 jäsentä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Reilu Teko -säkkikeräys alkaa taas: yli 40 miljoonaa kiloa maatalousmuovia on saanut uuden elämän4.5.2022 08:39:24 EEST | Tiedote

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen yhdessä pääyhteistyökumppaninsa Yara Suomen kanssa. Kiertotaloutta ja nuorten työllistämistä edistävä Reilu Teko on Suomen mittakaavassa merkittävä ympäristöteko. Reilu Teossa on saatu vuosikymmenten aikana talteen yli 40 miljoonaa kiloa muovia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme