Yleinen työttömyyskassa YTK

YTK selvitti: Syksyn työtilanne näyttäytyy epävarmana – muutos huonompaan suuntaan

Jaa

Yleinen työttömyyskassa YTK kartoitti jäsentensä työllisyystilannetta ja tulevaisuuden arvioita syyskuussa laajalla kyselyllä*, johon on vastannut jo lähes 80 000 jäsentä.

Miten tilanteesi tulee muuttumaan? (n=11 205, 14.9.)
Miten tilanteesi tulee muuttumaan? (n=11 205, 14.9.)

Suomen suurin työttömyyskassa YTK seuraa säännöllisesti työtilanteen kehittymistä erilaisin kyselyin osana varautumista koronatilanteen vaikutuksiin. Parhaillaan käynnissä olevan kyselyn* mukaan muutos jäsenten työtilanteessa tulee syksyllä olemaan enemmän negatiivinen kuin positiivinen.

”Vastaajien valtava määrä osoittaa, että jäsenemme ovat kiinnostuneita ja valveutuneita pohtimaan työllisyystilannettaan. On hienoa, että he ovat aktiivisia vaikeista ajoista huolimatta”, kertoo YTK:n asiakkuus- ja viestintäjohtaja Ilona Kangas.

Kun tilanne muuttuu, se muuttuu huonompaan suuntaan

Kysely on vielä avoinna, mutta 14.9. mennessä vastanneista 16 prosenttia arvioi työtilanteensa muuttuvan. Heistä jopa 60 prosenttia arvioi sen muuttuvan huonompaan suuntaan ja johtavan lomautukseen, irtisanomiseen tai työsuhteen osa-aikaistamiseen.

Epävarmuudesta kertoo se, että lähes neljännes (23 %) ei osannut arvioida työtilanteensa kehittymistä. 17 prosenttia kertoi työllistyvänsä tai palaavansa töihin.

Enemmistö (82 %) kaikista vastaajista (n=72 888, 14.9.) on työssä, 8 prosenttia työttömänä ja 4 prosenttia lomautettuna.

Majoitus- ja ravintola-ala jatkaa kärsijänä, rinnalle nousevat teollisuus- ja rakennusalan lomautukset

Vastaajat arvioivat omalla kohdallaan lomautusten koskevan erityisesti yli 20 henkilön yrityksiä teollisuudessa, rakennus- sekä majoitus- ja ravitsemusalalla. Maantieteellisesti vastaajat ennakoivat lomautuksia eniten Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla.

Myönteistä kehitystä omassa tilanteessa arvioidaan tapahtuvan mainos- markkinointi- ja viestintäalalla sekä muissa liike-elämän palveluissa. Vastaajat arvioivat työllistyvänsä tai palaavansa töihin erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Yli puolet vastaajista (55 %) arvioi organisaationsa toiminnan pysyvän ennallaan, mutta 17 prosenttia kertoo sen supistuvan. Supistumista arvioidaan tapahtuvan erityisesti majoitus- ja ravitsemusalojen, kuljetus- ja varastointialojen sekä mainos-, markkinointi- ja viestintäpalvelujen toiminnassa. Vaikka Lapissa vastaajat arvioivat työllistyvänsä, ennakoidaan siellä samanaikaisesti myös toiminnan supistumista organisaatioiden tasolla.

*YTK:n jäsenkysely lähetettiin sähköpostitse jäsenille 10.9. ja on avoinna 20.9.2020 asti. Kyselyyn on vastannut 16.9. mennessä 79 044 jäsentä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Miten tilanteesi tulee muuttumaan? (n=11 205, 14.9.)
Miten tilanteesi tulee muuttumaan? (n=11 205, 14.9.)
Lataa
Miten arvioisit oman organisaatiosi tulevaisuutta seuraavan vuoden aikana? (n=72 888, 14.9.)
Miten arvioisit oman organisaatiosi tulevaisuutta seuraavan vuoden aikana? (n=72 888, 14.9.)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Yleinen työttömyyskassa YTK
Yleinen työttömyyskassa YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa joka neljännen suomalaisen palkansaajan työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa ja sen toimintaa valvoo Finanssivalvonta. YTK palvelee valtakunnallisesti verkossa osoitteessa www.ytk.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleinen työttömyyskassa YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme