Yleinen työttömyyskassa YTK

YTKbarometri: Toukokuu toi toivoa hurjista työttömyysluvuista huolimatta

Jaa

Yleinen työttömyyskassa YTK arvioi ansiopäivärahahakemusten perusteella, että jäsenistön työttömyys nousee toukokuussa jopa 19,3 prosenttiin. Jatkohakemusten määrän kasvu osoittaa, että työllistyminen ei ole vielä päässyt vauhtiin. Sen sijaan ensihakemuksia tuli huhtikuuta vähemmän, joten virta työttömyyteen on toistaiseksi hidastumassa.

YTK on Suomen suurin työttömyyskassa
YTK on Suomen suurin työttömyyskassa

Hakemusmäärät ovat kasvaneet kevään mittaan ennätyksellisiin lukemiin. Erityisesti jatkohakemusten määrä on kasvussa. Toukokuussa 2020 YTK:lle saapui 52 000 jatkohakemusta, mikä on yli kaksinkertainen määrä verrattuna toukokuuhun 2019, jolloin jatkohakemuksia tuli 22 000. Jatkohakemusten kasvu kertoo siitä, että työttömyys- ja lomautusjaksot jatkuvat yhä.

"On toivoa, että koronarajoitusten purkaminen alkaa kesän aikana näkyä pienempinä jatkohakemusmäärinä”, toteaa YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki.

Ensihakemusten määrä laskussa

Vaikka hakemusmäärät ovat edelleen poikkeuksellisen suuria, toukokuussa saapui ensihakemuksia 30 prosenttia vähemmän kuin huhtikuussa.

"Viime vuoden toukokuuhun verrattuna saimme nyt ensihakemuksia seitsenkertaisen määrän. Tilanne on siis edelleen huono. Hyvää on kuitenkin se, että niin sanottu virta työttömyyteen on alkanut hieman hiipua. Erityisesti uusien lomautusten määrä on laskenut”, toteaa YTK:n työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund.

"Osa-aikatyön tekeminen näyttää myös yleistyneen toukokuun aikana. Osaksi tätä selittää se, että lomautuksia on toteutunut paljon osa-aikaisina", arvioi Eklund.

Tästä on kyse:

  • YTKbarometri on kuukausittain julkaistava tilastokatsaus Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenistön tunnusluvuista, jolla seurataan työttömyyden kehittymistä.
  • YTK:lla on jäseniä 470 000. Määrä vastaa yli 20 % suomalaisista palkansaajista.   
  • YTKbarometri pohjautuu YTK:n jäsendataan.
  • YTK:n työttömyysaste on työttömyysetuutta saavien jäsenten osuus kaikista YTK:n jäsenistä.
  • Ensihakemuksella tarkoitetaan ensimmäistä päivärahahakemusta työttömyyden tai lomautuksen alettua.
  • Jatkohakemuksella tarkoitetaan seuraavia hakemuksia, jos työttömyys tai lomautus jatkuu.
  • Ansiosidonnainen päiväraha muodostuu perusosasta sekä ansio-osasta, jonka suuruus lasketaan palkan perusteella laissa määriteltyjen sääntöjen avulla. 
  • Ansioturvan rahoitus jaetaan valtion, työllisyysrahaston ja työttömyyskassan jäsenten kesken. Valtio rahoittaa ansiopäivärahasta perusosan, työttömyyskassat 5,5 % ja työllisyysrahasto loput työntekijöiden ja työnantajien työttömyysvakuutusmaksuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

YTK on Suomen suurin työttömyyskassa
YTK on Suomen suurin työttömyyskassa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Yleinen työttömyyskassa YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa joka viidennen suomalaisen palkansaajan työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa ja sen toimintaa valvoo Finanssivalvonta. YTK palvelee valtakunnallisesti verkossa osoitteessa www.ytk.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleinen työttömyyskassa YTK

Lomautettu, varo tätä sudenkuoppaa, jos sinut irtisanotaan15.9.2020 10:11:21 EESTTiedote

Syksyn mittaan saadut ilmoitukset lukuisista uusista yt-neuvotteluista kertovat työllisyystilanteen jatkumisesta epävakaana. Saattaa siis olla, että osa lomautuksista vaihtuu irtisanomisiksi. Työsuhteen päättyminen on jo sinällään kurja tilanne, mutta jos unohtaa kertoa tilanteen muuttumisesta työttömyyskassaan, saattaa lisäksi joutua tilittämään väärin perustein maksettuja päivärahoja takaisin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme