YTK

YTKBarometri: Ukrainan sodan vaikutus ei juuri näy työttömyydessä

Jaa
Suomen suurimman työttömyyskassan työttömyysaste on nousussa, mutta sodan vaikutusta ei luvuista erota. Maksettujen etuuksien kuukausimäärä on noussut vuoden alusta lähes 10 miljoonalla eurolla.

Yleinen työttömyyskassa YTK:n työttömyysaste oli maaliskuussa 8,8 %. Työttömyys kasvoi helmikuusta 1,1 prosenttiyksikköä.  

YTK:n työttömyysaste on nyt korkeimmalla tasollaan kesäkuun 2021 jälkeen. Tuolloin se oli samalla tasolla kuin nyt, 8,8 %.  

Vuodentakaiseen verrattuna työttömyys on kuitenkin matalalla tasolla. Maaliskuussa 2021 YTK:n työttömyysaste oli 12,1 % eli yli kolmanneksen nykyistä lukua suurempi. 

“Maaliskuun työttömyysluvuissa näkyy etenkin alkuvuodelle tyypillinen korkeampi työttömyys. Sama ilmiö vaikutti myös vuosi sitten, mutta silloin kokonaistyöttömyys oli hankalamman koronatilanteen vuoksi suurempi”, kertoo YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen. 

Vaikka Venäjän hyökkäyssota ravistelee koko Eurooppaa, ei sodan vaikutus näy suuremmin työttömyysluvuissa.  

“Ukrainan sodan osalta seuraamme tarkasti talousvaikutusten näkymistä työttömyydessä, mutta mitään ei tältä osin ole havaittavissa. Huhtikuun hakemusmäärät näyttävät hieman maaliskuuta maltillisemmilta. Tällä trendillä työttömyysaste olisi jopa kääntymässä laskuun kesää kohti mennessä”, Auli Hänninen sanoo.  

YTK maksoi etuuksia maaliskuussa yhteensä 73 982 770 euroa. Helmikuussa vastaava summa oli 64 300 413 euroa, eli maksettujen päivärahojen määrä kasvoi helmi-maaliskuussa yli 9,6 miljoonaa euroa.  

Yli 55-vuotiaiden työttömyys jälleen nousussa  

Ikäryhmistä eniten nousi 56–68-vuotiaiden työttömyys, joka kohosi 1,9 %. Nousua on noin kaksinkertaisesti nuorempiin ikäryhmiin verrattuna.  

Yli 55-vuotiaiden työttömyys oli YTK:n jäsenistön keskuudessa marras-helmikuun ajan loivassa laskussa. Nyt suunta on kääntynyt ainakin toistaiseksi nousuun.  

Myös YTK:n maksama keskimääräinen päiväraha on lievässä nousussa. Maaliskuussa keskimääräinen päiväraha oli 67,7 euroa, kun tammikuussa se oli 65,9 euroa. Keskimääräisen ansiopäivärahan nousu voi kertoa siitä, että työttömäksi on jääty  aiempaa keskimäärin suuremmilla tuloilla. 

Ajantasainen tieto työttömyyden kehityksestä YTK:lla löytyy YTKBarometri-verkkopalvelusta: https://ytkbarometri.fi/ 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista.

YTK Työttömyyskassan jäsenet voivat halutessaan liittyä myös YTK Työelämä ry:hyn. YTK Työelämä ry on Suomen suurimpia yhdistyksiä yli 250 000 jäsenellään. YTK Työelämä tarjoaa jäsenilleen muun muassa Lakikaverin työsuhteen pulmatilanteisiin, vakuutuksia työhön ja vapaa-aikaan sekä tukea työnhakuun ja työkaluja osaamisen kehittämiseen. www.ytk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme