Yleinen työttömyyskassa YTK

YTKbarometri: Vuosi vaihtuu synkissä työttömyyslukemissa

Jaa

Yleinen työttömyyskassa YTK:n tilastot kertovat, että koronan vaikutukset vauhdittavat vuodenvaihteelle tyypillistä kasvua työttömyysluvuissa. YTK ennakoi, että työttömien ja lomautettujen määrän kasvu jatkuu.

Vuodenvaihdetta kohden työttömyyden kehitys on kääntynyt huonoon suuntaan
Vuodenvaihdetta kohden työttömyyden kehitys on kääntynyt huonoon suuntaan

YTK:n jäsenistön työttömyysaste marraskuussa oli 9,7 prosenttia. Työttömyysaste on noussut lokakuusta 3,1 prosenttiaTyöttömyys on korkealla verrattuna myös viime vuoteen, jolloin marraskuussa työttömyysaste oli 6,7 prosenttia. Muutos viime vuoteen on jopa 43,6 %.

  11/2020 10/2020 11/2019
Työttömyysaste 9,7 % 9,4 % 6,7 %
Hakemuksia 67 536 58 432 36 728
MEUR 67,1  64,4 39,3

Vuosi vaihtuu työttömyyden kannalta synkissä lukemissa. Vaikuttaa siltä, että koronan vaikutus jäsenistömme työttömyysasteessa on noin kolme prosenttiyksikköä, joten olemme noin 10 % tasolla. Työttömyysaste tyypillisesti nousee vuoden vaihteessa ja on korkeimmillaan tammikuussa. Kun tämän yhdistää koronan kielteiseen vaikutukseen työmarkkinoilla, on selvää, että tammikuusta tulee työttömyyden suhteen vaikea kuukausi, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki. 

YTK:n marraskuun tilastonostot

 1. Pääkaupunkiseudulla työttömyysaste on marraskuussa pysytellyt YTK:n keskiarvon alapuolella (Helsinki 8,7 %, Vantaa 8,4 %, Espoo 6,6 %).
 2. Lapissa työttömyysaste marraskuussa oli 20,4 %.
 3. 6168-vuotiaiden työttömyysaste oli marraskuussa 27,3 %. 

Työllisyys heikkenee, hakemusmäärät kasvussa  

Marraskuussa YTK:lle lähetettiin yhteensä 67 536  etuushakemusta, kun viime vuonna vastaavaan aikaan hakemuksia saapui 36 728 kappaletta. Hakemusmäärät ovat siis melkein kaksinkertaiset viime vuoteen verrattuna. Lokakuuhun verrattuna hakemusmäärät ovat kasvaneet 15,6 prosenttia. 

“On ikävää huomata, että työttömien ja lomautettujen ensihakemusten määrät ovat kasvaneet lokakuusta marraskuuhun viidenneksellä”, Alamäki toteaa. 

YTK:lle marraskuussa saapuneiden jatkohakemusten määrä oli 15 prosenttia enemmän kuin lokakuussa. Työllistyminen on siis hidastunut ja työttömyys- ja lomautusjaksot ovat pitkittymässä. Soviteltujen hakemusten määrä kasvoi 16,9 %, mikä kertoo siitä, että osa-aikatyön tekeminen on lisääntynyt. 

Kasvu näkyy myös ennätyksellisinä etuusmenoina 

Maksettujen työttömyysetuuksien määrän arvioidaan YTK:ssa nousevan koko vuoden 2020 aikana yli 62 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Tähän mennessä etuuksia on YTK:sta maksettu yhteensä jo yli 826 miljoonaa euroa, kun koko viime vuonna YTK maksoi päivärahoja yhteensä 509 miljoonaa euroa. 

Marraskuussa YTK maksoi jäsenilleen etuuksia yhteensä yli 67,1 miljoonaa euroa. Lokakuussa maksetuista etuuksista kasvua on 4,2 prosenttia. Etuusmenot ovat hiljalleen laskeneet kesän ennätyksellisistä summista, jolloin heinäkuussa maksettiin 103 miljoonaa euroa. 

 

Tästä on kyse: 

 • YTKbarometri on kuukausittain julkaistava tilastokatsaus Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenistön tunnusluvuista, jolla seurataan työttömyyden kehittymistä.
 • YTK:lla on jäseniä yli 490 000. Määrä vastaa yli 20 % suomalaisista palkansaajista.
 • YTKbarometri pohjautuu YTK:n jäsendataan.
 • YTK:n työttömyysaste on työttömyysetuutta saavien jäsenten osuus kaikista YTK:n jäsenistä.
 • Ensihakemuksella tarkoitetaan ensimmäistä päivärahahakemusta työttömyyden tai lomautuksen alettua.
 • Jatkohakemuksella tarkoitetaan seuraavia hakemuksia, jos työttömyys tai lomautus jatkuu.
 • Ansiosidonnainen päiväraha muodostuu perusosasta sekä ansio-osasta, jonka suuruus lasketaan palkan perusteella laissa määriteltyjen sääntöjen avulla. 
 • Ansioturvan rahoitus jaetaan valtion, työllisyysrahaston ja työttömyyskassan jäsenten kesken. Valtio rahoittaa ansiopäivärahasta perusosan, työttömyyskassat 5,5 % ja työllisyysrahasto loput työntekijöiden ja työnantajien työttömyysvakuutusmaksuilla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vuodenvaihdetta kohden työttömyyden kehitys on kääntynyt huonoon suuntaan
Vuodenvaihdetta kohden työttömyyden kehitys on kääntynyt huonoon suuntaan
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Yleinen työttömyyskassa YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa jo yli 490 000 palkansaajaa työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa ja toimistossamme Loimaalla ja Turussa työskentelee 278 ansioturvan ammattilaista. www.ytk.fi 

https://ytk.fi/pulssi/barometriuutiset/tyottomyysasteen-laskussa-hidastumisen-merkkeja

https://www.linkedin.com/company/yleinen-tyottomyyskassa-ytk/ 

https://twitter.com/YTK_Loimaa

https://www.facebook.com/ytkloimaa 

https://www.instagram.com/ytk_loimaa

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleinen työttömyyskassa YTK

Lomautettu, varo tätä sudenkuoppaa, jos sinut irtisanotaan15.9.2020 10:11:21 EESTTiedote

Syksyn mittaan saadut ilmoitukset lukuisista uusista yt-neuvotteluista kertovat työllisyystilanteen jatkumisesta epävakaana. Saattaa siis olla, että osa lomautuksista vaihtuu irtisanomisiksi. Työsuhteen päättyminen on jo sinällään kurja tilanne, mutta jos unohtaa kertoa tilanteen muuttumisesta työttömyyskassaan, saattaa lisäksi joutua tilittämään väärin perustein maksettuja päivärahoja takaisin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme