Ylemmät Toimihenkilöt YTN

YTN: Yhteistoimintalaki uudistettava seuraavalla hallituskaudella

Jaa

Yhteistoimintalain uudistamistarpeita arvioivan työryhmän työ on parhaillaan käynnissä. Nykyinen laki koetaan monimutkaiseksi ja tehottomaksi. Esimerkiksi irtisanomisten osalta henkilöstö ei koe tulevansa riittävästi kuulluksi. Ylemmät Toimihenkilöt YTN pitää lain uudistamista välttämättömänä tulevan hallituskauden aikana.

- Tasavertaisen neuvotteluaseman varmistamiseksi henkilöstöedustajien toimintaedellytyksiä on lisättävä, sanoo YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki. - Tällä hetkellä henkilöstön vaikuttamismahdollisuuksien koetaan olevan erityisesti irtisanomisia ja lomautuksia koskevissa neuvotteluissa vähäisiä, ellei jopa olemattomia, Hankamäki jatkaa.

YTN pitää tärkeänä, että tulevaisuudessakin työvoiman vähentämistä koskevat menettelytapasäännökset ovat edelleen yt-lain piirissä. Julkisessa keskustelussa on esitetty arvioita, joiden mukaan irtisanomisia koskevat pykälät pitäisi siirtää esimerkiksi työsopimuslakiin.

- Tämä tuskin ratkaisisi mitenkään asiaan liittyviä ongelmia. Joka tapauksessa samat henkilöstön sekä työnantajan edustajat neuvottelevat niin irtisanomisista kuin muistakin yhteistoiminta-asioista työpaikoillaan, huomauttaa Hankamäki. - Olennaista on luoda sellaiset lain säännökset, jotka takaavat tasapainoisen neuvotteluasetelman, kannustavat osapuolia aitoon neuvotteluun ja sopimiseen.

Jatkossa lain piiriin on sisällytettävä lähtökohtaisesti kaiken kokoiset yritykset. Tällä vastattaisiin myös paikallisen sopimisen lisäämiseen liittyviin vaatimuksiin. Lisäksi on tarkasteltava lain noudattamatta jättämiseen liittyviä sanktioita.

-  Lain noudattamisen tehosteeksi asetetun hyvityksen määrä tulee palauttaa kuukausipalkkaperusteiseksi, vaatii Hankamäki. - Nykyinen käytäntö on johtanut siihen, etteivät ylemmät toimihenkilöt lain olennaisistakaan rikkomuksista vie asiaa eteenpäin oikeusistuimiin kuluriskin takia. Lisäksi hyvitysvelvollisuutta pitäisi laajentaa koskemaan myös muitakin säännöksiä kuin nykyistä lain 8 lukua, Hankamäki sanoo.

YTN haluaa seuraavalla hallituskaudella yhteistoimintalain uudistamisen lisäksi selkeät rajoitukset perusteettomien kilpailukieltoehtojen käytölle sekä perhevapaamallin uudistamisen. Tavoitteisiimme voi tutustua verkkosivuillamme.

YTN Summit -tapahtumassa poliittiset päättäjät keskustelevat työelämän kehittämisestä tänään 15.3. kello 15.45-17.00. Panelisteina ovat Mika Lintilä (kesk.), Kai Mykkänen (kok.),Maria Ohisalo (vihr.) sekä Antti Rinne (sd.). Keskustelua voi seurata verkkolähetyksen kautta.

Lisätiedot:

Teemu Hankamäki, puheenjohtaja
p. 040 709 6681

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ylemmät Toimihenkilöt YTN
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0207 699 840http://www.ytn.fi/

Ylemmät toimihenkilöt YTN on yksityisen sektorin neuvottelujärjestö. Vastaamme Akavan kentässä ylempien toimihenkilöiden sopimustoiminnasta teollisuudessa sekä liike- ja palvelualoilla. Jäseninämme on 20 akavalaista liittoa, joiden kautta edustamme 170 000 asiantuntijaa ja esimiestä eri toimialoilla.

 

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ylemmät Toimihenkilöt YTN

YTN aloittaa painostustoimet kahdella teollisuuden alalla19.11.2019 14:00:00 EETTiedote

Ylemmät Toimihenkilöt YTN on asettanut ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kiellon teknologiateollisuudessa sekä konsultti- ja suunnittelualalla työskenteleville ylemmille toimihenkilöille. Toimenpiteet alkavat huomenna keskiviikkona ja jatkuvat 20. joulukuuta saakka, mikäli sitä ennen toimialoilla ei saavuteta sopimusta. Kyseisellä kahdella alalla työskentelee Teknologiateollisuus ry:n mukaan noin 100 000 ylempää toimihenkilöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme