Ylemmät Toimihenkilöt YTN

YTN: Yritykset painostavat työntekijöitä laittomasti lakon alla

Jaa

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa paheksuu useiden teknologiateollisuuden yritysten toimintaa ensi maanantain uhkaavan lakon alla. Oksan mukaan useissa yrityksissä on sorruttu mahdollisesti jopa laittomuuksiin.

– Useat yritykset ovat muun muassa antaneet ohjeistuksia, joissa lakkoon osallistuvia on velvoitettu kertomaan osallistumisestaan etukäteen työnantajalle. On jopa annettu ohjeistuksia, joiden mukaan lakossa oleminen tulkitaan luvattomaksi poissaoloksi, jos työntekijä ei näin menettele. Työnantajan tämän kaltainen toiminta on yksiselitteisen lainvastaista, Oksa sanoo.

Oksa muistuttaa työtaisteluoikeuden olevan kaikille kuuluva, lailla turvattu oikeus. Perustuslaissa suojataan ammatillinen yhdistymisvapaus, johon myös lakko-oikeus kuuluu. Suomea sitovat myös asiaa koskevat kansainväliset sopimukset.

– Lakkoon osallistuvista työntekijöistä ei ole syytä kerätä minkäänlaisia listoja eikä lailliseen lakkoon osallistumisesta voi tulla kenelläkään henkilökohtaisia seurauksia. Kenenkään ei tarvitse nimeään listaan laittaa.

– Vaikuttaa selvältä, että kyseessä on laiton painostus, kun työntekijöitä uhataan lakon yhteydessä luvattomalla poissaololla. Käsittämätöntä toimintaa, Oksa puuskahtaa.

Oksa huomauttaa, että työntekijöiden ei tarvitse ilmoittaa lailliseen lakkoon osallistumisestaan mitenkään. Listojen kerääminen lakkoon osallistuvista työntekijöistä uhkaa heidän yhdistymisvapauttaan ja jo pelkkä listojen kerääminen voi olla laitonta painostusta.

YTN:n neuvottelupäällikön mukaan järjestö tulee puuttumaan tiukasti jokaiseen tapaukseen, jossa lakkoon osallistuvia on uhattu tai heille on koitunut henkilökohtaisia seuraamuksia.

– Vetoankin yrityksiin, että laitatte jäitä hattuun ja kuuma-Kallet kuriin. Tilanne on muutenkin hankala, ei tässä tarvita mitään laitonta uhkailua ja painostusta työpaikoilla kiristämään tilannetta, Oksa sanoo.

YTN:n on antanut teknologiateollisuuden sopimusalalle noin 30 yritystä ja 50 työpaikkaa koskevan lakkovaroituksen. Jos sopimusta ei synny, kolmen päivän lakko alkaa maanantaina 9.12. ja kestää 11.12. saakka. Suunnittelu- ja konsulttialalla YTN;n julistamat kolmen päivän työnseisaukset on jaksotettu yrityskohtaisesti ajalle 9.-18.12. Toimet koskevat kaikkiaan noin 50 000 ylempää toimihenkilöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

YTN:n neuvottelupäällikkö
Petteri Oksa
040 577 0644
petteri.oksa@ytn.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ylemmät Toimihenkilöt YTN
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0207 699 840http://www.ytn.fi/

Ylemmät toimihenkilöt YTN on Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö. Vastaamme Akavan kentässä ylempien toimihenkilöiden sopimustoiminnasta teollisuudessa sekä liike- ja palvelualoilla. YTN:n jäseninä on 22 akavalaista liittoa, joiden kautta edustamme 170 000 asiantuntijaa ja esimiestä eri toimialoilla.

 

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ylemmät Toimihenkilöt YTN

YTN aloittaa painostustoimet kahdella teollisuuden alalla19.11.2019 14:00:00 EETTiedote

Ylemmät Toimihenkilöt YTN on asettanut ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kiellon teknologiateollisuudessa sekä konsultti- ja suunnittelualalla työskenteleville ylemmille toimihenkilöille. Toimenpiteet alkavat huomenna keskiviikkona ja jatkuvat 20. joulukuuta saakka, mikäli sitä ennen toimialoilla ei saavuteta sopimusta. Kyseisellä kahdella alalla työskentelee Teknologiateollisuus ry:n mukaan noin 100 000 ylempää toimihenkilöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme