Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten-logo

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Lämmin sää on lisännyt sinilevähavaintoja (Pohjalaismaakunnat)18.7.2024 13:15:00 EEST | Tiedote

Merialueella Kaskisissa on havaittu hieman levää kahdella seurantapisteellä ja Mustasaaressa on havaittu runsaasti levää Raippaluodonselällä. Selkämeren rannikolla levähavainnot ovat lisääntyneet myös etelämpänä Uudenkaupungin ja Rauman edustalla. Sisävesissä levätilanne on rauhallinen. Kuluvalla viikolla seurannassa on havaittu hieman sinilevää Alajärvellä Etelä-Pohjanmaalla järven etelä- ja pohjoisrannalla.

Kesäkuun 2024 vesitilannekatsaus: Järvivedet alkukuusta keskimääräistä lämpimämpiä (Pohjalaismaakunnat)17.7.2024 13:15:00 EEST | Tiedote

Kesäkuun vesitilannekatsauksessa käydään tuttuun tapaan läpi muun muassa vesistöjen virtaamia, vedenkorkeutta, happamuustilannetta ja lämpötiloja. Pohjavedenpinnan tilanteen lisäksi katsauksessa kerrotaan kesäkuun sinilevätilanteesta. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus toteuttaa myös levätilanteen viikoittaista seurantaa sekä tiedottamista yhdessä Suomen ympäristökeskuksen, kuntien ja yksityishenkilöiden kanssa.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen lausunto Teuvan ja Karijoen Lautamäen tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta (Etelä-Pohjanmaa)15.7.2024 15:30:00 EEST | Tiedote

Lautamäen Tuulivoima Oy suunnittelee tuulivoimapuistoa Teuvan ja Karijoen kuntien rajalle Lautamäkeen. Suunniteltu tuulipuisto sijoittuu noin 2,8 km Teuvan keskustasta etelään/lounaaseen ja 3 km Karijoen keskustasta pohjoiseen/luoteeseen. YVA-menettelyssä tarkastellaan tuulivoima-aluetta (hankealue) sekä sähkönsiirtoreittivaihtoehtoja. Hankkeessa suunnitellaan enintään 36 tuulivoimalan rakentamista. Suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on korkeintaan 320 metriä. Tuulivoimaloiden yksikköteho hankkeessa on 7–10 MW ja hankkeen kokonaisteho enintään 360 MW.

Levätilanne on jatkunut viime viikon tapaan rauhallisena (Pohjalaismaakunnat)11.7.2024 13:12:21 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaalla Kauhavan Purmojärvellä on havaittu hieman levää. Muualla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan tai Keski-Pohjanmaan vesistöissä levähavaintoja ei ole tehty. Valtakunnallisessa seurannassa viime viikolla saatiin myös aiempaa vähemmän havaintoja. Satelliittikuvista on nähtävissä pintalevää Suomenlahdella. Epävakainen ja tuulinen sää sekoittaa ja viilentää pintavesiä, jolloin olosuhteet eivät ole otolliset sinilevälle ja sekoittanut levähiukkaset vesimassan eri kerroksiin. Tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saa sinilevän runsastumaan ja nousemaan vedenpintaan, jolloin se muodostaa vihertäviä lauttoja.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen lausunto Korsnäsin merituulivoimapuiston sähkönsiirto mantereella -hankkeen YVA-ohjelmasta (Pohjanmaa)8.7.2024 14:45:36 EEST | Tiedote

Metsähallitus suunnittelee yhteistyössä Vattenfallin kanssa merituulivoimapuistoa, joka sijoittuu Korsnäsin kunnan edustalle Pohjanlahdelle. Sähkönsiirto hankealueelta mantereelle toteutetaan meren pohjaan asennettavilla merikaapeleilla. Merikaapelien rantautumispisteen läheisyyteen rakennetaan sähköasema, jolta sähkö siirretään ilmajohtoja pitkin joko pohjoiseen Fingridin sähköasemalle Mustasaaren Tuovilan ja/tai etelään Kristiinankaupungin Åbackin suunnitteilla olevalle sähköasemalle.

Pohjalaismaakunnissa sinilevätilanne rauhallinen4.7.2024 13:30:00 EEST | Tiedote

Kesäkuun lopun hellepäivät näkyivät viime viikolla sisävesillä tehtyinä levähavaintoina. Viikonloppuna viilennyt ilma ja tuulinen sää ovat muuttaneet tilannetta, ja kuluneella viikolla sinilevää ei ole havaittu seurantapisteillä. Myöskään järvillä, joissa sinilevää esiintyi viime viikolla, ei nyt ole havaittu levää. Tuuli sekoittaa vesimassaa, jolloin sinilevä hajaantuu veden eri kerroksiin, eikä kerry pintaveteen lautoiksi toisin kuin tyynellä säällä. Sinilevän esiintyminen on myös hyvin paikallista ja tilanne voi muuttua nopeasti. Tavanomaisesti kesän sinilevähuippu osuu heinäkuun lopun ja elokuun puolivälin seuduille.

ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Kvarnbackenin tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (Pohjanmaa)4.7.2024 09:45:34 EEST | Tiedote

Kvarnbacken Vind Oy Ab suunnittelee tuulivoiman ja sähkönsiirron hanketta Kruunupyyhyn, Kruunupyyn keskustasta noin 44 kilometriä kaakkoon. Hankkeessa rakennetaan enintään seitsemän (7) tuulivoimalaa pinta-alaltaan 810 hehtaarin alueelle ja kuusi (6) aurinkovoima-aluetta, joiden pinta-ala on yhteensä 57 hehtaaria. Alueelle rakennetaan myös akkuvarasto sähkönvarastointia varten. Alue on pääasiassa talousmetsää ja ojitettuja soita sekä maatalouskäytössä olevaa peltoa. Arvioinnissa tarkastellaan kokonaiskorkeudeltaan enintään 300 metrin tuulivoimaloita, joiden yksikköteho on 8–10 MW sekä aurinkovoima-alueita, joiden piikkiteho on noin 30 MWp.

Suomalais-ruotsalaisessa INSPIRE-yhteistyöprojektissa etsitään uusia keinoja haitallisten vieraslajien hallintaan3.7.2024 14:52:46 EEST | Tiedote

Haitallisten vieraslajien vähentäminen ja luonnon monimuotoisuuden lisääminen. Tämä on tiivistetysti EU:n Interreg Aurora-ohjelman rahoittaman uuden kolmevuotisen INSPIRE-vieraslajihankkeen tavoite, jonka eteen työskennellään suomalaisten ja ruotsalaisten hankekumppanien kesken tiiviissä yhteistyössä. Hanke tulee tekemään puutarha-alan kanssa uudenlaista yhteistyötä vieraslajitietoisuuden kasvattamiseksi, tutkimaan ja tarjoamaan viranomaisille ohjeistusta vieraslajien torjunnan ja vallatun luontotyypin ennallistamistoimien yhdistämiseen sekä lisäämään yleisön aktivointia vieraslajien torjuntaan asuinseudullaan.

Kesällä 2024 tehdään sirolampikorennon ja lummelampikorennon inventoinnit Seinäjoella ja Vetelissä (Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa)28.6.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Kesällä 2024 Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus kartoittaa kahden korentolajin vanhat esiintymäpaikat Seinäjoen Varpulan tekojärvessä ja yhdessä lammessa Vetelissä. Kartoitukset tehdään kesäkuun puolivälistä heinäkuun alkupuoleen. Kartoitusten tarkoitus on luontodirektiivissä mainittujen lajien suojelutason arvioinnin raportointi EU-komissiolle.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut lausunnon Metsähallituksen ja Vattenfallin Korsnäsin merituulivoimapuiston ja merikaapelireittien YVA-ohjelmasta (Pohjanmaa)28.6.2024 08:25:54 EEST | Tiedote

Metsähallitus suunnittelee yhteistyössä Vattenfallin kanssa merituulivoimapuistoa 274 km2 hankealueelle, joka sijoittuu Korsnäsin kunnan edustalle Pohjanlahdelle noin 15 km etäisyydelle Korsnäsin rannikosta. Hankealue sijoittuu merellä lähelle Närpiön ja Maalahden kunnanrajoja. Merituulivoimapuisto koostuu maksimissaan 150 tuulivoimalasta, 1–2 merisähköasemasta ja merikaapeleista, joilla tuotettu sähkö siirretään rannikolle Korsnäsissä. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus merenpinnasta on enintään 350 m ja yksikköteho enintään 25 MW.

Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla sinilevähavaintoja järvissä (Pohjalaismaakunnat)27.6.2024 13:03:51 EEST | Tiedote

Keski-Pohjanmaalla Vetelin Räyringinjärvellä on havaittu runsaasti sinilevää. Etelä-Pohjanmaalla Ähtärin Ähtärinjärvellä havaittu hieman ja Peränteenjärvellä runsaasti sinilevää. Myös Alajärvellä on havaittu runsaasti sinilevää. Pohjalaismaakuntien merialueilla ei ole toistaiseksi lainkaan havaintoja. Tiedot koskevat sinileväseurannan virallisia havaintopisteitä ja sinilevän esiintyminen on hyvin paikallista, sekä säätilan myötä muuttuvaa.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Prokon Wind Energy Finland Oy:n Dalalandetin tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta (Pohjanmaa)25.6.2024 15:42:08 EEST | Tiedote

Prokon Wind Energy Finland Oy suunnittelee tuulivoimapuistoa Uudenkaarlepyyn kaupungin kaakkoisosaan. Hankealue sijaitsee Uudenkaarlepyyn kunnan alueella, ulottuen hankealueelta hieman Kauhavan kaupungin puolelle. Tuulivoimaloita ei ole suunniteltu Kauhavan kaupungin puolelle. Hankkeessa rakennetaan enintään 15 tuulivoimalaa pinta-alaltaan 1650 hehtaarin alueelle. Tuulivoimalat ovat kokonaiskorkeudeltaan 300 metriä korkeita ja niiden yksikköteho on enintään 10 MW. Alue on pääosin metsätalousmaata ja siellä on tuotannossa oleva turvetuotantoalue.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Seinäjoen kaupungin Pirttikorven ylijäämämaiden sijoitusalue ja materiaalipankki -hankkeen YVA-selostuksesta (Seinäjoki)20.6.2024 14:45:00 EEST | Tiedote

Seinäjoen kaupunki suunnittelee ylijäämämaiden sijoitusalueen ja materiaalipankin laajentamista Seinäjoen Pirttikorpeen (Seinäjoentie 1689, 60200 Seinäjoki). Toimintaan kuuluu jätemateriaalien vastaanottoa, käsittelyä ja niiden hyötykäyttöön uudelleen ohjaamista sekä maa-ainesten ja kivien loppusijoitus.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Viimeinen
  • >>

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye