Duunitori Oy

10 alaa, joilla riittää töitä juuri nyt – näin taloustilanne heijastuu työmarkkinoihin

Jaa
Alkuvuodesta 2023 työmarkkinoilla on ollut tarjolla merkittävä määrä avoimia työpaikkoja, selviää työnhakupalvelu Duunitorin tilastoista. Erityisen paljon töitä on ollut sosiaali- ja hoiva-alalla sekä rakennusalalla. Katso tuoreet listat työpaikkailmoitusten kysynnästä ja tarjonnasta.
Suomen suosituimmalla työnhakupalvelulla Duunitorilla on runsaasti avoimia työpaikkailmoituksia.
Suomen suosituimmalla työnhakupalvelulla Duunitorilla on runsaasti avoimia työpaikkailmoituksia.

Työnantajat rekrytoivat hanakasti työntekijöitä alkuvuodesta 2023, kertoo Duunitorin työpaikkailmoitusdata. Työmarkkinat kävivät kuumina, sillä avointen työpaikkojen ilmoitusmäärät ovat nousseet neljä prosenttia vuoden 2022 tammikuusta.

Duunitorin kaupallinen johtaja Lauri Iso-Markku pitää tätä erittäin positiivisena merkkinä. 

”Vuoden 2022 alku oli työmarkkinoilla ennätyksellisen vilkas, kun koronan aiheuttama patouma purkautui. Talouden heikoista kasvuennusteista olisi voinut kuvitella, että aivan samoihin lukuihin ei päästä. Toisin kävi – ja mentiin vielä hieman ylikin.”

Kun ilmoitusten tilannetta tarkastellaan alakohtaisesti, löytyy myös merkkejä, jotka kertovat talouden epävarmuudesta.

”Perinteisesti suhdanteille herkillä rakennus- sekä teollisuuden ja teknologian aloilla vuosi on käynnistynyt aavistuksen hitaammin kuin viime vuosi, kun katsoo työpaikkojen määriä”, Iso-Markku kertoo.

Juuri nyt avoimia työpaikkailmoituksia on Duunitorin alustalla auki noin 47 000. Todellisuudessa työmarkkinat tarjoavat avoimia työpaikkoja huomattavasti enemmän kuin sivustolla on ilmoituksia, sillä moni työnantaja hakee yhdellä ilmoituksella kymmeniä tai jopa satoja työntekijöitä.

Hoiva-ala alkuvuoden suurin ilmoittaja

Eniten avoimia työpaikkoja on ollut tarjolla alkuvuodesta 2023 sosiaali- ja hoiva-alalla. Alan työpaikkailmoituksia on julkaistu Duunitorilla tänä vuonna jo yli 10 000. Tarve tekijöistä on tasaisessa kasvussa. Vuoden 2022 tammikuussa alan ilmoituksia julkaistiin reilut 10 prosenttia vähemmän.

Iso-Markun mukaan soteuudistuksen myötä käyttöönotetut hyvinvointialueet eivät ole tuoneet helpotusta työvoimapulaan.

”Nyt alalla kilpaillaan tekijöistä investoimalla muun muassa johtamiseen ja työntekijäkokemukseen. Näiden pohjalta panostetaan työnantajakuvaan ja rekrytointimarkkinointiin.”

”Oma veikkaukseni on, että sosiaali- ja hyvinvointiala kulkee IT-alan jalanjäljissä työntekijöiden houkutteluun panostamisessa. Lähivuosina tulemme näkemään uusia toimintamalleja johtamisen, kulttuurin ja töissä viihtymisen saralla.”

Rakennusalan ilmoituksissa laskua – silti iso tarve tekijöille

Myös perinteisesti Suomen talouden ja viennin tilasta indikoivat alat tarvitsevat tällä hetkellä paljon tekijöitä. 

Rakennusalan työpaikkailmoituksia on alkuvuoden aikana julkaistu Duunitorilla yli 8 700 kappaletta, mikä on toiseksi eniten kaikista aloista. Tammikuussa 2023 julkaistujen ilmoitusten määrä on noin kuusi prosenttia pienempi kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Tulos on linjassa Rakennusalan suhdanneryhmän (Raksu) arvion kanssa, jossa rakentamisen tuotannon on arvioitu vähenevän vuonna 2023 kolmesta viiteen prosenttia.

”Rakennusalalla kilpailua on alkuvuonna käyty erityisesti korkeakoulutetuista osaajista. Muiden tekijöiden osalta tarvetta katsotaan tarkasti uudis- ja korjauskohteiden mukaan. Esimerkiksi kesätöiden suhteen alan henkilöstöpalveluyritykset ovat odottavalla kannalla”, Iso-Markku tiivistää Duunitorin rakennusalan asiakkaiden kanssa käytyjä keskusteluja.

Myös teollisuus- ja teknologia-ala on kärkisijoilla työpaikkailmoitusten määrässä. Ala on kärsinyt pitkään työvoimapulasta, ja esimerkiksi Teknologiateollisuus arvioi, että ala tarvitsee jopa 130 000 uutta osaajaa vuoteen 2030 mennessä.

Alkuvuoden aikana ilmoituksia on teollisuuden ja teknologian alalla julkaistu Duunitorilla 6 900 kappaletta. Myös tällä alalla vuosi on käynnistynyt hieman hitaammin kuin edellisvuosi. Ilmoituksia oli tammikuussa noin neljä prosenttia vähemmän vuoteen 2022 verrattuna.

Myynnin ja kaupan alan työpaikoille riittää kysyntää

Duunitorin kävijätilastoista selviää, että alkuvuonna 2023 työpaikkoja etsittiin ja haettiin erityisesti myynnin ja kaupan alalta. 

Myynnin ja kaupan alan yhtä ilmoitusta katsottiin alkuvuonna keskimäärin kaksi kertaa enemmän kuin teollisuuden ja teknologian alan ilmoituksia.

”Yksi selitys tälle on, että kaupan alalla ja myynnissä on paljon matalan kynnyksen työpaikkoja, jotka eivät edellytä tiettyä koulutusta tai pitkää työkokemusta alalta.”

Iso-Markun mukaan alalla on myös uskallettu kokeilla uusia tapoja rekrytoida ja tehdä rekrytointimarkkinointia, mikä on osaltaan vaikuttanut työnhakijoiden kiinnostukseen.

”Monet kaupan alan yritykset ovat työnantajabrändäyksen edelläkävijöitä, jotka uskaltavat mennä uusiin kanaviin ja kokeilla uusia asioita. Pelkästään alkuvuonna 2023 on nähty useita raikkaita ja onnistuneita rekrytointikampanjoita alan toimijoilta.”

Näillä aloilla oli eniten avoimia työpaikkailmoituksia alkuvuonna 2023

 1. Sosiaali- ja hoiva-ala
 2. Rakennusala
 3. Myynti- ja kaupan ala
 4. Teollisuus- ja teknologia
 5. Ravintola- ja matkailuala
 6. Julkinen sektori ja järjestöt
 7. Asennus, huolto ja puhtaanapito
 8. Terveydenhuoltoala
 9. Kuljetus logistiikka ja liikenne
 10. Asiantuntijatyöt ja konsultointi

Osa työpaikoista voi kuulua myös useampaan kategoriaan, sillä esimerkiksi julkisen sektorin työpaikkailmoituksissa on paljon terveydenhuollon töitä.

Näiden alojen työpaikkailmoitukset keräsivät eniten näyttökertoja Duunitorilla alkuvuonna 2023

 1. Myynti- ja kaupan ala
 2. Kesätyöt
 3. Teollisuus- ja teknologia
 4. Sosiaali- ja hoiva-ala
 5. Kuljetus, logistiikka ja liikenne
 6. Rakennusala
 7. Asiantuntijatyöt ja konsultointi
 8. Ravintola- ja matkailuala
 9. Asennus, huolto ja puhtaanapito
 10. Hallinto ja yleiset toimistotyöt

Tiedotteen työpaikkailmoitusdata kerättiin 1.1.2023–10.2.2023 välisenä aikana.

Kaipaatko lisätietoa?

Haluatko tietää lisää työmarkkinoista tai tarvitsetko asiantuntijan haastatteluun? Ole yhteydessä!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen suosituimmalla työnhakupalvelulla Duunitorilla on runsaasti avoimia työpaikkailmoituksia.
Suomen suosituimmalla työnhakupalvelulla Duunitorilla on runsaasti avoimia työpaikkailmoituksia.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Duunitori Oy
Toinen Linja 7
00530 Helsinki

Duunitori.fi on Suomen suurin työnhakupalvelu. Vuonna 2009 perustettu yritys kokoaa avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne alustansa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin työelämämedia julkaisee uutisia, vinkkejä ja tarinoita työnhausta, rekrytoinnista ja työelämästä. Työnantajille Duunitori tarjoaa rekrytointimarkkinoinnin ja työnantajakuvan kehittämisen palveluita. Duunitorin kaikille avoimiin ilmaisiin palveluihin kuuluvat muun muassa työpaikkavahti Duunivahti, ammatinvalintatesti Duunitestipalkkavertailu ja työmarkkinaseuranta, josta näkee avoimien työpaikkojen kysynnän ja tarjonnan. Vuonna 2019 Duunitori laajeni Ruotsiin ja perusti Jobbland-työnhakupalvelun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duunitori Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme