10 ehdotusta ylivelkaantumisen ratkaisemiseksi

Lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä ja lisäksi yli 500 000 eri henkilöä on vuosittain ulosoton piirissä. Näiden ihmisten lisäksi velkaongelmat koskettavat velallisen perheitä ja lähipiiriä. Inhimillisen hinnan lisäksi tämä tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Syrjäytyminen, työkyvyn heikentyminen ja sosiaalisten haittojen hoitaminen synnyttävät kustannuksia. Työnantajat menettävät tuottavia työvuosia ja verotettavaa tuloa ei synny.
Diakonissalaitos, Kuluttajaliitto, Takuusäätiö ja Solidate ovat käyneet aktiivista vuoropuhelua tutkijoiden, päättäjien sekä ylivelkaantuneiden kokemusasiantuntijoiden kanssa. Autamme myös päivittäin ylivelkaantuneita. Julkaistut kymmenen toimenpidettä pohjautuvat näihin keskusteluihin sekä omassa työssämme esiin nousseisiin kokemuksiin.
Nyt on hyvä hetki varmistaa, että tulevassa hallitusohjelmassa ylivelkaantumisen ennaltaehkäiseminen ja velkaongelmien ratkaiseminen saavat tarvitsemansa painoarvon. Muun muassa seuraavat esimerkit on mielestämme perusteltua huomioida.
Positiivinen luottotietorekisteri tulee - laitetaan se palvelemaan velallisia
Tuleva positiivinen luottotietorekisteri on syytä nähdä myös työkaluna, joka palvelee kaikkia velallisia. Näkymä omiin velkoihin auttaisi myös heitä, joilla velkojen hoitamisen kanssa ongelmia ei ole.
Käyttökelpoinen ja helposti hyödynnettävä luottotietorekisteri voisi olla polku oman ongelman havaitsemiseen ja avun hakemiseen ylivelkaantumisriskissä olevalle tai jo liiallisten velkojen kanssa kamppailevalle. Nykyään apua haetaan usein aivan liian myöhään.
Perintää ja ulosottoa kehitettävä määrätietoisesti
Perinnän ja ulosoton toimenpiteissä tulisi aina ensisijaisesti selvittää velallisen todellinen maksukyky. Ellei maksukyky velkojen hoitamiseen riitä, velallinen tulee ohjata velkajärjestelyyn.
Myös velkajärjestelyprosessia tulee sujuvoittaa kohdennetuilla panostuksilla tuomioistuimille. Velkajärjestelyjen määrää on lisättävä. Piilevä velkajärjestelyn tarve on suurta.
Ulosoton tavoitteeksi tulee asettaa velallisen auttaminen pois ulosotosta. Velallisen kulut on aina minimoitava. Mittarit ja kannusteet tulee sitoa näihin tavoitteisiin, ei perinnän euromääräiseen tulokseen. Näin toimien myös euromääräinen perintätulos on todennäköisesti paras mahdollinen.
Julkista rahoitusta toiminnan kehittämiseen: ylivelkaantumisen vähentäminen on tuottava sijoitus
Tällä hetkellä julkinen rahoitus on keskittynyt ylläpitämään nykyisiä palveluita. Velkaongelman ratkaisu edellyttää myös rahoitusta toiminnan kehittämiseen.
Rahoitukseen pitää tuoda mukaan valtion yritysrahoitus- ja kehitysorganisaatiot, kuten Business Finland, Suomen Teollisuussijoitus, Finnvera ja Ilmastorahasto. Kehittämällä uusia rahoitus- ja palvelumalleja voimme lisätä palveluiden tarjontaa sekä tiivistää julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyötä.
Koko kymmenen kohdan toimenpidelistaan voit tutustua täällä
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha PantzartoimitusjohtajaTakuusäätiö
Puh:050 313 0523Juhana Harjuhallituksen jäsenSolidate Oy
Puh:044 010 1004Harry NyroostoimitusjohtajaSolidate Oy
Puh:040 503 0812Olli HolmströmtoimitusjohtajaDiakonissalaitos
Puh:050 483 6313Paula Pessiviestintäpäällikkö, varapääsihteeriKuluttajaliitto ry
Puh:040 350 2454paula.pessi@kuluttajaliitto.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.
Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto
Tapahtumavinkki: Vaasassa asiaa viherpesusta ja mahdollisuus haastatella Kuluttajaliiton pääsihteeriä13.11.2023 12:11:34 EET | Kutsu
Miten oikeasti vastuullisen tuotteen voi tunnistaa perättömien viherväittämien joukosta? Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell puhuu teemasta Vaasan kaupunginkirjastossa tiistaina 21.11. klo 14 alkaen. Tilaisuuden järjestää paikallinen kuluttajayhdistys Merenkurkun Kuluttajat ry yhteistyössä Kuluttajaliiton kanssa.
Lude vai kuoriainen? Tunnista kodin tuholainen oikein8.11.2023 05:00:00 EET | Tiedote
Tunnistamalla tuhohyönteisen oikein voi välttyä turhalta riidalta ja säästää pitkän pennin. Viime aikoina mediassa on keskusteltu vilkkaasti luteista ja niiden torjunnasta. Kodin erilaiset ötökät ovat jo pitkään olleet vakioaihe Kuluttajaliiton asumisneuvonnassa. Kuluttajaliitto muistuttaa, että tuholaisten haitallisuudessa ja torjuntatoimissa on eroja. Tuholaisen varma tunnistaminen ennen toimenpiteitä onkin paras keino edetä asiassa. Kuluttajaliiton juristi kertoo vinkit mitä tehdä, jos huomaa kodissa ylimääräisiä ötökkävieraita.
Vesipullojen viherväitteissä parannettavaa – kuluttajajärjestöt tekivät valituksen harhaanjohtavista käytännöistä7.11.2023 15:51:11 EET | Tiedote
Vesipullojen kierrätettävyys- ja kierrätysväitteistä löytyy parannettavaa, selvisi eurooppalaisten kuluttajajärjestöjen yhteisestä selvityksestä. Selvityksen mukaan vesipulloista löytyy harhaanjohtavia väitteitä, jotka ovat EU-lainsäädännön vastaisia. Lue tiedotteesta, mitkä viherväitteet osoittautuivat ongelmallisimmiksi.
Luentokiertue Kainuussa: Tiedätkö oikeutesi potilaana?10.10.2023 08:41:10 EEST | Kutsu
Kuluttajaliitto ja Kainuun Kuluttajat yhteistyökumppaneineen järjestävät tällä viikolla luentokiertueen potilaan oikeuksista Kajaanissa, Paltamossa ja Sotkamossa. Tilaisuuksien yhteydessä median ja yleisön on mahdollista esittää kysymyksiä kouluttajana toimivalle potilaan oikeuksien asiantuntijalle Hanna Manniselle.
Kuluttajilta vastausvyöry kutistuneista tuotteista – kuinka yleistä ”shrinkflaatio” on?27.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Kuluttajaliitto selvitti, kuinka yleistä tuotteiden pienentyminen vaivihkaa oikein on. Shrinkflaatiosta puhutaan yleensä silloin, kun tuotteen sisältö pienenee ilman myyntihinnan vastaavaa alentumista. Yli 700 kuluttajaa ilmoitti havaintonsa pienentyneestä tuotteesta Kuluttajaliiton verkkosivuilla olleen kyselylomakkeen kautta. Vastauksissa toistuivat selvästi tietyt tuotteet ja tuoteryhmät. Kuluttajaliitto peräänkuuluttaa selkeää ja avointa viestintää pakkauskokojen muutoksista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme