10 ehdotusta ylivelkaantumisen ratkaisemiseksi

Jaa
Taloudenhallinnan toimijat yhdistivät voimansa ja kokosivat korjauspaketin kuluttajien ylivelkaantumisongelman ratkaisemiseksi tulevaa hallitusohjelmaa silmällä pitäen. Kymmenen toimenpidekokonaisuuden lista sisältää konkreettisia parannusehdotuksia muun muassa velkajärjestelyn, perinnän ja ulosoton prosessien kehittämiseen. Diakonissalaitos, Kuluttajaliitto, Takuusäätiö ja Solidate muistuttavat, että velkaongelman selättämiseksi tarvitaan nyt aktiivisia tekoja ja ennakkoluulottomia, rohkeita ratkaisuja.

Lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä ja lisäksi yli 500 000 eri henkilöä on vuosittain ulosoton piirissä. Näiden ihmisten lisäksi velkaongelmat koskettavat velallisen perheitä ja lähipiiriä. Inhimillisen hinnan lisäksi tämä tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Syrjäytyminen, työkyvyn heikentyminen ja sosiaalisten haittojen hoitaminen synnyttävät kustannuksia. Työnantajat menettävät tuottavia työvuosia ja verotettavaa tuloa ei synny.

Diakonissalaitos, Kuluttajaliitto, Takuusäätiö ja Solidate ovat käyneet aktiivista vuoropuhelua tutkijoiden, päättäjien sekä ylivelkaantuneiden kokemusasiantuntijoiden kanssa. Autamme myös päivittäin ylivelkaantuneita. Julkaistut kymmenen toimenpidettä pohjautuvat näihin keskusteluihin sekä omassa työssämme esiin nousseisiin kokemuksiin.

Nyt on hyvä hetki varmistaa, että tulevassa hallitusohjelmassa ylivelkaantumisen ennaltaehkäiseminen ja velkaongelmien ratkaiseminen saavat tarvitsemansa painoarvon. Muun muassa seuraavat esimerkit on mielestämme perusteltua huomioida.

Positiivinen luottotietorekisteri tulee - laitetaan se palvelemaan velallisia

Tuleva positiivinen luottotietorekisteri on syytä nähdä myös työkaluna, joka palvelee kaikkia velallisia. Näkymä omiin velkoihin auttaisi myös heitä, joilla velkojen hoitamisen kanssa ongelmia ei ole.

Käyttökelpoinen ja helposti hyödynnettävä luottotietorekisteri voisi olla polku oman ongelman havaitsemiseen ja avun hakemiseen ylivelkaantumisriskissä olevalle tai jo liiallisten velkojen kanssa kamppailevalle. Nykyään apua haetaan usein aivan liian myöhään.

Perintää ja ulosottoa kehitettävä määrätietoisesti

Perinnän ja ulosoton toimenpiteissä tulisi aina ensisijaisesti selvittää velallisen todellinen maksukyky. Ellei maksukyky velkojen hoitamiseen riitä, velallinen tulee ohjata velkajärjestelyyn.

Myös velkajärjestelyprosessia tulee sujuvoittaa kohdennetuilla panostuksilla tuomioistuimille. Velkajärjestelyjen määrää on lisättävä. Piilevä velkajärjestelyn tarve on suurta.

Ulosoton tavoitteeksi tulee asettaa velallisen auttaminen pois ulosotosta. Velallisen kulut on aina minimoitava. Mittarit ja kannusteet tulee sitoa näihin tavoitteisiin, ei perinnän euromääräiseen tulokseen. Näin toimien myös euromääräinen perintätulos on todennäköisesti paras mahdollinen.

Julkista rahoitusta toiminnan kehittämiseen: ylivelkaantumisen vähentäminen on tuottava sijoitus

Tällä hetkellä julkinen rahoitus on keskittynyt ylläpitämään nykyisiä palveluita. Velkaongelman ratkaisu edellyttää myös rahoitusta toiminnan kehittämiseen.

Rahoitukseen pitää tuoda mukaan valtion yritysrahoitus- ja kehitysorganisaatiot, kuten Business Finland, Suomen Teollisuussijoitus, Finnvera ja Ilmastorahasto. Kehittämällä uusia rahoitus- ja palvelumalleja voimme lisätä palveluiden tarjontaa sekä tiivistää julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyötä.

Koko kymmenen kohdan toimenpidelistaan voit tutustua täällä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olli HolmströmtoimitusjohtajaDiakonissalaitos

Puh:050 483 6313

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kuluttajaliitto
Kuluttajaliitto
Ritarikatu 1 B
00170 HELSINKI

info@kuluttajaliitto.fihttps://www.kuluttajaliitto.fi/

Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.

Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto

Vihdoinkin vihreää valoa viherpesun torjunnassa23.3.2023 12:57:50 EET | Tiedote

Viherpesu vaikeuttaa kuluttajan mahdollisuuksia tehdä arjessaan ympäristön kannalta kestävämpiä valintoja. Viherpesua on perusteettomien vastuullisuusväitteiden ja -merkkien esittäminen ja käyttäminen myyntitarkoituksessa. Asiaan on vihdoin tulossa parannuksia tuoreen direktiiviehdotuksen myötä. Samaan aikaan saatiin myös muita kuluttajan kannalta hyviä uutisia: suunnitteilla on parannuksia kuluttajan oikeuteen saada rikkoontunut tuote korjattua.

Eduskunta päätti parannuksista kuluttajan asemaan sähkömarkkinoilla28.2.2023 14:09:21 EET | Tiedote

Kuluttajaliitto katsoo, että moni eduskunnan hyväksymistä muutoksista sähkömarkkinoiden toimintaa koskevaan lainsäädäntöön tuo parannuksia kuluttajien asemaan. Lakiehdotukset väliaikaisesta, takautuvasta sähköhyvityksestä ja maksuajan pidennyksestä, sekä sähkömarkkinalain muutoksista muun muassa toimitusvelvollisuussähkötuotteen määrittelyn osalta saatiin tällä viikolla valmiiksi.

Pörssisähkösopimus ei saa olla kuluttajan ainoa vaihtoehto26.1.2023 15:41:14 EET | Tiedote

Eduskunta on parhaillaan käsittelemässä muutoksia sähkömarkkinalakiin. Kuluttajaliitto on huolissaan, että ehdotusta voidaan tulkita siten, että pörssisähkösopimus voisi olla ainoa kuluttajalle tarjottu toimitusvelvollisuuden piiriin kuuluva sähkösopimus. Liitto katsoo, että pörssisähkön ajoittain erittäin korkea hinta saattaa vaarantaa erityisesti pienituloisten kotitalouksien toimeentulon.

Kuluttajien valitusväylä kohtuuttomista sähköhinnoista tukossa4.1.2023 13:36:24 EET | Tiedote

Viime aikoina monet sähköyhtiöt ovat ilmoittaneet tuntuvista hinnankorotuksista toistaiseksi voimassa oleviin sähkösopimuksiin. Joidenkin kuluttajien sähköenergian hinta on voinut nousta kerralla jopa satoja prosentteja. Korotus voi olla laiton, mikäli se tapahtuu ilman riittäviä perusteita. Tällöin hinnankorotuksen voi viedä arvioitavaksi kuluttajariitalautakuntaan, joka on kuluttajalle maksuton ja riskitön riidanratkaisuelin. Kuluttajaliitto on huolissaan kuluttajariitalautakunnan pitkistä käsittelyajoista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme