Kiinteistömedia Oy

Isännöitsijänä pärjää ilman matikkapäätäkin

Jaa
Isännöintiala kulkee vastavirtaan moneen muuhun alaan nähden: isännöitsijöistä on tulevaisuudessa pulaa, ja alalla on helppoa työllistyä koulutusta vastaavaan työhön. Isännöitsijän ammatti ei vaadi pitkää koulutusta, mutta perusasiat mm. taloyhtiön hallinnosta, tekniikasta ja taloudenhoidosta on ennen ammattiin ryhtymistä opiskeltava. Uutuuskirja Taloyhtiön talous – Oppikirja isännöitsijälle (Kiinteistöalan Kustannus Oy) on markkinoiden ensimmäinen isännöitsijäopiskelijoille tarkoitettu opas taloyhtiön taloudenhoitoon liittyvistä seikoista.

Monipuolinen ammatti

Isännöitsijän ammatti on monipuolinen: siihen kuuluu niin asiakaspalvelua ja taloyhtiön juoksevien asioiden hoitoa kuin taloyhtiön talousasioista huolehtimista ja yhtiön remonttien koordinointiakin. Isännöitsijän työnä on huolehtia, että taloyhtiö toimii tarkoituksensa mukaisesti ja sen rakennukset pysyvät kunnossa. Näin taloyhtiön osakkaiden omaisuuden arvo ei pääse laskemaan.

Tiistaina ilmestyneen Taloyhtiön talous – Oppikirja isännöitsijälle -kirjan kirjoittaja Matti Heinonen toteaa, että yksi isännöitsijän ammattitaidon keskeisimmistä osa-alueista on taloyhtiön toiminnan hahmottaminen taloudellisena kokonaisuutena. ”Vaikka isännöitsijä tekee harvoin varsinaisia kirjanpidollisia töitä, hänen tulee pystyä suunnittelemaan yhtiön taloudellista toimintaa sekä ohjaamaan tilinpäätöksen laadintaa.”

Isännöitsijä on yleensä se, joka esittelee taloyhtiön hallitukselle ja yhtiökokoukselle tilinpäätöksen sisällön ja tarvittaessa perustelee tehdyt tilinpäätösratkaisut. Isännöitsijä laatii myös taloyhtiön talousarvion. Taloyhtiön kirjanpitoa hoitaa yleensä kirjanpitäjä, joka myös laatii tilinpäätöksen ja erilaiset erillislaskelmat (esim. vastikelaskelmat, lainaosuuslaskelmat). Isännöitsijän on kuitenkin ymmärrettävä kirjanpidon perusteet sekä tilinpäätöksen ja erillislaskelmien laadintalogiikka.

Isännöitsijän rooli korostuu etenkin vaativammissa tilinpäätöstilanteissa. ”Esimerkiksi tilikausina, jolloin taloyhtiö on tehnyt suuria remontteja, joudutaan usein turvautumaan niin sanottuihin tilinpäätöksen järjestelykeinoihin turhan veronmaksun välttämiseksi. Tällaisissa tilanteissa isännöitsijän tulee osata kertoa, mitä järjestelykeinoja taloyhtiöllä on käytettävissään”, Heinonen sanoo.

Taloyhtiön talousasiat ovat opittavissa

Heinonen opettaa Amiedussa taloyhtiön taloudenhoitoa isännöitsijäopiskelijoille. Nykyään yhä useampi opiskelija on ns. alan vaihtajia. ”Opiskelijoiden koulutus- ja kokemustausta on hyvin erilainen. Osalle opiskelijoista esimerkiksi talouden peruskäsitteet ovat outoja”, Heinonen kertoo.

Monelle opiskelijalle tuottaa aluksi vaikeuksia ymmärtää taloyhtiömaailmassa tavallisten tilinpäätöksen järjestelykeinojen (esim. rahastointi ja asuintalovaraus) ja ylipäänsä tilinpäätöksen verotuksellista luonnetta. Tästä ei kuitenkaan kannata masentua, sillä taloyhtiön tilinpäätöksen laadintaperiaatteet ovat hyvin loogisia. ”Kun perusidean kerran omaksuu, sen muistaa aina”, Heinonen lohduttaa.

Heinonen päätti kirjoittaa Taloyhtiön talous – Oppikirja isännöitsijälle -kirjan, koska markkinoilla ei aiemmin ollut taloyhtiön talousasioita käsittelevää oppikirjaa, joka huomioisi opiskelijoiden eri lähtötasot ja esimerkiksi aikuiskoulutuksen haasteet. Oppikirjassa edetään pienin askelin ja asiat esitetään mahdollisimman yleistajuisesti. Näin myös alkeistasolta liikkeelle lähtevä lukija hahmottaa, miten taloyhtiön taloudelliset luvut muodostuvat ja miten talouden eri osa-alueet kytkeytyvät toisiinsa.

Suomen Tietokirjailijat ry myönsi Heinoselle keväällä 2013 apurahan kirjan kirjoittamista varten. Heinonen kertoo korostaneensa apurahahakemuksessa yhteiskunnallista aspektia eli työvoiman siirtymistä hiipuvilta ja suhdanneherkiltä aloilta työllistäville aloille, ja tämän muutoksen mukanaan tuomaa koulutuksen tarvetta. "Arvelen, että tämä oli keskeisessä roolissa apurahapäätöstä tehtäessä.”

Isännöitsijällä oltava organisointikykyä ja vuorovaikutustaitoja

Heinonen kannustaa ottamaan alasta ja isännöitsijän työstä selvää, olipa sitten ensimmäistä ammattiaan opiskeleva nuori tai alan vaihtaja. Isännöintiala on varma työllistäjä, sillä suuri joukko isännöitsijöitä on jäämässä lähivuosina eläkkeelle. Maamme lukuisat kiinteistöt tarvitsevat huolenpitäjää tämän jälkeenkin.

Isännöitsijän työ on ennen muuta asiakaspalveluammatti, joten se sopii asiakaslähtöisesti ajatteleville, vuorovaikutustaitoisille ja sosiaalisille ihmisille. Heinonen pitää isännöitsijän tärkeimpänä henkilökohtaisena ominaisuutena ajanhallintataitoa eli kykyä organisoida omaa toimintaansa. Sen sijaan talousguru tai haka teknisissä asioissa ei tarvitse olla – näissä asioissa isännöitsijä voi tarvittaessa turvautua asiantuntijoiden apuun.

Heinosen mukaan esimerkiksi pinttymä omasta heikosta matikkapäästä hidastaa alussa monen isännöitsijäopiskelijan edistymistä. ”Onneksi opiskelijat huomaavat pian, että taloyhtiötaloudessa ei ole kyse niinkään matematiikasta vaan loogisen asiakokonaisuuden ymmärtämisestä. Sen jälkeen heitä ei pidättele mikään”, hän naurahtaa.

Taloyhtiön talous – Oppikirja isännöitsijälle ilmestyi 28.1.2014. Kirjassa käydään läpi mm. kirjanpidon ja tilinpäätöksen keskeiset käsitteet ja laskelmat, tutustutaan taloyhtiön tilinpäätös- ja verosuunnitteluun sekä kerrataan, millä tavoin taloyhtiö voi kerätä varoja esimerkiksi korjaushankkeisiin. Kirjan rinnalla myydään Taloyhtiön talous – Harjoituskirja isännöitsijälle -kirjaa, jonka avulla erilaisten tilinpäätöslaskelmien koostamista voi harjoitella käytännössä. Molemmat kirjat on kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy.

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistömedia Oy
Kiinteistömedia Oy
Malmin asematie 6
00700 HELSINKI

075 757 8591https://kiinteistomedia.fi
Kiinteistöalan Kustannus Oy on Suomen Kiinteistöliiton omistama kustannusyhtiö, joka julkaisee kiinteistöalan kirjallisuutta, lomakkeita sekä Suomen Kiinteistölehteä ja Locus-lehteä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömedia Oy

Viisas varautuu ennalta yhteiskunnan häiriötilanteisiin20.6.2022 07:57:19 EEST | Tiedote

Moni ei tule ajatelleeksi, että erilaiset yhteiskunnan häiriötilanteet eivät ole Suomessakaan poikkeuksellisia. Sotilaallisen hyökkäyksen kaltaiset vakavat uhat ovat epätodennäköisiä, mutta esimerkiksi veden- ja sähkönjakelun katkoksia tapahtuu tuon tuosta. Miten meistä jokaisen tulisi varautua yhteiskunnan uhka- ja häiriötilanteisiin? Siihen perehtyy uutuusopas Turvallinen koti – Varautuminen ja väestönsuojelu taloyhtiössä (Kiinteistömedia Oy).

Taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä vanhentuneita määräyksiä23.6.2021 13:29:45 EEST | Tiedote

Yhtiöjärjestys on taloyhtiön oma laki, jota noudatetaan yhtiön hallinnossa asunto-osakeyhtiölain ohella. Yhtiöjärjestys laaditaan perustamisvaiheessa, ja sitä voidaan myöhemmin päivittää. Usein päivittäminen kuitenkin unohtuu, mikä voi johtaa siihen, että yhtiöjärjestyksessä on jopa lainvastaisia määräyksiä. Uusi Taloyhtiön yhtiöjärjestys – Ohjeet ja mallit -kirja (Kiinteistömedia Oy) kertoo, millaisia määräyksiä nykylain mukainen yhtiöjärjestys voi pitää sisällään.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye