Kiinteistömedia Oy

Taloyhtiöihin liittyvät tuomioistuinratkaisut nyt yksissä kansissa

Jaa
Taloyhtiömaailman riitatilanteissa ratkaisu ei aina löydy suoraan laista, vaan tapausta tulkitaan usein myös aiemman oikeuskäytännön mukaan. Asunto-osakeyhtiöt oikeuskäytännössä -kirjaan on koottu kaikki merkittävät taloyhtiöihin liittyvät tuomioistuinratkaisut.

Tuomioistuinratkaisuja ei kootusti missään muualla

Taloyhtiöitä koskevia riitoja ratkotaan tuomioistuimissa vuodesta toiseen. Uutuuskirjaan Asunto-osakeyhtiöt oikeuskäytännössä (Kiinteistömedia Oy) on koottu taloyhtiöihin liittyvät ratkaisut korkeimmasta oikeudesta, korkeimmasta hallinto-oikeudesta sekä hovi- ja hallinto-oikeuksista viimeisen sadan vuoden ajalta. Kirjan ovat kirjoittaneet ja ratkaisut koonneet asianajaja, OTM Joel Sariola ja kiinteistölakimies, OTM Juuso Laurila.

- Otimme mukaan kaikki ratkaisut, koska halusimme kirjan muodostavan mahdollisimman oikean kuvan siitä, millaisia ratkaisuja tuomioistuimissa annetaan. Jätimme pois ainoastaan ratkaisut, joilla ei ole nykylain aikana merkitystä, kertovat Sariola ja Laurila.

Kirja on ainutlaatuinen, sillä taloyhtiöitä koskevia tuomioistuinratkaisuja ei löydy kootusti mistään muualta. Kirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2005, ja nyt ilmestyy kirjan uusittu painos.

- Tässä 17 vuoden aikana on ehtinyt tulla paljon uutta oikeuskäytäntöä, ja itse asunto-osakeyhtiölakikin on muuttunut, joten kirja oli tarpeen päivittää, kirjailijat kertovat.

Riitatilanteissa ratkaisu löytyy usein oikeuskäytännöstä

Tuomioistuinratkaisuista koostuva kokoelma on ammattilaisille iso apu, koska monissa riitatilanteissa ratkaisua joudutaan hakemaan lain ohella oikeuskäytännöstä. Se, että ratkaisut löytyvät kootusti ja aihepiireiltään ryhmiteltyinä yhdestä teoksesta, helpottaa merkittävästi tiedonhakua.

- Asunto-osakeyhtiölaissa ei määritellä tarkasti esimerkiksi osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun periaatetta, johon vedotaan lähes kaikissa kanteissa. Tällöin nimenomaan oikeuskäytännöllä on merkitystä. Tuomioistuinten ratkaisuista näkee, miten oikeusoppineet ovat tulkinneet periaatetta riitatilanteissa, Joel Sariola kertoo.

Kirja on suureksi avuksi etenkin isännöitsijöille ja kiinteistöalan juristeille, koska se kertoo, miten lain säännöksiä on sovellettu käytännössä ja mitä asioita tuomioistuimet painottavat ratkaisuissaan. Kirjan avulla voi punnita, onko omalla kanteella mahdollisuuksia menestyä oikeudessa.

- Käytän itsekin työssäni tätä kirjaa, koska sen avulla asiakkaalle pystyy helposti osoittamaan, että asiasta joko löytyy samankaltainen ratkaisu tai että oikeuskäytäntöä ei ole, Juuso Laurila toteaa.

Joel Sariola työskentelee asianajajana Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:ssä. Juuso Laurila työskentelee kiinteistölakimiehenä Helsingin Seudun Isännöitsijät Oy:ssä.

Asunto-osakeyhtiöt oikeuskäytännössä ilmestyy tänään 21.12.2022. Kirja ilmestyy yhtä aikaa painettuna kirjana ja verkkokirjana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
- Joel Sariola, joel.sariola@kak-laki.fi
- Juuso Laurila, juuso.laurila@hsi.fi


PDF-arvostelukappaleet:
Annika Pihlajamäki, annika.pihlajamaki@kiinteistomedia.fi

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistömedia Oy
Kiinteistömedia Oy
Malmin asematie 6
00700 HELSINKI

075 757 8591https://kiinteistomedia.fi

Kiinteistömedia Oy on kiinteistöalan johtava sisältötalo, joka tuottaa alan tietopalveluja, kirjoja, oppimateriaaleja ja muita hyödyllisiä sisältöjä. Yritys julkaisee myös Suomen Kiinteistölehteä ja Taloyhtiön vastuunjako -tuoteperheen palveluja, kirjoja ja oppaita. Kiinteistömedia Oy on Suomen Kiinteistöliiton kokonaan omistama kustannusyhtiö.

HUOM! 1.1.2023 alkaen Kiinteistömedia Oy ei enää julkaise tiedotteita STT Infossa. Voit lukea jatkossa tiedotteemme verkkosivuiltamme >>

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömedia Oy

Viisas varautuu ennalta yhteiskunnan häiriötilanteisiin20.6.2022 07:57:19 EEST | Tiedote

Moni ei tule ajatelleeksi, että erilaiset yhteiskunnan häiriötilanteet eivät ole Suomessakaan poikkeuksellisia. Sotilaallisen hyökkäyksen kaltaiset vakavat uhat ovat epätodennäköisiä, mutta esimerkiksi veden- ja sähkönjakelun katkoksia tapahtuu tuon tuosta. Miten meistä jokaisen tulisi varautua yhteiskunnan uhka- ja häiriötilanteisiin? Siihen perehtyy uutuusopas Turvallinen koti – Varautuminen ja väestönsuojelu taloyhtiössä (Kiinteistömedia Oy).

Taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä vanhentuneita määräyksiä23.6.2021 13:29:45 EEST | Tiedote

Yhtiöjärjestys on taloyhtiön oma laki, jota noudatetaan yhtiön hallinnossa asunto-osakeyhtiölain ohella. Yhtiöjärjestys laaditaan perustamisvaiheessa, ja sitä voidaan myöhemmin päivittää. Usein päivittäminen kuitenkin unohtuu, mikä voi johtaa siihen, että yhtiöjärjestyksessä on jopa lainvastaisia määräyksiä. Uusi Taloyhtiön yhtiöjärjestys – Ohjeet ja mallit -kirja (Kiinteistömedia Oy) kertoo, millaisia määräyksiä nykylain mukainen yhtiöjärjestys voi pitää sisällään.