ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finalistit valittu

Jaa
Lehdistötiedote 19.3.2014. Taistelu Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finaalipaikoista kävi kuumana keskiviikkona 19.3., kun kaksitoista parasta kokkia ja tarjoilijaa ottivat mittaa toisistaan. Molempien semifinaalien kuusi parasta ammattilaista selvitti tiensä torstaina 20.3. pidettäviin finaaleihin.

Vuoden Kokki -kilpailun finaaliin taistelivat Mikko Kaukonen (Grotesk, Helsinki), Toni Kostian (ravintola G.W. Sundmans, Helsinki), Heikki Liekola (Grotesk Meat Bar, Helsinki), Petri Niilola (ravintola Lyon, Helsinki), Sakari Rautiainen (ravintola Casino Helsinki, Helsinki) sekä Ismo Sipeläinen (ravintola G.W.Sundmans, Helsinki).

Vuoden Tarjoilija -kilpailussa finaalipaikan arvoiseen suoritukseen ylsivät Marjo Lindberg (Wanha Laamanni, Porvoo), Laura Nissinen (Hotelli Torni, Helsinki), Tanja Pöyhönen (Pöllöwaari, Jyväskylä), Pekka Rantala (G.W.Sundmans, Helsinki), Kata Shecter (Musta Lammas, Kuopio) sekä Toni Yksjärvi (Gastrobar Emo, Helsinki).

Monipuolinen kokkien taisto

Vuoden Kokki -kilpailun tuomaristo sai arvioitavakseen monipuolista osaamista, sillä semifinalistien joukossa oli neljä entistä hopeamitalistia sekä joukko nälkäisiä haastajia. Kolmivaiheisen kilpailun alkukilpailusta valittiin reseptien ja annoskuvien perusteella 12 ammattilaista, jotka valmistivat semifinaalissa 12 alku- ja 12 pääruoka-annosta. Alkuruoan pääraaka-aineet olivat siika, katkarapu sekä kermaviili, ja pääruoan kotimainen porsaan sisäfilee ja -lapa sekä juuriselleri. Raaka-aineet olivat kilpailijoiden tiedossa jo ennen kilpailua.

”Semifinalistien annokset olivat visuaalisesti erittäin kauniita kautta linjan. Osa kilpailijoista ylsi upeisiin suorituksiin ja ylittivät itsensä. Haasteeksi muodostuivat pääraaka-aineen oikea kypsyys sekä suolan ja hapon käyttö. Todelliset erot mitataan finaalissa, kun kilpailijoiden on rakennettava herkullinen kokonaisuus lyhyessä ajassa raaka-aineista, jotka kerrotaan heille vasta finaalia edeltävänä iltana”, kertoo Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Filip Langhoff.

Ammattitaitoinen tarjoilija kruunaa elämyksen

Kovatasoisessa Vuoden Tarjoilija -kilpailussa tehtävänä oli viiden hengen seurueen päivällisen tarjoilu ruokajuomineen. Kilpailu huipentui yllätystehtävään, jossa kilpailijoiden piti tarjoilla suklaapraliinit kahvin ja avecin kera.

”Kilpailu oli tasainen, mukana oli todellinen ammattilaisten joukko. Asiakaspalvelu sekä tunnelma ratkaisivat tällä kertaa finaaliin menijät”, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun kilpailujohtaja Marja Hemmi.

Parhaimman palvelukokemuksen Suomen mestaruudesta kilpaillaan nyt toista kertaa. Tarjoilijoiden ammattilaiskilpailulle on ollut kysyntää.

”Olemme saaneet positiivista palautetta siitä, että nyt myös ravintolapalvelun ammattilaiset nousevat estradille. Toivon, että kilpailu vakiinnuttaa paikkansa ravintola-alan ammattilaisten joukossa ja tuo esille keittiö - ja tarjoiluhenkilökunnan yhteistyön merkityksen”, Hemmi sanoo.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut jatkuvat torstaina 20.3. Kokkikilpailussa alkuruoan pakollisina raaka-aineina ovat nahaton haukifilee ja kananmuna. Pääruoan raaka-aine on kokonainen karitsan satula ja karitsan kateenkorva. Jälkiruoan pakollisina raaka-aineina ovat puolukka, kaurahiutale ja crème fraîche. Voittajat ovat selvillä 20.3. noin klo 19.30.

Vuoden Kokki -kilpailun johtajana toimii Eero Vottonen (G.W. Sundmans) ja päätuomarina Filip Langhoff (ravintola Ask). Vuoden Tarjoilija -kilpailun johtajana toimii Marja Hemmi (Ravintolakoulu Perho), ja päätuomarina Janne Marin (Heinon Tukku).

Kokkien jännittäviä finaalitunnelmia voit seurata Vuoden Kokin Facebook-sivuilla tai #vuodenkokki.
Vuoden Tarjoilija -kilpailun tuoreimmat uutiset löydät Vuoden Tarjoilijan Facebook-sivulta tai #vuodentarjoilija

Kuvia kilpailuista löydät täältä.

Yhteystiedot:

Vuoden Kokki -kilpailu:

Kilpailujohtaja Eero Vottonen, eero.vottonen(at)royalravintolat.com, puh. 040 743 7442

Vuoden Tarjoilija -kilpailu:

Kilpailujohtaja Marja Hemmi, marja.hemmi(at)perho.fi, puh. 040 480 5577

ELO-säätiö:

Johtaja Seija Kurunmäki, seija.kurunmaki(at)elo-saatio.fi, puh. 0400 460 894

Tiedottaja Milla Visuri, milla.visuri(at)elo-saatio.fi, puh. 040 1245 161

Vuoden Kokki 2014 ja Vuoden Tarjoilija 2014 -kilpailujen pääyhteistyökumppaneita ovat Metos, Valio ja Messukeskus. Muita yhteistyökumppaneita ovat Torres, Paulig, Pernod Ricard Finland, E. Ahlström, Hackman, Hartwall, Heinon Tukku, HK, Iittala, KiiltoClean, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Opetushallitus, Pajunen, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Ravintolakoulu Perho, Santa Maria, Astiavuokraus Jubilee, À la Carte -kirjat, Aromi-lehti sekä Vitriini-lehti.

Elo-säätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaiset ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit yhteistyöhön suomalaisen gastronomian hyväksi. Tavoitteena on tehdä saada suomalainen ruokakulttuuri näkyväksi Suomessa ja maailmalla. Säätiö järjestää kansallisia kokkikilpailuja  sekä tukee suomalaisten osallistumista kansainvälisiin kokkikilpailuihin. ELO-säätiö tekee työtä myös villiruoan ja kouluruokailun saralla.
www.elo-saatio.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Pajuniityntie 11
00320 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote

Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote

Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye