ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Kokkien ja tarjoilijoiden Suomen mestarit selvillä - Voittoon kokki Heikki Liekola ja tarjoilija Toni Yksjärvi

Jaa
Suomen paras kokki ja tarjoilija 2014 valittiin myöhään torstai-iltana 20.3.2014, kun alan ammattilaisten kaksipäiväiset kilpailut huipentuivat jännittävään finaaliin. Vuoden Kokiksi 2014 kruunattiin Heikki Liekola (Grotesk Meat Bar, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilijaksi 2014 Toni Yksjärvi (Gastrobar Emo, Helsinki).

Semifinaalipäivän rasituksista ei ollut merkkiäkään, kun Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finalistit antoivat näytteen upeasta ammattiosaamisestaan Messukeskuksessa torstaina 20.3.

Tiukan kilpailun jälkeen kokkien parhaimmisto on ensimmäiseksi sijoittunut Heikki Liekola (Grotesk Meat Bar, Helsinki), toiseksi sijoittunut Ismo Sipeläinen (ravintola G.W. Sundmans, Helsinki) sekä kolmannelle sijalle tullut Toni Kostian (ravintola G.W. Sundmans, Helsinki). Suomen parhaimmat tarjoilijat puolestaan ovat voittajaksi kruunattu Toni Yksjärvi (Gastrobar Emo, Helsinki), toiseksi sijoittunut Kata Shecter (Musta Lammas, Kuopio) sekä kolmanneksi sijoittunut Tanja Pöyhönen (Pöllöwaari, Jyväskylä).

Kokkien kaikki taidot pelissä

Vuoden Kokki -finaalissa testattiin kilpailijoiden kyky valmistaa lyhyessä ajassa ja yllättävistä raaka-aineista toimiva ja maukas kokonaisuus. Taso oli todella kova, ja kilpailijoiden väliset erot pieniä. Yli neljän ja puolen tunnin taiston jälkeen Vuoden Kokki -kilpailun voittaja erottautui makumaailmallaan sekä määritettyjen raaka-aineiden oikeanlaisella käytöllä.

”Finalistit onnistuivat kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Maut ja annoskokonaisuudet olivat kohdillaan, ja erityisesti alku- ja jälkiruokien kohdalla erot olivat hyvin pieniä. Kilpailijoiden keittiötyöskentely oli myös korkeatasoista”, kertoo Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Filip Langhoff.

Vuoden Kokki -kilpailijat valmistivat finaalissa yhteensä kolme ruokaa. Alkuruoan pakollisina raaka-aineina olivat nahaton haukifilee ja kananmuna. Pääruoan raaka-aine oli kokonainen karitsan satula ja karitsan kateenkorva. Jälkiruoan pakollisina raaka-aineina olivat puolukka, kaurahiutale ja crème fraîche.

Ammattilaiskokkien kilpailua oli tuomaroimassa kansainvälinen huippuraati Filip Langhoffin johdolla (ravintola Ask). Kilpailutuomaristoon kuuluivat Michael Björklund (ravintola Smakby Åland) ja Erik Mansikka (ravintola Kaskis) sekä kansainväliset tuomarit Paul Svensson (Ruotsi), Even Ramsvik (Norja) sekä Sven Erik Renaa (Norja).

Tunnelma ratkaisi tarjoilijoiden taiston

Vuoden Tarjoilija -kilpailun finaali oli jännitysnäytelmää alusta loppuun saakka. Kilpailijoiden tasoerot olivat pienet ja kokonaisuus hyvin tasainen. Huomiota kiinnitettiin erityisesti kokonaisuuden hallintaan sekä hyvän tunnelman luomiseen ja loppuun asti saattamiseen.

”Tunnelma oli tällä kertaa tärkeämpi kuin tekninen osaaminen. Tarjoilijan työssä erittäin tärkeää on tyylikäs ja ystävällinen asiakaspalvelu sekä tilannetaju. Samat ominaisuudet korostuivat myös finaalissa. Erityishuomiota kiinnitimme siihen, miten finalistit huolehtivat asiakkaiden viihtyvyydestä”, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin.

Finalistien tehtävänä oli viiden hengen seurueen päivällisen tarjoilu ruokajuomineen. Lisäksi tarjoilijoiden tuli valita Vuoden Kokki -kilpailijan suunnittelemaan menuun sopivat viinit, valita tarjoiltavat juustot, valmistaa ja tarjoilla tilatut kahvit sekä esitellä ja tarjoilla avec-juomat.

”Kilpailun voittajassa on aistittavissa kokemus, ammattitaito ja itseluottamus omaan tekemiseen. Ominaisuudet, jotka kasvavat kokemuksen karttuessa. Myös hänen oma persoona oli osa palvelukokemusta. Kilpailun voittaja on huippuasiakaspalvelija, joka sai asiakkaansa viihtymään ja nauttimaan”, summaa Marin.

Vuoden Tarjoilija -tuomaristoon kuuluivat päätuomari Janne Marin (Heinon Tukku), kansainväliset tuomarit Marta Delfa (Torres, Espanja) ja Tiiu Parm (Teie Kelner OÜ, Viro) sekä Caroline Maguire (Irish Distillers Pernod Ricard), Jarkko Myllymäki (ravintola Juuri), Anna Hakala (Pernod Ricard Finland), Sari Sievinen (Radisson Blu Hotel Ravintola Ranta), Jaana Kelloniemi (Tallink Silja), Harri Hytönen (Paulig Group) sekä Tero Karhu (Nordea).

Vuoden Kokki -kilpailun johtajana toimii Eero Vottonen (G.W. Sundmans), ja päätuomarina Filip Langhoff (ravintola Ask). Vuoden Tarjoilija -kilpailun johtajana toimii Marja Hemmi (Ravintolakoulu Perho), ja päätuomarina Janne Marin (Heinon Tukku).

Kokkien jännittäviä finaalitunnelmia voit seurata Vuoden Kokin Facebook-sivuilla tai #vuodenkokki.

Vuoden Tarjoilija -kilpailun tuoreimmat uutiset löydät Vuoden Tarjoilijan Facebook-sivulta tai #vuodentarjoilija

Kuvia kilpailuista löydät täältä.

Yhteystiedot:

Vuoden Kokki -kilpailu:

Kilpailujohtaja Eero Vottonen, eero.vottonen(at)royalravintolat.com, puh. 040 743 7442

Vuoden Tarjoilija -kilpailu:

Kilpailujohtaja Marja Hemmi, marja.hemmi(at)perho.fi, puh. 040 480 5577

ELO-säätiö:

Johtaja Seija Kurunmäki, seija.kurunmaki(at)elo-saatio.fi, puh. 0400 460 894

Tiedottaja Milla Visuri, milla.visuri(at)elo-saatio.fi, puh. 040 1245 161

Vuoden Kokki 2014 ja Vuoden Tarjoilija 2014 -kilpailujen pääyhteistyökumppaneita ovat Metos, Valio ja Messukeskus. Muita yhteistyökumppaneita ovat Torres, Paulig, Pernod Ricard Finland, E. Ahlström, Hackman, Hartwall, Heinon Tukku, HK, Iittala, KiiltoClean, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Opetushallitus, Pajunen, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Ravintolakoulu Perho, Santa Maria, Astiavuokraus Jubilee, À la Carte -kirjat, Aromi-lehti sekä Vitriini-lehti.

Elo-säätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaiset ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit yhteistyöhön suomalaisen gastronomian hyväksi. Tavoitteena on tehdä suomalainen ruokakulttuuri näkyväksi Suomessa ja maailmalla. Säätiö järjestää kansallisia kokkikilpailuja sekä tukee suomalaisten osallistumista kansainvälisiin kokkikilpailuihin. ELO-säätiö tekee työtä myös villiruoan ja kouluruokailun saralla.
www.elo-saatio.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Pajuniityntie 11
00320 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote

Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote

Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye