Kiinteistömedia Oy

Asunnon omistaja, tunne kunnossapitovastuusi

Jaa
Omistatko asunnon asunto-osakeyhtiöstä? Tällöin olet velvollinen paitsi maksamaan yhtiövastiketta myös pitämään huoneistosi kunnossa. Asunto-osakeyhtiössä huoneiston kunnossapidosta vastaa tietyiltä osin osakas ja tietyiltä osin yhtiö. Asunnon omistajan tulisi tietää, miten kunnossapitovastuu jakautuu hänen omassa taloyhtiössään – tällöin hän tietää, miltä osin kunnossapitotoimia voi vaatia yhtiöltä ja mitkä toimet on tehtävä itse.

Asunnon omistajan pidettävä huoneisto kunnossa

Asunnon omistajan on lain mukaan hoidettava huoneistoaan huolellisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä asunnon pitämistä hyvässä kunnossa, rikki menneiden osien ja laitteiden korjausta sekä remonttien toteuttamista siten, etteivät yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat rikkoudu.

Asunto-osakeyhtiössä asunnon kunnossapito kuuluu osittain osakkaan ja osittain yhtiön vastuulle. Ohjenuorana kunnossapitovastuun jaossa toimii asunto-osakeyhtiölaki. ”Lain pääsäännön mukaan asunnon omistaja vastaa huoneiston sisäosien kunnossapidosta ja yhtiö puolestaan muun muassa rakenteista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä, kuten ilmanvaihto-, lämmitys- ja vesijohto- ja viemärijärjestelmästä”, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.

Käytännössä asunnon omistajan tulee pitää kunnossa ja korjata kustannuksellaan esimerkiksi asunnon seinä- ja lattiapinnat, kaapistot, koneet (esim. jääkaappi, astianpesukone) ja niiden liitäntäletkut sekä sisäovet ja sisäpuoliset ikkunat. Taloyhtiön vastaa taas esimerkiksi huoneiston rakenteista ja eristeistä, erilaisista rakennuksen perusjärjestelmän osista ja niihin liittyvistä laitteista (esim. vesihanat ja ilmanvaihtoventtiilit) sekä ikkunoiden ulkopuitteista.

Vastuut määrää asunto-osakeyhtiölaki ja yhtiöjärjestys

Vaikka vastuunjaon perusteet tulevat asunto-osakeyhtiölaista, vastuista voidaan määrätä erikseen myös taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä. Tällöin voidaan jopa päättää jakaa vastuut eri tavalla kuin laissa. Pujalsin mukaan laista poikkeavia määräyksiä on etenkin pienissä taloyhtiöissä, joissa asuminen lähentelee omakotiasumista. Yhtiöjärjestyksellä voidaan esimerkiksi siirtää vedeneristeiden kunnossapito osakkaan vastuulle. ”Suurissa taloyhtiöissä tämä ei välttämättä ole järkevää, koska vedeneristeiden kunnossapidon laiminlyönti voi aiheuttaa suuret vahingot,” Pujals huomauttaa.

Useissa taloyhtiöissä vastuunjaon perusasiat ovat osakkaiden tiedossa, ja laiminlyöntejä tapahtuu harvoin. Jos osakas laiminlyö kunnossapitovelvollisuutensa ja tästä aiheutuu haittaa yhtiölle tai jollekin toiselle osakkaalle, yhtiö voi teettää tarvittavat kunnossapitotyöt osakkaan kustannuksella. Osakas voi myös joutua maksamaan korvauksia taloyhtiölle ja/tai toiselle osakkaalle.

Toisinaan asunnon omistajilla on virheellisiä käsityksiä vastuunjaosta. Osakas voi esimerkiksi luulla, että taloyhtiö maksaa osan hänen oma-aloitteisen remonttinsa kuluista perusvastuunjaon mukaisesti. Näin ei kuitenkaan tapahdu.

”Osakas joutuu maksamaan itse kaikki kulut, vaikka hän uusisi remontin yhteydessä yhtiön vastuulle kuuluvia osia tai laitteita”, Pujals toteaa. Hänen mukaansa taloyhtiö on velvollinen maksamaan remonttikulut vain yhtiön omissa remonteissa ja silloin, kun korjataan yhtiön vastuulle kuuluvaa vikaa.

Vastuunjako selville Taloyhtiön vastuunjakotaulukosta

Asunnon omistajan kannattaa ottaa selvää taloyhtiössä noudatettavasta vastuunjaosta jo asuntoa ostaessaan. Tämä säästää ikäviltä yllätyksiltä myöhemmin.

Neuvoa vastuukysymyksissä voi kysyä tarvittaessa isännöitsijältä ja hallituksen jäseniltä. Hankalimpiin kysymyksiin saa apua esimerkiksi Kiinteistöliiton lakineuvonnasta. Mia Pujalsilta ei kestä kauaa nimetä yleisintä lakineuvonnasta kysyttyä vastuunjakoaiheista kysymystä: ”Tyypillisesti soittajat haluavat tietää, miten vastuu jakaantuu vesivahingoissa, kosteusvauriokorjauksissa ja kylpyhuoneremonteissa.”

Lain mukaisen kunnossapitovastuun jaon voi tarkistaa Kiinteistöliiton laatimasta Taloyhtiön vastuunjakotaulukko -oppaasta (Kiinteistöalan Kustannus Oy). Oppaasta julkaistaan tänään uudistettu, 13. painos. Siinä osakkaan ja yhtiön kunnossapitovastuut esitellään kohta kohdalta rakenneosittain ja järjestelmittäin (rakenteet, ovet, ikkunat jne.). Oppaan rinnalla julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa myös laajempi VastuunjakotaulukkoPlus-opas (Kiinteistöalan Kustannus Oy), jossa vastuunjakokysymyksiin pureudutaan tarkemmin tapausesimerkkien avulla.

Taloyhtiön vastuunjakotaulukon ja VastuunjakotaulukkoPlus-oppaan ovat laatineet yhteistyössä Suomen Kiinteistöliiton ja Kiinteistöliitto Uusimaan juristit ja insinöörit.

Lisätiedot (vain toimitusten käyttöön):
Mia Pujals, johtava lakimies / Kiinteistöliitto Uusimaa, p. (09) 1667 6761 (vaihde), mia.pujals@kiinteistoliitto.fi
Maria Kangasluoma, liiketoimintajohtaja / Kiinteistöalan Kustannus Oy, p. 044 0199721, maria.kangasluoma@kiinkust.fi

Arvostelukappaleet: kirjamyynti@kiinkust.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mia Pujals, p. (09) 1667 6761 (vaihde), mia.pujals@kiinteistoliitto.fi
Maria Kangasluoma, p. 044 0199721, maria.kangasluoma@kiinkust.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistömedia Oy
Kiinteistömedia Oy
Malmin asematie 6
00700 HELSINKI

075 757 8591https://kiinteistomedia.fi
Kiinteistöalan Kustannus Oy on Suomen Kiinteistöliiton omistama kustannusyhtiö, joka julkaisee kiinteistöalan kirjallisuutta, lomakkeita sekä Suomen Kiinteistölehteä ja Locus-lehteä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömedia Oy

Viisas varautuu ennalta yhteiskunnan häiriötilanteisiin20.6.2022 07:57:19 EEST | Tiedote

Moni ei tule ajatelleeksi, että erilaiset yhteiskunnan häiriötilanteet eivät ole Suomessakaan poikkeuksellisia. Sotilaallisen hyökkäyksen kaltaiset vakavat uhat ovat epätodennäköisiä, mutta esimerkiksi veden- ja sähkönjakelun katkoksia tapahtuu tuon tuosta. Miten meistä jokaisen tulisi varautua yhteiskunnan uhka- ja häiriötilanteisiin? Siihen perehtyy uutuusopas Turvallinen koti – Varautuminen ja väestönsuojelu taloyhtiössä (Kiinteistömedia Oy).

Taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä vanhentuneita määräyksiä23.6.2021 13:29:45 EEST | Tiedote

Yhtiöjärjestys on taloyhtiön oma laki, jota noudatetaan yhtiön hallinnossa asunto-osakeyhtiölain ohella. Yhtiöjärjestys laaditaan perustamisvaiheessa, ja sitä voidaan myöhemmin päivittää. Usein päivittäminen kuitenkin unohtuu, mikä voi johtaa siihen, että yhtiöjärjestyksessä on jopa lainvastaisia määräyksiä. Uusi Taloyhtiön yhtiöjärjestys – Ohjeet ja mallit -kirja (Kiinteistömedia Oy) kertoo, millaisia määräyksiä nykylain mukainen yhtiöjärjestys voi pitää sisällään.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye