ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Englannissa maksuton kouluruokailu pienimmille koululaisille syksyllä 2014 - Suomen malli ja pilottikokeilun tulokset innostivat koululaisten terveyttä parantavaan uudistukseen

Jaa
Ensimmäisenä maksuttomasta kouluruokailusta pääsevät nauttimaan englantilaiset ja skotlantilaiset 4-7- vuotiaat koululaiset. Englannin uudistuksen innoittajana toimii kohta 70-vuotias suomalainen kouluruokailu. Kansainvälisesti arvostettu kansanterveyden asiantuntija ja THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska on ollut neuvonantajana projektissa. Näin myös Jamie Oliverin sinnikäs työ alkaa tuottaa hedelmää; epäterveellisen ruoan valtakausi brittikouluissa väistyy ensi syksystä alkaen. Suomen Lontoon-suurlähetystö yhdessä ELO-säätiön kokoaman kouluruokailuverkoston kanssa innostavat brittejä kehittämään kouluruokailuaan.

Englannissa on pitkään kaivattu muutosta lasten koulupäivän aikaiseen ruokailuun.

Maksuttoman kouluruokailun vaikutuksia tutkittiin Lontoossa vuosina 2009-2011.

Terveellinen, säännöllinen kouluruokailu näkyi niin oppimistuloksissa kuin lasten käyttäytymisessä.  Se innosti tekemään perusteellisen kouluruokasuunnitelman (School Food Plan), jonka mallimaana toimi Suomi. Suunnitelmat muuttuvat käytännöiksi syksyllä 2014.

”Puhelimet ovat soineet tiuhaan täällä Suomen päässä. Meillä kaikille koululaisille tarjottava maksuton kouluruoka on kansainvälisesti ainutlaatuista. Englannin kouluruokailusuunnitelmassa on oma kappale Suomen kouluruokailun ja terveydenedistämistyön saavutuksille”, Pekka Puska paljastaa.

Kouluruokailu est. 1948  ja muita hyviä uutisia, Good News on School Meals

Englanti ei ole ainoa maa, joka hakee kouluruokailuoppia Suomesta. Suomeen virtaa eri puolilta maailmaa suomalaisesta koulusta kiinnostuneita ”PISA-turisteja”. Monet ovat kiinnostuneita myös kouluruokailustamme. ”Ulkomaiset vieraamme ovat aina ihastuneita näkemäänsä ja kokemaansa”, sanovat kotitalousopetuksesta vastaava professori Päivi Palojoki Helsingin yliopistolta ja kouluruokailun kehittämisestä vastaava opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta yhteen ääneen.

”Kouluruokailu on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria. Siksi se on valittu myös Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön eli ELO-säätiön toiminnan yhdeksi painopisteeksi, kertoo säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

Kouluruokatoimijat perustivat syksyllä 2013 yhdessä kouluruokailua kehittävän avoimen verkoston. Mukana verkostossa on kouluruokailun näkijöitä, tekijöitä, kehittäjiä ja resurssin tuojia. 

Päivi Palojoki toimii ELO-säätiön kouluruokailuverkoston asiantuntijana ja valtuuskunnan jäsenenä.  Ryhmän uutta ideoivana koordinaattorina toimii Sini Garam.

Ryhmä on saanut kasaan ensimmäiset infopaketit ja yhdessä se nostaa esiin hyviä uutisia.  Materiaali tehdään englannin kielellä, koska sitä on suomalaisesta kouluruokailusta ollut saatavissa liian vähän. Tietoiskut  ”Finland has a secret weapon” sekä hyvät  uutiset  juuri perustetuilla Good News on School Meals -uutissivuilla ovat suoraan käyttökelpoisia  kansainväliseen viestintään.

Kehittävä yhteistyö valitusvirttä viisaampaa

Taloudellisesti haastavina aikoina on resursseja käytettävä viisaasti ja tehtävä entistä enemmän yhteistyötä, jotta hyvät asiat säilyvät ja niitä voidaan kehittää. 

”Kehittävä yhteistyö on valitusvirttä viisaampaa.  Olisi kummallista, jos rahaa kouluruokailulle ei ole nyt, kun sitä riitti vuonna 1948”, kouluruokailuverkostosta todetaan.

 ”Tämä on meille suomalaisille oivallinen paikka viedä monipuolista osaamistamme muihin maihin ja nostaa samalla tämän sosiaalisen innovaatiomme arvostusta Suomessa”, Kurunmäki tiivistää.

Englannissa valmistaudutaan ensimmäiseen kouluruokailusyksyyn 

Englannissa valmistaudutaan kouluruokailun aloittamiseen ensi syksynä. Näyttävä ja perusteellinen School Food Plan on valmiina, mutta haasteita tiedetään olevan vielä edessä. Suomen Lontoon-suurlähetystö on tiiviisti mukana tuomassa suomalaisia oppeja ja kokemuksia alkavalle hankkeelle.

Lisätietoa

ELO-säätiö  

www.elo-saatio.fi

Seija Kurunmäki, johtaja, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi, puh. 0400-460894

Sini Garam, ideaattori, sini.garam@gmail.com, puh. 050-5870929                                                              

Päivi Palojoki, professori, paivi.palojoki@helsinki.fi,  puh. 040-5149863

Infopaketti  ELO-säätiö

Finland has a secret weapon -videot
https://www.youtube.com/watch?v=Hw_e3XX0ec8
https://www.youtube.com/watch?v=g7uI3-NFBt4

Good News on School Meals -uutissivu Facebookissa

Katso keitä on kouluruokaverkostossa: http://www.elo-saatio.fi/index.php?k=18641

Suomen Lontoon-suurlähetystö

Pekka Isosomppi, lehdistöneuvos, pekka.isosomppi@formin.fi
Minttu Taajamo,  tiedottaja, minttu.taajamo@formin.fi

Englantilaisten tekemä School Food Plan  2014-2015
(http://www.schoolfoodplan.com/wp-content/uploads/2013/07/School_Food_Plan_2013.pdf

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Pajuniityntie 11
00320 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö

Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote

Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote

Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye