
Englannissa maksuton kouluruokailu pienimmille koululaisille syksyllä 2014 - Suomen malli ja pilottikokeilun tulokset innostivat koululaisten terveyttä parantavaan uudistukseen
Englannissa on pitkään kaivattu muutosta lasten koulupäivän aikaiseen ruokailuun.
Maksuttoman kouluruokailun vaikutuksia tutkittiin Lontoossa vuosina 2009-2011.
Terveellinen, säännöllinen kouluruokailu näkyi niin oppimistuloksissa kuin lasten käyttäytymisessä. Se innosti tekemään perusteellisen kouluruokasuunnitelman (School Food Plan), jonka mallimaana toimi Suomi. Suunnitelmat muuttuvat käytännöiksi syksyllä 2014.
”Puhelimet ovat soineet tiuhaan täällä Suomen päässä. Meillä kaikille koululaisille tarjottava maksuton kouluruoka on kansainvälisesti ainutlaatuista. Englannin kouluruokailusuunnitelmassa on oma kappale Suomen kouluruokailun ja terveydenedistämistyön saavutuksille”, Pekka Puska paljastaa.
Kouluruokailu est. 1948 ja muita hyviä uutisia, Good News on School Meals
Englanti ei ole ainoa maa, joka hakee kouluruokailuoppia Suomesta. Suomeen virtaa eri puolilta maailmaa suomalaisesta koulusta kiinnostuneita ”PISA-turisteja”. Monet ovat kiinnostuneita myös kouluruokailustamme. ”Ulkomaiset vieraamme ovat aina ihastuneita näkemäänsä ja kokemaansa”, sanovat kotitalousopetuksesta vastaava professori Päivi Palojoki Helsingin yliopistolta ja kouluruokailun kehittämisestä vastaava opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta yhteen ääneen.
”Kouluruokailu on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria. Siksi se on valittu myös Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön eli ELO-säätiön toiminnan yhdeksi painopisteeksi, kertoo säätiön johtaja Seija Kurunmäki.
Kouluruokatoimijat perustivat syksyllä 2013 yhdessä kouluruokailua kehittävän avoimen verkoston. Mukana verkostossa on kouluruokailun näkijöitä, tekijöitä, kehittäjiä ja resurssin tuojia.
Päivi Palojoki toimii ELO-säätiön kouluruokailuverkoston asiantuntijana ja valtuuskunnan jäsenenä. Ryhmän uutta ideoivana koordinaattorina toimii Sini Garam.
Ryhmä on saanut kasaan ensimmäiset infopaketit ja yhdessä se nostaa esiin hyviä uutisia. Materiaali tehdään englannin kielellä, koska sitä on suomalaisesta kouluruokailusta ollut saatavissa liian vähän. Tietoiskut ”Finland has a secret weapon” sekä hyvät uutiset juuri perustetuilla Good News on School Meals -uutissivuilla ovat suoraan käyttökelpoisia kansainväliseen viestintään.
Kehittävä yhteistyö valitusvirttä viisaampaa
Taloudellisesti haastavina aikoina on resursseja käytettävä viisaasti ja tehtävä entistä enemmän yhteistyötä, jotta hyvät asiat säilyvät ja niitä voidaan kehittää.
”Kehittävä yhteistyö on valitusvirttä viisaampaa. Olisi kummallista, jos rahaa kouluruokailulle ei ole nyt, kun sitä riitti vuonna 1948”, kouluruokailuverkostosta todetaan.
”Tämä on meille suomalaisille oivallinen paikka viedä monipuolista osaamistamme muihin maihin ja nostaa samalla tämän sosiaalisen innovaatiomme arvostusta Suomessa”, Kurunmäki tiivistää.
Englannissa valmistaudutaan ensimmäiseen kouluruokailusyksyyn
Englannissa valmistaudutaan kouluruokailun aloittamiseen ensi syksynä. Näyttävä ja perusteellinen School Food Plan on valmiina, mutta haasteita tiedetään olevan vielä edessä. Suomen Lontoon-suurlähetystö on tiiviisti mukana tuomassa suomalaisia oppeja ja kokemuksia alkavalle hankkeelle.
Lisätietoa
ELO-säätiö
Seija Kurunmäki, johtaja, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi, puh. 0400-460894
Sini Garam, ideaattori, sini.garam@gmail.com, puh. 050-5870929
Päivi Palojoki, professori, paivi.palojoki@helsinki.fi, puh. 040-5149863
Infopaketti ELO-säätiö
Finland has a secret weapon -videot
https://www.youtube.com/watch?v=Hw_e3XX0ec8
https://www.youtube.com/watch?v=g7uI3-NFBt4
Good News on School Meals -uutissivu Facebookissa
Katso keitä on kouluruokaverkostossa: http://www.elo-saatio.fi/index.php?k=18641
Suomen Lontoon-suurlähetystö
Pekka Isosomppi, lehdistöneuvos, pekka.isosomppi@formin.fi
Minttu Taajamo, tiedottaja, minttu.taajamo@formin.fi
Englantilaisten tekemä School Food Plan 2014-2015
(http://www.schoolfoodplan.com/wp-content/uploads/2013/07/School_Food_Plan_2013.pdf
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Pajuniityntie 11
00320 Helsinki
http://www.elo-saatio.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote
Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.
Euroopan Bocuse d’Or -kilpailut siirretään syyskuulle20.3.2020 14:34:39 EET | Tiedote
Bocuse d’Or -kilpailuja järjestävä GL-events ilmoitti tänään, että toukokuun lopulle Tallinnaan suunniteltu Bocuse d’Orin Euroopan-osakilpailu pidetään 3.- 4. syyskuuta 2020.
Päivitetty tiedote: Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 on valittu13.3.2020 17:23:50 EET | Uutinen
Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius (Ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (Ravintola Finnjävel Salonki. Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija SM-kilpailujen finaalit käytiin 13.3.2020 Messukeskuksessa.
Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 on valittu13.3.2020 17:02:07 EET | Uutinen
Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius (Ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (Ravintola Finnjävel Salonki). Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija SM-kilpailujen finaalit käytiin 13.3.2020 Messukeskuksessa.
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote
Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.