Suomen ev.lut. kirkon Ruotsissa järjestämän kirkollisen toiminnan taustalla toisen maailmansodan jälkeen oli kansallinen, sosiaalinen ja hengellinen huolenpito
− 1940-luvun lopulla Suomen kirkon motiivi tehdä suomenkielistä seurakuntatyötä Ruotsissa oli vielä aavistuksen verran nationalistinen, Rohkimainen arvioi.
Yhtäältä Suomen kirkon toiminnan taustalla oli tuolloin käsitys siitä, että kirkon tehtävänä on järjestää suomenkielistä kirkollista toimintaa kaikille suomenkielisille ja suomensukuisille. Konkreettisesti tämä tarkoitti Suomeen tulevien avustusten koordinointia, tiedotustoimintaa sekä inkeriläisten sielunhoidon järjestämistä diasporatyön hengessä.
Siirtolaisuuden kasvaessa Suomesta Ruotsiin 1950-luvulla Suomen kirkon toiminta alkoi keskittyä Ruotsissa sosiaaliseen työhön. Etenkin koska Suomen valtio ei voinut hoitaa auttamistyötä Ruotsissa.
− Sosiaalityöhön käytettiinkin lähes puolet diasporakomitean varoista 1950-luvulla, Rohkimainen toteaa.
Varat toimintaan saatiin pääasiassa kirkon keskusrahastosta ja yhdestä vuosittaisesta kolehdista.
1960-luvulla diasporakomitea alkoi painottaa maallikoiden vastuuta hengellisestä seurakuntatyöstä.
− Vaikka Ruotsin kirkko palkkasi 1960-luvulla suomenkielisiä pappeja, kehitys oli niin hidasta, että suomalaiset päättivät perustaa omia seurakuntapiirejä eri puolille Ruotsia, Rohkimainen kertoo. Nämä olivat maallikoiden johtamia yhteistyössä Ruotsissa toimivien suomenkielisten viranhaltijoiden kanssa. Lisäksi valtakunnallinen Ruotsin suomenkielisen seurakuntatyön keskus perustettiin 1967, Rohkimainen jatkaa.
Väitöstutkimuksen päälähteenä ovat olleet Suomen kirkon seurakuntatyön keskusliiton (SKSK) ja Kirkon ulkosuomalaistyön yksikön (KUOA) arkistoissa sijaitsevat diasporatoimikunnan asiakirjat.
Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian oppiaineeseen lukeutuva väitöstilaisuus: "Hengellistä, sosiaalista ja kansallista huolenpitoa − Suomen evankelisluterilaisen kirkon järjestämä suomenkielinen kirkollinen toiminta Ruotsissa 1945–1967", järjestetään 24.5.2014 kello 10 Helsingin yliopiston päärakennuksessa, Auditorio XII, Fabianinkatu 33.
Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii teologisen etiikan ynnä uskonnonfilosofian dosentti Kimmo Kääriäinen (Helsingin yliopisto), ja kustoksena on professori Jouko Talonen Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta.
Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis-palvelussa: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/45049
Väittelijän yhteystiedot: Päivi Rohkimainen, puh. 0500 929 147, s-posti: paivi.rohkimainen@gmail.com
Lisätietoja Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan tulevista väitöksistä osoitteessa: http://www.helsinki.fi/teol/tdk/tiedotteet/vaitos.htm
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka Rautio
tiedottaja
Teologinen tiedekunta
PL 4 (Vuorikatu 3)
00014 Helsingin yliopisto
Puh. 02941 24050, 050 415 5531
sähköposti: pekka.rautio@helsinki.fi
www.teologia.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme