Datatiede saa oman opintoprofiilin Helsingin yliopistossa
- Koulutus vastaa alan nopeasti kasvavaan työvoimatarpeeseen niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Monet suomalaiset yritykset ovat jo kyselleet datatieteen koulutuksen perään, kertoo laitoksen johtaja Jukka Paakki.
- Datatieteilijän toimenkuvana on saada datasta tolkkua, tiivistää professori Hannu Toivonen koulutuksen tavoitteita, tiedon louhinnan tutkija itsekin.
- Tämä tulee yhä vaikeammaksi, kun organisaatioiden tietovarannot kasvavat ja monimutkaistuvat ja muutokset nopeutuvat. Toisaalta entistä monipuolisempien ja tarkempien aineistojen sisältämä tieto voi olla erittäin arvokasta, jos sitä vain osataan hyödyntää, Toivonen sanoo.
Maailmalla datatiede yhdistetään usein kapeasti vain suurten aineistojen analysointiin. Helsingin yliopistossa näkökulma on laajempi ja kattaa koko datatieteen työkalupakin.
- Suurten aineistojen hallinta nojaa hajautettuihin laskentaympäristöihin ja vaatii hajautettujen järjestelmien kuten pilvipalvelujen asiantuntemusta, korostaa professori Sasu Tarkoma.
Datatieteen opintoprofiilissa yhdistyy laitoksen kaksi vahvaa tutkimusaluetta, data-analyysi ja hajautetut järjestelmät, joten tarjolla on kovatasoinen paketti. Myös leveyttä on tarjolla, aina biologisista sovelluksista laskennalliseen luovuuteen.
- “Data science” ja “big data” ovat termeinä muodikkaita. Tässä ei nyt kuitenkaan hötkyillä trendien perässä, sillä oleellisesti samaa problematiikkaa on laitoksella tutkittu ja opetettu jo pitkään, muistuttaa professori Esko Ukkonen, joka johti Algoritmisen data-analyysin huippyksikköä 2002-13. Koulutuksella on siis vankka perusta tutkimuksessa ja opetuksessa.
Uusi datatieteen opintoprofiili on Helsingin yliopiston opiskelijoiden hyödynnettävissä heti ensi viikosta lähtien lukuvuoden 2014-2015 käynnistyessä. Opetuskielenä on englanti.
Linkkejä:
Datatieteen opintoprofiili (englanniksi): http://www.cs.helsinki.fi/en/studies/datascience/datascience
Algoritmien, data-analytiikan ja koneoppimisen erikoistumislinja: http://www.cs.helsinki.fi/opiskelu/alko/algoritmit-ja-koneoppiminen
Hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenteen erikoistumislinja: http://www.cs.helsinki.fi/opiskelu/hajatili/hajautetut-j-rjestelm-t-ja-tietoliikenne
Lisätiedot: professori Hannu Toivonen, hannu.toivonen@cs.helsinki.fi, 050 9112405
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, 050 415 0316
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna Meriläinen-Tenhutiedottaja
Puh:+358 50 415 0316minna.merilainen@helsinki.fiblogs.helsinki.fi/mmerilai/Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme