Joulukauden kasviksia ovat juurekset
Perinneherkkuina nautitaan tänäkin vuonna niin rosollia kuin porkkana- ja lanttulaatikkoa. Yhä useampi haluaa kuitenkin kokeilla juureksia jollain muullakin tavoin. Juureksia halutaan paahtaa uunissa lajitelmina tai juures kerrallaan. Juureksia myös soseutetaan mausteiden, manteleiden, pähkinöiden ja siementen kera. Juureksista tehdään terriinejä, timbaaleja, pateita ja gratiineja.
Juhlakautena soseutetuista juureksista saadaan juhlavia alkuruokakeittoja mausteiden ja laadukkaiden öljyjen avulla. Porkkanan voi maustaa rakuunalla ja appelsiinilla, punajuuren omenalla ja timjamilla. Kaikki juurekset pitävät pähkinä- tai tryffeliöljytilkasta ja piparkakkumausteista. Juuresten keitinvedestä voi osan korvata joko kivennäisvedellä tai appelsiini- tai omenamehulla.
Punajuuri kuuluu jouluun jo värinsä puolesta. Punajuuri on monen suosikkijuures. Sen käytössä kannattaa muistaa, että punajuuri on syytä kypsentää täysin kypsäksi. Raakana punajuuri ei sovi kaikkien vatsalle. Keitetyt punajuuret voi tarjota etikkapunajuurina. Ne voi myös viipaloida, suikaloida tai raastaa ja tarjota raikkaan viinietikkakastikkeen kanssa. Porkkana, lanttu ja nauris sopivat myös raakaraasteiksi.
Juuresten erityisvaltit
Juuresten valtteja ovat pehmeän täyteläiset maut, hyvä ravintoarvo, saatavuus ja ekologisuus. Juureksissa on runsaasti kaliumia, joka toimii elimistössä natriumin vastaparina ja alentaa verenpainetta. Muitakin kivennäisaineita juureksista löytyy, esimerkiksi rautaa punajuuresta, maa-artisokasta ja mustajuuresta.
Juuresten vitamiineista voi mainita C-vitamiinin. Nauriin ja lantun turvin esi-isämme ovat selvinneet talven yli ilman keripukkia. Porkkana tunnetaan beetakaroteenistaan. Folaatin lähteinä juurekset ovat hyviä, punajuuri erityisesti. Folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan sekä verisuonten hyvinvointiin.
Ravintokuitua juurekset sisältävät 2 – 7 g / 100 g. Kuidut edistävät kolesterolin poistumista elimistöstä ja vähentävät näin veren kolesterolipitoisuutta. Ravintokuitu hidastaa myös energiaravintoaineiden imeytymistä, jolloin veren sokeripitoisuus pysyy tasaisena. Energiaa juureksista kertyy vain 25 – 40 kcal / 100 g.
Joulukauteen sopivia, kokeiltuja ruokaohjeita kuvineen löytyy alla näkyvistä linkeistä:
Jouluinen juuresterriini
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1078916
Punajuurihilloke
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1080772
Karamellisoidut lanttukuutiot
http://keittokirja.kasvikset.fi/WebRoot/1035464/X_Reseptisivu.aspx?id=1078602
Joulujuuresten teemaviikkoa vietetään viikolla 48, 26.11. – 2.12.201
Teksti: Pirjo Toikkanen, kotitalousopettaja, ruokatoimittaja, 0400 894 549
Lisätietoja: Mika Virtanen, kasvinviljelyasiamies, MTK, 0400 544 728
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
EU-tiekartta vauhdittaa luontoarvomarkkinoiden kehitystä – MTK ojentaa komissiolle auttavaa kättä7.7.2025 15:19:43 EEST | Tiedote
Komissio on julkaissut tiekartan luontoarvomarkkinoiden (Nature Credits) edistämiseksi EU:ssa. MTK suhtautuu positiivisesti vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden kehittämiseen, sillä ne voivat parhaimmillaan tuoda maanomistajille uusia ansaintamahdollisuuksia sekä vahvistaa luonnon monimuotoisuuden parantamiseen tarvittavaa rahoitusta.
MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote
Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme