
ELO-säätiö jakoi tunnustukset ruokakulttuuriteoille
Vuosittain jaettavalla palkinnolla nostetaan esiin edelläkävijöitten ruokatekoja. Tavoitteena on osoittaa ruokakulttuurin kirjo, tekojen ja tekijöitten kautta.
Elo-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö tekee työtä suomalainen ruokakulttuurin hyväksi. Palkinnot jaettiin ELO-säätiön gaalassa 31.10.2014.
Palkinnot ja perustelut
Helsingin ruokakulttuuristrategia
Helsingin kaupunki tunnisti ruokakulttuurin merkityksen ja kirjasi sen vuonna 2010 hyväksyttyyn strategiaansa. Ruokakulttuuristrategia on luonut raamit viisi vuotta kestäneelle systemaattiselle työlle, jonka tuloksena Helsingistä on kehittynyt kansainvälisestikin kiitelty ruokakulttuurikaupunki ja herkuttelijoitten matkailukohde. Strategiaa päivitetään ja työ jatkuu. Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on ollut alusta saakka vahvasti tukemassa ruokakulttuurin kehittämistä ja hän on temmannut mukaansa ”ruokamatkalle" ison joukon monipuolisia osaajia.
Kaupunkilaiset ovat päässeet nauttimaan esimerkiksi Teurastamon tapahtumista, kaupunkiviljelystä ja katuruoasta. Maailman designpääkaupunkivuonna 2012 ruoka nostettiin tärkeäksi teemaksi. Ruokakulttuuristrategia on kasvualusta, josta syntyy korkeatasoisia ravintoloita, tapahtumia ja uutta yrittäjyyttä ja Suomeen suuntautuvaa ruokamatkailua.
Naantali-ilmiö
Naantali-ilmiö syntyi, kun yksittäiset sisukkaat ja nokkelat ihmiset innostivat toisiaan tekemään lähiruokaideoista totta ja uskoivat, että kuntaruokailussakin voidaan mennä tavoite, ei raha edellä. Tunnustus annetaan yhteisesti neljälle ilmiön alkuunpanijalle: perunanviljelijä Jaakko Lehmuskoskelle, Velkuan kunnanjohtaja Tiina Rinne-Kylänpäälle, ruokapalvelupäällikkö Irma Takapramille ja hankintapäällikkö Timo Jyväkorvelle.
Naantali-ilmiö lähti liikkeelle perunanviljelijästä, saaristolautakunnan puheenjohtajasta Jaakko Lehmuskoskesta. Hän piti sitkeästi kiinni ajatuksesta, että saariston lapsille on pystyttävä tarjoamaan omalla alueella tuotettua ruokaa. Siihen muu palkittu joukko yksi kerrallaan ripeästi tarttui ja niin Naantalin lapset saavat nyt entistä laadukkaampaa ruokaa, mm. lähikalaa ja oman kylän perunoita. Samalla saatiin lisää työtä paikkakunnalle. Vanhemmat, lapset ja opettajat ovat tyytyväisiä.
Loreno Dalla Valle
Italialainen Loreno Dalla Valle aloitti Suomessa tattien keräilyn ensin harrastuksena 80-luvulla. Italialaiset ihastuivat suomalaisten tattien korkeaan laatuun ja vuonna 1997 syntyi yritys Dalla Valle Oy, joka osti herkkutatteja suoraan poimijoilta. Parhaina sienivuosina herkkutatteja vietiin yli miljoona kiloa.
Dalla Vallen työ on nostanut esiin sienen mahdollisuudet ruokaviennissämme. Pohjoiskarjalaisille Dalla Valle on tuonut työtä ja toimeentuloa. Dalla Valle on edelläkävijä, joka aloitti työn villiruoan hyväksi ennen kuin villiruokaa oli edes keksitty. Loreno Dalla Vallelle palkinto myönnettiin suomalaisten silmien avaamisesta ja villiruokamme viennin edistämisestä.
LISÄTIETOJA
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Seija Kurunmäki, johtaja
0400-460894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi
ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurintekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Tavoitteena on saada ruokakulttuurimme myös kansainvälisesti kiinnostavaksi. Säätiö vastaa vuosittaisten Vuoden Kokki - ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen järjestämisestä sekä Suomen osallistumisesta kokkien maailmanmestaruuskilpailuun ( Bocuse d´Or). Säätiö tekee työtä myös villiruoan ja kouluruokailun hyväksi. Vuosittain jaettavien Lentävä lautanen -palkintojen saajat valitsee ELO-säätiön hallitus, johon kuuluu pj. Heikki Antolainen, vpj. Kasperi Saari, Maria Planting, Harri Koskinen, Lasse Lehtinen, Saku Tuominen, Vesa Lehto, Pekka Terävä ja Heikki Valkama, sekä säätiön valtuuskunnan puheenjohtaja Pekka Timonen.
Terveisin,
Milla
Milla Visuri
Communications Manager
ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö /
Foundation for the Promotion of Finnish Food Culture
+358 40 124 5161
milla.visuri@elo-saatio.fi
Yrjönkatu 34 a 12
00100 Helsinki, Finland
www.elo-saatio.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Pajuniityntie 11
00320 Helsinki
http://www.elo-saatio.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote
Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.
Euroopan Bocuse d’Or -kilpailut siirretään syyskuulle20.3.2020 14:34:39 EET | Tiedote
Bocuse d’Or -kilpailuja järjestävä GL-events ilmoitti tänään, että toukokuun lopulle Tallinnaan suunniteltu Bocuse d’Orin Euroopan-osakilpailu pidetään 3.- 4. syyskuuta 2020.
Päivitetty tiedote: Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 on valittu13.3.2020 17:23:50 EET | Uutinen
Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius (Ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (Ravintola Finnjävel Salonki. Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija SM-kilpailujen finaalit käytiin 13.3.2020 Messukeskuksessa.
Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 on valittu13.3.2020 17:02:07 EET | Uutinen
Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius (Ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (Ravintola Finnjävel Salonki). Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija SM-kilpailujen finaalit käytiin 13.3.2020 Messukeskuksessa.
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote
Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.