ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr.​

Skolmatdagen samlar ihop Helsingfors stadsbor till att smaka och uppleva på tisdagen den 11 november vid Slakthuset får man bekanta sig med dagens skolmat

Dela
Föräldrar och de som lagar skolmaten möts vid Slakthuset den 11.11 på stadsbornas eget skolmatsevenemang. På tisdag kväll bjuds deltagarna på skolmatupplevelser. I förmiddagens verkstad funderar Helsingfors skolelever vad en god skolmåltid är, och hur man tillsammans kan påverka den.

Skolmåltider är en viktig del av skoldagen, men också av Helsingfors stads historia. Helsingfors var en av de första städerna där man började servera skolmat redan år 1943. Enligt lagen kom gratis skolmåltider till samtliga Finlands städer år 1948. Skolmåltider har ändrats genom tiderna tillsammans med förändringar i barn och matkultur. På Skolmatdagen får man uppdatera sina uppfattningar till detta årtusendet och bekanta sig med modern skolmat genom att göra saker tillsammans.

Kunskap, upplevelser och utbyte av idéer – för föräldrar, barn och beslutsfattare

På Skolmatdagen 11.11. kl 17-20 på Slakthuset får Helsingforsbor uppleva hur dagens skolmat är. Vid kvällens skolmat- tasting får föräldrar smaka hurdan mat barnen äter i skolan. På Slakthuset får man också kasta en historisk inblick över skolmaten, samt utmana sina sinnen i smakskolan. Utöver dessa upplevelser får stadsborna visionera skolmåltidernas framtid med dem som planerar och lagar maten. Skolmatdagens mål är att erbjuda Helsingforsbor ett lätt sätt att bekanta sig med skolmatens vardag samt påverka hur den ser ut i framtiden.

Som Skolmatdagens fadder fungerar den nyss nominerade matkulturstrategen Timo Santala. - Skolmaten, likasom moderskapspaketet, är en av välfärdssamhällets grundpelare. Det är fint, att evenemanget väcker diskussion mellan de olika parterna och att också skoleleverna och deras föräldrar kan delta, konstaterar Santala.

I skolornas nya läroplan betonas att elever skall kunna påverka saker som berör dem själva. – Det är strålande att samma trend syns i utvecklandet av Helsingfors skolmåltider, och att jag får själv möjlighet att utbyta tankar med stadsbor angående det här, säger Santala.

Restaurangkommittéer - möten mellan skolmatens tillverkare och de som äter det

Skolmatdagens förmiddag på Slakthuset är ägnat åt restaurangkommittéernas sammanträffanden. Kommittéernas arbete har påbörjats detta år i skolor och gymnasier i Helsingfors, samt yrkesläroverket Stadin ammattiopisto.

Restaurangkommittéernas deltagare består av representanter för elever, lärare och skolrestauranger. Meningen är att påverka inte enbart maten men även skolmåltiden övrigt, till exempel trivseln i omgivningen där man äter.

Helsingfors #Kouluruokapäivä är en pilot, en Skolmatdag som man i fortsättningen kan arrangera även i andra finska städer, kommuner och skolor. Dagens materialer kommer i slutet av året samlas till en nätsida, varifrån samtliga intresserade kan lätt finna den information som behövs för att organisera egna evenemang.

Målet är att man från ett och samma ställe hittar allt man behöver för att utveckla skolmåltidern i den egna skolan. – Då skolor, kommuner och hem kan dela sina erfarenheter och idéer med varandra kan skolmåltider tas till följande nivån, en vision framställd av Skolmatdagens koordinator Sini Garam från ELO – Fonden för Främjandet av Finsk Matkultur.

Skolmatdagen arrangeras i samarbete mellan Helsingfors stad, Utbildningsverket, Tukkutori, Flavour Studio, Palmia, Föreningen Matinformation rf och ELO - Fonden för Främjandet av Finsk Matkultur.

Följ med Skolmatdagen i social media:
#Kouluruokapäivä
www.facebook.com/Kouluruokapaiva
www.kouluruokailu.fi

Bilder för media:
https://www.dropbox.com/sh/ujgitvxuxbf1i1z/AAAdZqKm28AUQ9fpTicemMVha?dl=0

Kontaktperson för media, intervjuförfrågningar och assistens under evenemanget

Sini Garam
ELO – Fonden för Främjandet av Finsk Matkultur
050-5870929
sini.garam@elo-saatio.fi


Vidareuppgifter:

Airi Rintamäki
Utbildningsverket, Helsingfors stad
09-310 86307
airi.rintamaki@hel.fi

Tiina Ahola
Palmia catering
050-343 7117
tiina.ahola@palmia.fi

Minttu Virkki
Föreningen Matinformation rf
050-326 12 31
minttu.virkki@ruokatieto.fi

Om

ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr.​
ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr.​
Pajuniityntie 11
00320 Helsinki

http://www.elo-saatio.fi

Följ ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr.​

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr.​

Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote

Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote

Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye