Työn hallinta ei välttämättä estä sairastumista stressiperäisiin sairauksiin
Tuoreen tutkimuksen mukaan ne ovat kuitenkin eri tavoin ja jossain määrin vastakkaisesti yhteydessä mielenterveyden häiriöihin ja sydäntauteihin. Vaikutukset vaihtelevat muun muassa työntekijäryhmittäin.
Työn hallinnan eri ulottuvuuksien yhteyttä työntekijöiden terveyteen on tutkinut Matti Joensuu Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöksessään.
Joensuun mukaan varsinkin suuri päätäntävalta työssä voi olla myös riskitekijä työntekijöiden terveydelle: se oli usein yhteydessä kohonneeseen mielenterveyden häiriön tai sydäntaudin riskiin.
Tämä riski saattaa tulla esiin yhteyksissä, joissa työntekijän henkilökohtaiset tai työn tai työpaikan muut ominaisuudet eivät tue riittävästi työntekijää.
Työn hallinta ei toimi yleiskäsitteenä
Työn hallintaa ei Joensuun mukaan pitäisikään käyttää yleiskäsitteenä, vaan pyrkiä konkreettisesti erottelemaan eri osatekijät, jotka kussakin työssä ovat olennaisia työn sujuvuuden näkökulmasta.
Joensuun mukaan pitäisi myös ottaa huomioon, että eri työntekijäryhmät voivat kokea eri tavoin esimerkiksi itsenäisen päätäntävallan työssään. Muutoksissa, jotka liittyvät päätäntävaltaan, pitää huomioida myös muut tukirakenteet, työprosessit ja resursoinnit.
Työn hallinta on ollut olennainen käsite psykososiaalisen työympäristön ja terveyden välisten yhteyksien tutkimuksessa vuosikymmenien ajan. Yleinen oletus on, että mitä suuremmat työn hallinnan mahdollisuudet, sitä matalampi on työntekijän riski sairastua stressiperäisiin sairauksiin.
Tutkimustulokset yhteydestä eivät kuitenkaan ole olleet aukottomia. Lisäksi tutkimukset ovat olleet vaihtelevia ja yleisesti ottaen heikkoja.
Laadukkaat aineistot, pitkät seuranta-ajat
Joensuun lähtökohtana väitöstutkimukselleen oli, että työn hallinnan kaksi ulottuvuutta, työn monipuolisuus ja päätäntävalta työssä, ovat eri asioita ja ne voivat siten erota yhteyksissään terveyteen. Tämä voisi selittää aiempia, osin ristiriitaisia tuloksia.
Joensuun tutkimustulokset eroavat merkittävästi aiemmista tutkimuksista ja osoittavat, että työn hallinta ei toimi yhtenäisenä käsitteenä suhteessa terveyteen ja että suuri päätäntävalta työssä voi vaikuttaa jopa negatiivisesti terveyteen.
Tulokset viittaavat siihen, että työn monipuolisuutta ja päätäntävaltaa työssä tulisi tarkastella itsenäisesti ja eri työkontekstit erottaa toisistaan tulevissa työn hallinnan, mielenterveyden ja sydäntautien yhteyden tutkimuksissa.
Psykologian maisteri Matti Joensuu väittelee Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa 6.2. klo 12 aiheesta Job control as a predictor of mental and cardiovascular health: a prospective multicohort study. Väitöstilaisuus järjestetään Työterveyslaitoksen luentosalissa (Haartmaninkatu 1, 00250 Helsinki).
Väitöstiivistelmä on luettavissa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-261-496-4
Väitöskirjaa saa maksutta Työterveyslaitoksen kirjakaupasta ja se on sähköisesti luettavissa osoitteessa: http://www.ttl.fi/en/publications/Doctoral_Dissertations/Pages/default.aspx
Väittelijän yhteystiedot: Matti Joensuu, puh. 050 362 4562, s-posti matti.joensuu@ttl.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna Maria Peltonen
tiedottaja
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Pl 33, 00014 Helsingin yliopisto
puh. 050 406 2047, s-posti maria.peltonen@helsinki.fi
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme