Väitöstutkimus: Metrin miljardisosa kaataa tieteiden raja-aitoja
Suvi Talan fysiikan alan väitös tarkastelee nanomallintajien tietämisen ja toiminnan perustaa sekä kehittää käytännönläheisen tieteen ja teknologian tutkimuksen metodiikkaa.
- Vielä alle sata vuotta sitten luonnontieteilijät tekivät sekä tiedettä että analysoivat sen tekemisen perustaa. Nopeatahtisessa ja projektiluontoisessa tieteellisessä ja teknologisessa kehitystyössä tällaiselle ei ole jäänyt tilaa, vaan suunta on kohti uudenlaisia, yhä kapeampialaisia erityisaloja, sanoo Tala.
Uusien luonnontieteilijöiden koulutus tapahtuu pitkälti tutkimusryhmissä – he oppivat tieteen tekemisen pelisäännöt tekemällä tutkimustyötä ryhmälle. Jotta uusilla tutkijasukupolvilla olisi edellytyksiä kehittää alaansa ja soveltaa osaamistaan uusille aloille, täytyy heidän ymmärtää oman erityisalansa ja oman metodisen osaamisensa perusteita ja rajoja.
-Oman osaamisensa tunnistaminen on kehityksen avain, hän sanoo.
Hiljainen tieto jää usein erittelemättä tutkimusryhmissä
Hiljainen tieto on läsnä tutkimusryhmien toiminnassa, eikä sitä tunnisteta tai eritellä. Tieteidenvälisellä yhteistyöllä se voidaan tunnistaa ja tehdä näkyväksi.
-Tiedettä tarkastellaan filosofian työkaluin, mutta ei teoreettisissa sfääreissä, vaan käytäntöjen tasolla. Kun sitä, miten tiedettä tehdään ja miksi sitä tehdään juuri niin, tarkastellaan yhdessä tieteentekijöiden kanssa, tehdään hyvin käytännön läheistä filosofiaa. Sellaista, joka kiinnostaa sitten myös luonnontieteen tutkijoita, Tala sanoo.
Luonnontietelijöiden tutkimuskohde ei ole luonto
Lähtökohtaisesti Talan tutkimus kiinnittää huomion siihen, että luonnontietelijöiden tutkimuskohde ei ole luonto. Moderni luonnontieteen tutkimus on pikemminkin teknotiedettä. Nanotieteen kohdalla tämä on ilmeistä, mutta tarkasti katsottuna kaiken fysiikan ja kemian ytimessä on Talan mukaan ollut teknotieteellinen design. Sellainen luonnontieteen tulkinta on sen tekijöille tutumpi kuin perinteiset näkemykset, joten empiirinen osa kehitettiin siltä pohjalta.
- Kun fysiikassa ja kemiassa tutkitaan laboratoriossa tuotettua ilmiöitä tai kehitellään tietoa ensisijaisesti virtuaalimaailman malleissa, ei voi puhua luonnon havainnoinnista. Ja rahoituskin vielä ohjaa valitsemaan mahdollisista tutkimusprojekteista ne, joille on kuviteltavissa kaupallinen sovellus, Tala sanoo
Ilmiöt tuotetaan laboratoriossa ja tietokonemallinnuksessa yhtä aikaa kun opitaan, miten niitä voi hallita. Tässä tietokonemallinnus ja kokeellisuus kehittyvät toisiaan tukien, mutta itsenäisesti.
Kummallakin tutkimusmetodilla on omat mahdollisuutensa ja rajoituksensa, nykyään ne tukevat ja täydentävät toisiaan. Tietotekniikan nopea kehitys on avannut tieteelle aivan uusia mahdollisuuksia – ja samalla tällainen uuden luominen tietokoneen virtuaalimaailmassa on muuttanut tieteen tekemisen perusteita ja siinä kehitettävää asiantuntijuutta.
Kouluissa tarvitaan tieteellistä ja teknologista lukutaitoa
Tietokonemallinnus tekee tutkijakoulutuksessa hankitusta asiantuntijuudesta myös hyvin sovellettavan. Esimerkiksi nanomallintaja voi samoin metodein paitsi yhdistää fysiikkaa, kemiaa, biologiaa ja teknologista osaamista, myös soveltaa osaamistaan esimerkiksi pankkimaailmassa, jossa yhtä lailla kehitellään luovasti malleja suuresta määrästä dataa. Tieteidenvälisellä yhteistyöllä voidaan tällaisen osaamisen ja metodiikan tarjoamia mahdollisuuksia tehdä näkyväksi niin, että se tukee sekä teknotieteilijöiden että heidän alansa kehitystä.
Tieteen luonteen ymmärtäminen on keskeinen tavoite myös opetussuunnitelmissa kautta maailman. Jotta voi osallistua tiedepohjaiseen päätöksentekoon ja tiedepoliittiseen keskusteluun, pitää ymmärtää, miten tiede toimii. Toisaalta, kun tiedepohjaisella perustelulla yritetään ohjailla yhä enemmän myös ihmisten arkipäiväisiä kulutusvalintoja, on hyvin tärkeää osata erottaa tieteellinen tutkimus mukatieteellisestä tutkimuksesta. Tätä tieteellistä ja teknologista lukutaitoa on painotettu myös Suomessa – ja seuraavissa, taitopainotteisissa opetussuunnitelmissa sillä on yhä suurempi painoarvo.
- Monipuolisia ja aitoja esimerkkejä nykytieteestä tarvitaan, sanoo Tala.
Koska koulumaailman kannalta ensisijaista on, että opettajalla on mahdollisimman realistinen kuva opettamansa alan tutkimuksesta, Talan väitöstutkimuksessa käytettyä haastattelurunkoa sovellettiin myös opettajankoulutuksessa. Metodi toimi oikein hyvin myös opetuksen työvälineenä.
- Tämä on aika luonnollista, sillä parhaimmillaan opetus ja tutkimus kulkevat käsi kädessä, toteaa Suvi Tala.
Yhteystiedot: Suvi Tala, suvi.tala@helsinki.fi, puhelin 050 533 1981
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, minna.merilainen@helsinki.fi, @MinnaMeriTenhu
Yhteyshenkilöt
Minna Meriläinen-Tenhutiedottaja
Puh:+358 50 415 0316minna.merilainen@helsinki.fiblogs.helsinki.fi/mmerilai/Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Psykiatrian identiteettikriisit muovaavat mielenterveyden käsitystä ja hoitoa15.5.2025 09:48:06 EEST | Tiedote
Psykiatria ja mielenterveyden ongelmat koskettavat jollakin tavalla lähes kaikkia ihmisiä. Tuore tutkimus analysoi psykiatriassa toistuvia kriisejä ja niitä yhdistäviä tekijöitä. Tutkija povaa seuraavaa kriisiä diagnoosijärjestelmästä, joka ohjaa hoitoa ja tapaa ymmärtää mielenterveyden ongelmia.
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme