Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.

Helsingin yliopiston ja yliopistosairaala HUSin tiivis yhteistyö perustuu innovatiivisten, osin ainutlaatuisten suomalaisten tutkimusaineistojen ja hoitomenetelmien hyödyntämiseen. Tule vaikuttumaan siitä, mihin tiede nykypäivänä pystyy ja miten intohimoisten tutkijoiden halu auttaa potilaita muuttuu toivoa tuottaviksi hoitokäytännöiksi.
Aika: ke 4.6.2025 klo 14.30–17.00, Simulaatiokeskukseen tutustuminen klo 13.30
Paikka: HUSin Kolmiosairaala, os. Haartmaninkatu 4, Meilahden kampus, Helsinki
Saapumisohjeet: saapuminen Meilahden Kolmiosairaalaan
Ilmoittautuminen: viimeistään 28.5.
Voit tulla tutustumaan HUSin Simulaatiokeskukseen jo klo 13.30 tai pelkästään kuulemaan tutkijoiden esityksiä klo 14.30. Tilaisuuden jälkeen tarjoamme kevyttä syötävää.
Ohjelma
13.25 Simulaatiokeskuskierrokselle osallistuvien tapaaminen Meilahden sairaaloiden pääaulassa (Torni- ja Kolmiosairaala)
13.30–14.30 tutustuminen HUSin Simulaatiokeskukseen ja elvytysharjoitus
14.30–15.45 Tutkimus tuo toivoa -tilaisuus iltapäiväkahveineen
Paikka: Siltasairaalan sisääntulokerroksen luentosali 2
15.45–17.00 ruokailu ja seurustelua
Puhujat:
Tutkimus johdattaa uusien masennushoitojen äärelle, Suoma Saarni, ylilääkäri, Psykiatria
Mielenterveysongelmien hoitoon on kehitetty uusia menetelmiä niin lievistä kuin vaikeimmistakin oireista kärsiville. Tutkimustieto kertoo mihin uusien hoitomenetelmien, kuten nettiterapian ja aivojen magneettistimulaation, vaikutus perustuu.
Genomitieto mahdollistaa yksilöllisen rintasyövän seulonnan, Nina Mars, dosentti, tutkija, Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM
Aiempaa kattavampi genomitietoa auttaa tunnistamaan naiset, joiden riski sairastua rintasyöpään on merkittävästi kohonnut. Intervene-tutkimuksessa selvitetään, miten genomitietoa voidaan hyödyntää perinnöllisyysneuvonnan tukena ja yksilöllisen rintasyöpäseulonnan suunnittelua.
Suomalaiset rekisterit ja biopankit auttavat perinnöllisten sydänsairauksien hoidossa, Emmi Helle, ylilääkäri, Lasten ja nuorten sairaudet, apulaisprofessori, Helsingin yliopisto
Tutkimus ja hoito lyövät kättä lastenkardiologin ja tutkijan arjessa. Ainutlaatuinen, suomalainen, rekisteritieto auttaa kehittämään hoitoja, mikä luo toivoa niin potilaille kuin heidän läheisilleen.
Lihavuusleikkauksien avulla uutta tietoa lihavuuden hoitoon, Sini Heinonen, dosentti, sisätauteihin erikoistuva lääkäri, HUS, Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikkö
Lihavuusleikkauksista saatavat hyödyt eivät rajoitu vain leikattuihin potilaisiin. Uuden aineenvaihdunnallisen tiedon myötä voimme kehittää hoitomenetelmiä laajemmin eri potilasryhmille ja koko väestölle.
Tarjoamme iltapäiväkahvit ja tilaisuuden jälkeen kevyttä illallista. Tarjoilujen takia pyydämme ilmoittautumaan tämän linkin kautta 28.5. mennessä. Kiitos!
Voit mielellään vinkata tilaisuudesta myös toimittajakollegallesi. Tilaisuuteen voi osallistua ainoastaan paikan päällä, eikä sitä striimata tai tallenneta.
Lämpimästi tervetuloa!
Helsingin yliopiston ja HUSin viestintä
Hannamaija Helander
viestintäpäällikkö
Helsingin yliopisto, Meilahden kampus
p.0400 675 820 hannamaija.helander@helsinki.fi
Varja Siirtola
viestintäasiantuntija
HUS
p.040 573 5522 varja.siirtola@hus.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannamaija Helanderviestintäpäällikkö
Puh:0400 675 820hannamaija.helander@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Yliopistollisena sairaalana se tutkii ja kehittää jatkuvasti hoitomenetelmiään ja toimintaansa. HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta ja siellä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. HUS vastaa erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi sille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Synnyttäjät kokevat hyvinvointimittarit tärkeinä mutta riittämättöminä13.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Henkisen jaksamisen kartoittamisen pitäisi synnyttäjien mielestä olla kattavampaa.
KUTSU: Ydinturvallisuus, pelko ja Ukrainan kriisi puhututtavat Tiedekulmassa 14.5.12.5.2025 12:39:32 EEST | Kutsu
Helsingin yliopisto ja Säteilyturvakeskus järjestävät asiantuntijaseminaarin ydinturvallisuudesta ja Ukrainan kriisistä Tiedekulmassa keskiviikkona 14.5. kello 17-19, Yliopistonkatu 4:ssä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme