
Vuoden Tarjoilija 2015 ja Vuoden Kokki 2015 -voittajat valittu

Vuoden Tarjoilija ja Vuoden Kokki ovat alojensa suomenmestaruuskilpailut. Kovatasoisessa kilpailussa kokkien parhaaksi vuonna 2015 valikoitui Ismo Sipeläinen (G.W. Sundmans, Helsinki), toiseksi sijoittui Mikko Kaukonen (ravintola OLO, Helsinki) ja kolmannelle sijalle tuli Ville Leminen (Smör, Turku).
Suomen parhaimmat tarjoilijat puolestaan ovat voittajaksi kruunattu Saara Alander (Ravintola Roux, Lahti), toiseksi sijoittunut Taneli Lehtonen (Boulevard Social, Helsinki) sekä kolmanneksi sijoittunut Katriina Laitinen (Demo, Helsinki).
Raaka-aineen ymmärrys nosti kokkikisan kärkeen
Vuoden Kokki -finaalissa testattiin kilpailijoiden kyky valmistaa lyhyessä ajassa ja yllättävistä raaka-aineista kiinnostava kokonaisuus, joka on teknisesti taidokas, hyvän makuinen ja visuaalisesti tyylikäs. Neljän ja puolen tunnin taiston jälkeen Vuoden Kokki -kilpailun voittaja erottautui rohkeudella ja raaka-aineiden taidokkaalla käytöllä.
- Finaalin taso oli vieläkin parempi kuin semifinaalin, kilpailijoiden kokkaus oli asteen rennompaa ja ruoka mielenkiintoisempaa. Kahden kärki oli koko tuomaristolla sama. Kärkikolmikon lopullisen järjestyksen ratkaisi kokonaissuoritus, kertoo Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Sasu Laukkonen.
Alkuruoan pakolliset raaka-aineet olivat muikku ja maa-artisokka, pääruoan rypsiporsaan sisäfile ja luuton kylki. Jälkiruoassa oli käytettävä Valion vanhanajan täysmaitoa, maitosuklaata ja tyrniä.
- Alkuruoan muikku osoittautui ratkaisevaksi raaka-aineeksi: Sipeläinen ja Kaukonen tekivät alkuruoan kunnioittaen raaka-aineen ominaisuuksia. Muikku ei ole siika tai silakka: kilpailuajan lyhyyden vuoksi muikkua ei esimerkiksi kannattanut lähteä graavaamaan tai pikkelöimään. Jälkiruoassa kaikki kilpailijat olisivat voineet ottaa rohkeammin riskejä, Laukkonen jatkaa.
Heittäytyminen ratkaisi tarjoilijoiden taiston
Vuoden Tarjoilija -kilpailijoiden tasoerot olivat pienet ja kokonaisuus hyvin tasainen. Kaikki osallistujat olivat alansa rautaisia ammattilaisia, jotka hallitsivat tekniset taidot. Tuomarityöskentelyssä kiinnitettiinkin tänä vuonna huomiota erityisesti asiakaspalvelun laatuun, luonnollisuuteen ja heittäytymiskykyyn.
– Kaikki finaalikilpailijat olivat teknisesti taitavia alansa huippuja. Oman persoonan esiintuominen asiakaspalvelutilanteessa ja vieraiden viihtyvyydestä huolehtiminen korostuivat kärkikolmikon työssä. Tuomarit olivat arvostelussaan tänä vuonna hyvin tiukkoja ja tarkastelimme erityisesti kilpailijoiden läsnäoloa ja heittäytymistä, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin.
Finalistien tehtävänä oli viiden hengen seurueen päivällisen tarjoilu ruokajuomineen. Lisäksi tarjoilijoiden tuli mm. valita Vuoden Kokki -kilpailijan suunnittelemaan menuun sopivat viinit, valita tarjoiltavat juustot, valmistaa ja tarjoilla tilatut kahvit sekä esitellä ja tarjoilla avec-juomat.
– Saara Alander erottautui finaalissa selkeästi läsnäolevalla ja sydämellisellä palvelulla. Valovoimainen ja heittäytyvä asenne ratkaisi tänä vuonna lopulta koko kilpailun, summaa Marin.
Vuoden Tarjoilija 2015 -palkinnot
1. PALKINTO
Henrik Bitten rahaston apuraha 5000€
Viinimatka Espanjaan, Torresin tilalle Barcelonaan
ELO-säätiön apuraha 2500€ ammattitaidon kehittämistä varten
2. PALKINTO
Henrik Bitten rahaston apuraha 3000€
3. PALKINTO
Rahapalkinto Henrik Bitten rahasto 2000€
Parhaasta palvelukokemuksesta palkittiin Iina Hopsu, joka lähtee Pernod Ricardin matkalle Irlantiin, Jamesonin tehtaalle
Vuoden Kokki 2015 -palkinnot
1. PALKINTO
Messusäätion apuraha 5000€ ammattitaidon kehittämistä varten
ELO-säätiön apuraha 5000€ koulutusta ja yhteistoimintaa varten
Viinimatka Barcelonaan Torresin tarjoamana
2. PALKINTO
Messusäätiön apuraha 3000€
ELO-säätiö tarjoaa matkan Bocuse d’Or-kilpailuun Budapestiin keväällä 2016
3. PALKINTO
Messusäätiön apuraha 2000€
ELO-säätiö kumppaneineen tarjoaa ruokamatkan Tampereelle
Paras veitsenkäsittelijä, Turo Väärti saa E.Ahlströmin lahjoittaman erikoisveitsen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henry Tikkanen, Vuoden Kokki -kilpailun johtaja
050 585 8812, htikkan3@gmail.com
Toni Yksjärvi, Vuoden Tarjoilija -kilpailun johtaja
045 8437 888, toni.yksjarvi@gmail.com
Sini Garam, projektipäällikkö (myös voittajien haastattelupyynnöt)
050 587 0929, sini.garam@elo-saatio.fi
Seija Kurunmäki, johtaja, ELO-säätiö
0400 460894, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Pajuniityntie 11
00320 Helsinki
http://www.elo-saatio.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö sr.
Vuoden Kokki, Vuoden Tarjoilija, Bocuse d’Or Academy Finland kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen31.8.2020 09:58:00 EEST | Tiedote
Tiedote 31.8.2020. ELO-säätiön hallinnoima ravintola-alan kansallinen ja kansainvälinen kilpailutoiminta siirtyy uusille pääjärjestäjille syyskuusta alkaen. Bocuse d’Or kilpailutoiminta siirtyy Bocuse d’Or Academy Finland ry:lle. Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminnan järjestämisvastuu siirtyy Wihuri Oy Aarnio Metro-tukulle. Sekä Bocuse d’Or että Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija kilpailutoiminta jatkuu katkeamattomana uusine pääjärjestäjineen ja nykyisine ammattilais- ja yhteistyökumppaniverkostoineen suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti.
Euroopan Bocuse d’Or -kilpailut siirretään syyskuulle20.3.2020 14:34:39 EET | Tiedote
Bocuse d’Or -kilpailuja järjestävä GL-events ilmoitti tänään, että toukokuun lopulle Tallinnaan suunniteltu Bocuse d’Orin Euroopan-osakilpailu pidetään 3.- 4. syyskuuta 2020.
Päivitetty tiedote: Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 on valittu13.3.2020 17:23:50 EET | Uutinen
Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius (Ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (Ravintola Finnjävel Salonki. Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija SM-kilpailujen finaalit käytiin 13.3.2020 Messukeskuksessa.
Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 on valittu13.3.2020 17:02:07 EET | Uutinen
Vuoden Kokki 2020 on Lari Helenius (Ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (Ravintola Finnjävel Salonki). Ruoanlaiton ammattilaisten Vuoden Kokki- ja salipuolen ammattilaisten Vuoden Tarjoilija SM-kilpailujen finaalit käytiin 13.3.2020 Messukeskuksessa.
Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finalistit vuodelle 2020 on valittu - seuraa finaalia suorassa lähetyksessä13.3.2020 10:02:19 EET | Tiedote
Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finalistit julkistettiin Gastro Helsinki -ammattitapahtumassa 12.3. Kahdeksan huippukokkia ja -tarjoilijaa jatkaa finaaliin, joka järjestetään poikkeuksellisesti suurelta yleisöltä suljettuna. Vuoden Kokki ja Tarjoilija 2020 -finaalia voi seurata tänä vuonna suorana Ilta-Sanomien verkkosivuilla Ruokala-osiossa 13.3. klo 10-14.